warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:137/434)

Faszerowane cukinie z grilla 157

Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :)Składniki: 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera

Aga w kuchni
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym(...)Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

źródło zdjęciaKiedy dusimy mięso w tym garnku, można na durszlaku ułożyć warzywa i ugotować je na parze. Nabiorą wtedy wspaniałego smaku i zapachu, a my oszczędzamy czas, gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika. Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni, więc nadaje się nawet do pieczenia(...)niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą jest ciężar garnka

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 476

dzień wcześniej albo kilka godzin przed pieczeniem ciasta).Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłóż folią aluminiową. Na spód blachy zetrzyj na tarce o grubych oczkach 60% zamrożonego wcześniej ciasta, lekko przyklep dłonią i wyrównaj (ja ścieram robotem - na tarce do warzyw).Podpiecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor(...)łóż maliny, gęsto, otworkami do góry.Na wierzch zetrzyj pozostałe 40% zamrożonego ciasta.Całość piecz w temperaturze 190 stopni C przez około 35 - 40 minut, na złoty kolor.Wyjmij z piekarnika i ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem i pokrój na na kawałki.Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus 173

stopni piekarniku przez ok. 18-20. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 min, aż napęcznieje. W między czasie cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę i szklimy na roztopionym maśle przez ok. 3-5 min, aby tylko lekko zmiękły. Po tym dodajemy odsączone z oleju i pokrojone suszone pomidory. Zeszklone warzywa dodajemy do napęczniałego kuskusu. Mieszamy, doprawiamy(...)solimy powstałe łódeczki. Wydrążony miąższ można dodać do kuskusu, ale ja tego nie robię. Bakłażany napełniamy nadzieniem z kuskusu, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż się roztopi ser. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i warzyw 129

Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 5-6 ziemniaków – 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) – 1 cebula – 1

Szybko Tanio Smacznie
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 284

Mąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.Składniki:1 + 1/2 cukinii2 plastry szynki1 duża cebula1 łyżka masła1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler(...)szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.Wkładamy

Kitchens Alphabet
Zdrowe przekąski - domowe nachosy 691

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na serowy sos z warzyw , więc dziś przyszła pora na jego wykorzystanie. Zrobimy nachosy, z którymi komponuje się rewelacyjnie! Nachosy uwielbiam, więc szukałam zamiennika tych sklepowych czy kinowych. Wiadomo, że nigdy nie odzwierciedli się ich idealnie, bo te domowe same w sobie nie są tak przyprawione. Jednak trzeba sobie jakoś radzić, dlatego koniecznie podajcie(...)wyjmij. Inaczej stwardnieją. Wskazówki: im grubsze nachosy lub im dłużej będą w piekarniku, tym będą twardsze można upiec je również na rozgrzanej patelnii, smakować będą jednak bardziej jak tortilla i będą także miększe koniecznie podawaj je z jakimś sosem, np. z wegańskim serowym sosem z warzyw Robiliście już kiedyś takie domowe nachosy? Jeśli nie, to gorąco polecam spróbować! Polub

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 221

Moje ulubione połączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne  

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka brokułowo-ziemniaczana z masłem fistaszkowym 145

pierwszy rzut oka można by pomyśleć , że to nie może się udać. Zarówno brokuły, jak i ziemniaki to warzywa o mało wyrazistym smaku, a ich wspólne połączenie w zapiekance da niezbyt ciekawy smakowo efekt. Właśnie i ja tak sobie pomyślałam, kiedy natknęłam się na taki właśnie przepis zamieszczony w niemieckojęzycznej książce wegańskiej. Jednak po przełamaniu oporów i głębszym wczytaniu się(...)oliwy 2 szklanki mleka kokosowego 8 łyżek masła z orzeszków ziemnych (ekologicznego) 1 łyżka sosu sojowego 1 brokuł podzielony na małe różyczki ½ szklanki niesolonych fistaszków sól, pieprz do smaku Piekarnik rozgrzej do 190 °C. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wrzuć do niej odcedzone plastry ziemniaków. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 8-10 minut

Roślinna - blog wegański
Wegańskie kiełbaski hot-dogi 185

miękkie w środku,przez co  idealnie komponowały się z warzywami, sosem i przypieczoną na ruszcie bagietką :) Następnym razem planuję dodać płyn wędzarniczy a same wege kiełbaski zapakować w osłonki foliowe. Polecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku.  Składniki: 5 niedużych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej(...)pomocą blendera lub widelca, najważniejsze, aby czuć bylo teksturę i nie zrobić puree). Dodać przecier pomidorowy i płatki drożdżowe, przyprawy oraz siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszać z ostudzonymi warzywami oraz musztardą. Jeżeli jest tka potrzeba, dodać 1-2 łyżki mąki dla zwiększenia gęstości. Z masy ulepić kiełbaski i każdą zawinąć w folię aluminiową. Gotować na parze przez 15-20 minut

VegUlka
Schab pieczony z warzywami 134

typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki  3 cebule   1/2 pora część biała PRZYGOTOWANIE.  Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy(...)marchewką. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie po 20 min. zmniejszamy do 180 stopni. Schab pieczemy ok . 2 godziny. Można  w trakcie pieczenia  polać mięso sosem, który się wytworzy po wpływem temperatury. Schab po upieczeniu kroimy  na plastry i podajemy z upieczonymi warzywami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy
Pałki kurze z niespodzianką, zapiekanka dla łasucha 137

Pycha, pycha, pycha. Polecam taki obiadek. Jedno danie, a zawiera wszystko. Można zrobić z dowolnymi warzywami. Młode ziemniaki wyszorować, jeśli są większe to przeciąć na pół. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą się rozlatywać. Odcedzić i odstawić. Ziemniaki obsypać suszonym oregano. Przygotowanie mięsa – doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, oregano. Wszystko wetrzeć(...)ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na 20 minut. Teraz już czas na ziemniaki, rozłożyć je naokoło mięsa. Ponownie piec 20 minut, ale zwiększyć temperaturę do 220 . Najlepiej piec z funkcją termoobieg. Cukinię pokroić w plasterki i delikatnie posypać solą i zostawić na chwilkę. Dodać do zapiekanki wcześnie jak pozostałe warzywa. W osolonej wodzie ugotować warzywa, oprócz cukinii

Kuchnia Pokoleń
Falafel z piekarnika | ugotowana ciecierzyca 129

korzyść! Do przygotowania falafela z piekarnika postanowiłem wziąć ciecierzycę z puszki. Wiem, że dla ortodoksyjnych wielbicieli falafela jest to nie do przyjęcia (chyba tak samo jak pieczenie go w piekarniku), ale dzięki temu zabiegowi nie potrzeba nam „maszynki do mięsa” , którą w domach młodych ludzi ze świecą szukać. Dodatkowym atutem użycia ciecierzycy już ugotowanej jest fakt, że falafela(...)wrapy z falafelem. Weź tortillę , naleśnika lub pitę , trochę warzyw i ciesz się pysznym zawiniątkiem. Oczywiście falafel może być podawany jak normalny kotlecik. Ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki. Zrób delikatną w smaku sałatkę, która nie będzie konkurowała z falafelem o Twoją uwagę i to wszystko. Falafel z piekarnika Artykuł Falafel z piekarnika | ugotowana ciecierzyca pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Babeczki z rabarbarem i bezą 246

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Ciasteczka , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: rabarbar

https:KKuchniaMniam