warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:136/434)

Chipsy z burakow i garsc obaw 155

olej rzepakowy Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Ja zrobiłam to obieraczka do warzyw. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienka warstwą oleju. Układamy buraczki. Pieczemy w 120 st.C ok godziny. W oryginale jest 80 minut, moim wystarczyła godzina, przecież każdy piekarnik piecze inaczej. Plasterki buraka powinny wyschnąć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hummus z batatów i soczewicy 151

pieprzu sól do smaku pietruszka i nasiona do posypania Skrop batata oliwą i upiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC. Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie i odcedź. Upraż nasiona na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Zmiksuj warzywa i przyprawy. Dopraw solą, sokiem z limonki i oliwą. Podaj hummus posypany posiekaną pietruszką i nasionami

codojedzenia
Omlet z papryką i oliwkami 154

lekko roztrzepać i wlać na patelnię, przechylając patelnię na boki rozprowadzić jajka równomiernie, aby pokryły warzywa, można pomóc sobie łopatką. Omlet przykryć i smażyć na niewielkim ogniu aż jajka się zetną i omlet będzie sztywny. Ewentualnie można wstawić go pod górną grzałkę do piekarnika jak frittatę. Podawać na ciepło lub na zimno.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pasztet drobiowy z bobem 119

miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i studzę

Mango Papaja
ziemniaczano-marchewkowa zapiekanka z czubricą i przyprawą harrisa... 229

naczynie żaroodporne posmarowane cienko olejem, wsypać ziemniaki, marchew, posypać przyprawą harrisa, kucharkiem, czubricą i wymieszać warzywa przyklepać do dna, polać gęstą śmietaną 18 % po wierzchu kawałki sera żółtego, użyłam królewski, w pojemniku rozdrabniacza zmiksować na drobno zmiksowany ser rozsypać na śmietanie, wyrównać wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 30 minut, zapiekankę nakładać ciut

W Mojej Kuchni Lubię
Biała lasagne ziemniaczana. 177

zmieszałam z dwoma łyżkami śmietany 18%. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Powstały sos wyłożyłam na warzywa z mięsem. Posypałam szczypiorkiem. Położyłam jeszcze 3 plastry sera i przykryłam warstwą ziemniaków. Zapiekałam pod przykryciem ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkryłam a opcje piekarnika zmieniłam za "górne zapiekanie" by przyrumienić lekko ziemniaki. Na ostatnie 5 minut posypałam odrobina zwykłego sera

Kuchnia po mojemu
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 264

około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy na drobnych oczkach - ilość według uznania. W międzyczasie (najlepiej kiedy zaczniemy smażyć mięso) w nagrzanym do 145 st. piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułki (środkami do góry) przez około 10 minut. Dzięki temu będą niezwykle

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Placuszki z kalarepą 136

szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się o dodanie startej marchewki). Co w nich podoba mi się najbardziej – możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować w parowarze. Świetnie smakują na ciepło – lekko chrupiące zewnętrze, kryje delikatny

Szybko Tanio Smacznie
Pieczona karkówka 2192

patelni, na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Brytfankę wyłożyć folią aluminiową. Warzywa pokroić w paski, ułożyć na foli i poukładać kawałki mięsa. Zawinąć wszystko w rulonik. Do brytfanki przelewamy płyn z patelni , który wytworzył się podczas smażenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy

Ania i Marcin gotują
Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i ricottą 206

Bakłażan faszerowany kurczakiem, szpinakiem i serkiem ricotta, zapiekany z parmezanem (Dwie porcje) Składniki: bakłażan 100g piersi z kurczaka 125g serka ricotta 200g szpinaku mrożonego  ząbek

Moja Micha
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 173

krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego do 220*C, ustawionym na grzałkę dolną + termoobieg. Jeżeli nie mamy takiej opcji najpierw nagrzewamy spód

Kuchnia w szuwarach
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 299

masła. Gotujemy makaron i wykładamy go do naczynia żaroodpornego. Na nim układamy mięso i uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 4150

kostkę oraz kurczaka. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami

O kuchni z uczuciem
Zupa pomidorowa z pieczoną dynią i parmezanem 162

dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :)  Składniki: 1/4 pieczonej dyni hokkaido (dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości

Kuchnia Prezydentowej
Dorsz prosto z Bałtyku 151

świeżego dorsza musi być czuć rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet nie przyprawiać żadnymi mieszankami. Najlepiej po prostu zanurzyć go w solance, po czym delikatnie posypać pieprzem, obtoczyć w samej mące i piec w piekarniku. Poszczególne etapy opisuję poniżej.  PRZYGOTOWANIE RYBY DO SOLANKI Rybę należy dokładnie oczyścić i opłukać. Duże

Kuchenne aromaty