warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:141/434)

Tarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą 185

przekroić na pół.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Bakłażana wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę skórą do góry i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekranika (funkcja grill, 3 półka) i piec przez 20 minut. Po tym czasie dołożyć paprykę (skórą do góry) i cebule (cebule posmarować po wierzchu olejem) i piec kolejne 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugrillowane(...)warzywa pozostawić do ostygnięcia.Formę do tarty wysmarować maragryną.Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki, aby ciasto podczas pieczenia przybrało

Gospodyni Miejska
Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą 91

Mięso jest soczyste, ponieważ nie jest przeciągnięte, odpowiedni czas w piekarniku oraz wcześniejsze marynowanie to u mnie podstawa. Naprawdę jest pyszna! Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Propozycja podania Mięso kroję w grubsze plastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki(...)całą noc. Następnego dnia mięso krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, krótko do uzyskania jasnego koloru. Zdejmuję z patelni na papierowy ręcznik, lekko studzę, owijam plastrami szynki. Piekarnik nagrzewam do 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Wlewam po 2 łyżki wody i oleju (opcja). Piekę 20-25 minut. Wyjmuję, podaję

Zasmakuj Kuchni
Krem z dyni i pomidorów 171

lata i początek jesieni to raj dla kucharzy, Tyle się dzieje na straganach, ja nie mogę oczu nacieszyć. Odczuwam prawie taką samą ekscytacje jak przy pojawieniu się pierwszych wiosennych warzyw. Tyle szczęścia na raz. Problem polega na tym, że nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego przejeść, dlatego z każdej wyprawy na targ wracam nieco zawiedziona, bo z pewnością kupiłabym wszystkiego(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 180°C. W połowie czasu dokładamy na blachę nieobrany czosnek i pomidory przekrojona na pół.  W między czasie na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę do chwili aż się zeszkli. Upieczone warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Dynię kroimy w kostkę, z pomidorów usuwamy

Przysmaki Karolki
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 169

przyprawić szczyptą soli. Przygotowanie roladek: Piekarnik nagrzać do 200°C . Makaron podgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, aby trochę zmiękł wkładając nie więcej niż 2 płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić(...)połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut. Potrawę wyjąć i odstawić na 5 minut przed podzieleniem na porcje, aby farsz się zestalił

Posadzone i zjedzone
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 202

piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przełóż kurczaka na talerz i odstaw. Dodać olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez(...)kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne

karmelowy
Poniedziałek: Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami 167

oleju, posyp łyżką tymianku, dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż brzegi talarków lekko się zrumienią. Wyjmij i ostudź. Krok 2 Zagotuj litr wody, posól, wsyp do niej fasolkę i groszek. Po minucie odcedź warzywa. Ostudź. Krok 3 Przygotuj dressing: połącz 2 łyżki musztardy z 4 łyżkami octu winnego, dodaj

Niedzielny kucharz
Zimowa zupa krem z dyni, słodkich ziemniaków i papryki. Rozgrzewająca i aromatyczna. 121

przygotowania: Paprykę oraz dynię pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju i podpiecz w piekarniku (30 minut w 180ºC) W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki zalej wodą lub bulionem. Kiedy ziemniaki zmiękną dodaj pozostałe warzywa, przyprawy oraz śmietanę. Zmiksuj i zagotuj jeszcze raz. Podawaj z grzankami oraz podprażonymi pestkami dyni

wysmienity
Warzywa pieczone 189

marchew w talarki. Czosnek obieram z łupinki, drobniutko siekam. Obrane cebule kroję na cztery. Warzywa układam w naczyniu żaroodpornym, mieszam w przyprawach, polewam nieco olejem rzepakowym. Ponownie mieszam, dodaję (opcjonalnie) łyżeczkę masła. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez min. pod przykryciem. Pod koniec, kilka minut odkrywam i przypiekam. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym 131

cebulę oraz czosnek, dodajemy paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, chwilę razem przesmażamy. Następnie warzywa podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy polędwicę i  zalewamy ją sosem warzywnym, przykrywamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. na ok. 40-45 minut.  Podajemy z kaszą, ryżem

Apetyczna babeczka
Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem 132

piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyciągami z piekarnika, odkrywamy i pozostawiamy na 5-8 minut, żeby odpoczęła. Po tym czasie kroimy ją na plasterki. Ja najczęściej podaję polędwiczkę na puree z ziemniaków z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Świetnym dodatkiem będzie także sos grzybowy. Smacznego Artykuł Polędwiczka w pieprzu z szałwią i rozmarynem pochodzi

PatiGotuje
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 188

grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy marchewkę, pora, seler, korzeń pietruszki, kapustę, rumienimy warzywa, dodajemy opaloną cebulę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, ziele, 1 łyżkę soli i liście laurowe, zalewamy ok 3 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika, opalamy

Słodki Kompromis
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 259

formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli masz w domu malakser to piernik przygotujesz w mig - zetrzyj warzywa w malakserze, wymień tarczę na nóż, dodaj pozostałe składniki (ocet dodaj na samym końcu

Domowa Cookierenka Agi
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 160

naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Na warzywa położyć kawałki polędwiczek nadzianych jabłkiem. Wymieszać miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy ze zmiażdżonym czosnkiem i cynamonem. Przygotowaną marynatą polać mięso wzdłuż. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 4o minut (mięso powinno być w środku delikatnie różowe

Pociąg Do Kuchni
FIT pizza na spodzie z kalafiora z cukinią i szparagami 218

wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.  Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców) zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Ciasto skrapiamy oliwą, układamy warzywa - cukinię też spryskujemy oliwą. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mozzarellą.    Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Moussaka (musaka) 158

plastry bakłażana. Niech na siebie zachodzą. Następnie układam plastry ugotowanych ziemniaków, również ciasno. Na warzywa wylewam cały sos mięsno- pomidorowy a na nim układam ponownie plastry bakłażana i plastry ziemniaków. Na całość wylewam sos beszamelowy i posypuję zapiekankę serem. Formę z zapiekanką umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut. Podaję zaraz po upieczeniu. Zapiekanka świetnie się

Mango Papaja
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 123

piekarnika nagrzanego do 18 stopnia na jakieś 15 min. aby doszły. Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilkę aż roladki odpoczną na talerzu, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o dodatki, to pozostawiam wam dowolność. Ja lubię je jeść ze świeżymy sezonowymi warzywami i ziemniaczkami w mundurkach. Smacznego! Jeżeli pokochałeś/ aś ten przepis, miło mi będzie, jeśli polubisz

Calzonella.com
kurczak z makaronem i brokułem zapiekamy w serowym sosie 188

patelni. Pomidory kroimy w drobną kostkę i kładziemy je na wierzch makaronu z warzywami. Na tarce ścieramy  ( do miski) żółty ser, dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajko. Całość mieszamy i wylewamy masę na wierzch makaronu z brokułem.    Następnie całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez piętnaście, dwadzieścia minut. Zapiekankę wyjmujemy

Miód i pieprz
Pasztet z bakłażana i cukinii 643

zmięknięcia warzyw. Pomidory kroję w kostkę, a gdy mają dużo miąższu wycinam go. Wszystkie warzywa wkładam do blendera, przyprawiam, dodaję siemię lniane oraz łyżkę oleju. Blenderuję chwilę (nie lubię zupełnie gładkiego pasztetu, więc nie trwa to u mnie dłużej jak 2-3 minuty). Nagrzewam piekarnik do 180-200st w termoobiegu (mój piekarnik grzeje mocniej, więc piekę w 180st). Keksówkę

VegUlka
CO Z ŻÓŁTKAMI: pizzerynki 130

lekko w mące, żeby się nie przyklejało do papieru, nie wiem czy to konieczne) Piekarnik ustaw na 180* (lub na 2 jeśli masz taką skalę) i piecz 5 minut po czym obróć i włóż na kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto, posmaruj ketchupem, wyłóż kurczaka, warzywa i ser. Wstaw na kolejne 10 minut. Normal 0 21 false false false

fitolarun.blogspot.com
Wegetariańska pizza 181

oraz szczyptą cukru. 5. Cukinię i pieczarki pokroić w plasterki. Papryki w paski. 6. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 7. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. 8. Rozwałkować na cienki placek. Przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć wszystkie warzywa. Posypać porwaną mozzarellą i serem żółtym. 9. Piec przez 15 minut. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 140

smarujemy delikatnie olejem lub masłem roślinnym, na jej dno wylewamy trochę sosu u układamy warzywa przekładając co któreś plasterkiem sera. Gdy ułożymy już wszystkie plasterki polewamy zapiekankę resztą sosu. Tak przygotowana pieczemy max 30 minut w temp. 180 C, po czym zmieniamy opcję w piekarniku na „grill” i przyrumieniamy jeszcze 10 minut. Smacznego

greenscarf
Tortilla w wersji fit 181

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Całość mieszamy. Na naleśnik nakładamy kilka słupków warzyw, sałatę, kawałki fileta z kurczaka, ser żółty i polewamy niewielką ilością jogurtu naturalnego. Naleśnik zwijamy w tortillę, układamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów w wersji fit: Naleśniki z twarożkiem , Nuggetsy

paapilotkaa
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 184

zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego

Kuchnia Ellie
Zielone Tortille 213

kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp 180*C Kurczaka podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią

Luźna Kuchnia
Piersi z kurczaka w marynacie wielokulturowej 138

bazie pomidorów, z cebulą i kolendrą. (dostępne w lidlu) 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw chińskich  1 kg piersi z kurczaka oregano i bazylia (suszone) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam

ClauditteMissCooking
Szybki Obiad: Zapiekanka z ciasta francuskiego ze szpinakiem 146

jego powierzchni, zbyt duża ilość wody nie sprzyja zapiekankom. :) Szpinak dodać do reszty warzyw. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem Na blaszce  wyłożonej pergaminem ułożyć ciasto francuskie zaginając brzegi na ok. 1 cm do środka. Wyłożyć przygotowany i odparowany! farsz. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec przez około 15-20 minut lub do momentu, aż ciasto

Pełna Lodówka
Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 155

kapelusz" i ze środka usuwamy nasiona. Nadmiar miąższu możemy wrzucić na patelnię z pozostałymi warzywami. Nie warto marnować patisona - jest pyszny. Patisona w środku solimy i pieprzymy a następnie nadziewamy farszem warzywno-drobiowym. Na wierzch posypujemy żółtym serem i przykrywamy kapelusik. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C około 30 - 40 minut. Gotowy, upieczony nadziany patison

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 193

naczynia żaroodpornego lub brytfanny, dołożyć  cebulę z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso podczas pieczenia. Na koniec dołożyć starte na jarzynowej tarce warzywa i udusić razem z mięsem.Po upieczeniu warzywa i cebulę zmiksować blenderem lub przetrzeć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Azjatycka sałatka z grillowaną wołowiną 133

Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy w paski

Smakowity Blog Kulinarny