warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:138/434)

Karczek koczownika 132

Karczek koczownika To szybka potrawa , jedna z tych , które wkłada się do jednego gara , wsuwa w piekarnik i..wyciąga jak się przypomni ,że czas na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo aromatyczna , naprawdę świetnie smakuje , a jeśli jeszcze poda się ją do pieczonych ziemniaków , to po prostu wymiata . Dlaczego koczownika – bo jak wędrujące ludy(...)oleju , po 2 minutach podsmażania dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku , smażymy jeszcze minutkę . Przekładamy warzywa do woreczka z karkówką , układając je na wierzchu . Pomidory z puszki ,mieszamy z cukrem , odrobiną soli, dodajemy goździki i wylewamy na pozostałe składniki , woreczek zawiązujemy i wkładamy na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 150 C , na 1,5 godziny . Po tym czasie możemy wyciągnąć

Ogrodnik w podróży
BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalny) 232

czasie wyjąć blachę, odwrócić mięso by ponacinać skórę w kratę. Ponownie wstawić do piekarnika, ale tym razem skóra do wierzchu by się przypiekła. Piec ok 40 minut w temperaturze 220 °C, pilnując by skóra nie przypaliła się zbyt mocno. Podawać z ulubionymi warzywami. Najlepiej smakuje świeżo przygotowany gdy skóra jest chrupiąca. Niestety odgrzewany nie daje już tego efektu Smacznego

Ola la LCHF
Clapshopt - zapiekanka ziemniaczana z brukwią 139

wpół miękkie. Dodać śmietanę i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, chwilę gotować.  Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Mleko ze śmietaną chwilę pogotować, aż się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony

Codzienne Gotowanie
Pieczone chipsy z marchwi i buraka (Chips di carote e barbabietole al forno) 130

oliva PRZYGOTOWANIE Obrane marchewki i buraki kroimy na bardzo cienkie plasterki.  Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy delikatnie oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami według uznania np. kurkumą, rozmarynem lub ostrą papryką.  Chipsy z buraka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30 minut; w połowie pieczenia chipsy odwracamy

La grande e la piccola cuoca
DOMOWE BURGERY WOŁOWE 168

burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę z obu stron kładę ser. Kładę mięso. Wkładam do piekarnika na ok 4 minuty by ser się rozpuścił.  Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę.  Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 134

Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu

U Fiolki
Jesienna lasagne z dynią 167

połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników.  Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem  w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć aby ładnie ser się

Wanilia i Kardamon
Tarta z brokułem i kalafiorem z sosem jogurtowo-pomidorowym 120

Lekko obgotować. Tak przygotowane warzywa odłożyć by ostygły. 2 jaja zmiksować ze śmietanką i doprawić. Warzywa poukładać na przemian na tarcie. Całość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać

Zielona Kuchnia
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 141

wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. 2 Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia Bazylii
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 107

wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. 2 Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem

Kuchnia Bazylii
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 172

osobno. Obsmażyć pieczarki bez soli i bez oleju, a następnie osączyć na sitku. Pozostałe warzywa również bez oleju podsmażyć na średnio rozgrzanej patelni, delikatnie posolić i odstawić.  Kurczaka zgrillować, a po przestygnięciu pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 200*C. Jeśli chcemy mieć gruby spód to używamy całe ciasto, moja pizza jest

Lubię to gotuję
Frittata z bobem i pomidorkami 146

jajka nieco się zetną, ułożyć pomidorki i pozostałą część bobu (chodzi o to, aby warzywa nie zatonęły w jajku, by frittata ładnie wyglądała).  Na chwilę (2-3 minuty, lub do czasu aż frittata będzie rumiana, uważać aby nie przypalić!) wstawić pod górną grzałkę piekarnika nagrzanego na 75-100 stopni, aby frittata z wierzchu ładnie się przyrumieniła i urosła. Natychmiast

Codzienne Gotowanie
Dieta CTZO, dzień drugi 128

słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego

Kucharzyca
Pieczone kotlety orzechowe. 168

kilka godzin w lodówce/pominąć ten krok jeżeli się śpieszymy. Uformować kotlety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 40min, przewracając na drugą stronę w połowie. Poddawać w pełnoprawnym burgerze, a może i w tortilli? Z kaszą, ryżem.. lub po prostu z warzywami, czy sosem

More food, love and dreams
Soczysta polędwica 168

worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 150

Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 8. Po 20 minutach wyciągnij chleb z piekarnika i posmaruj wierzch rozbełtanym żółtkiem. Posyp ziarenkami. 9. Dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut. 10. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej smakuje w towarzystwie maminych konfitur, wiejskiej kiełbasy, ostaniach warzyw z ogrodu

Fiolka w kuchni