w cieście - 1000 przepisów (strona:49/67)

Roladki schabowe i kluski śląskie 175

przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju

Smakołyki Asi
Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 193

łyżki oleju   300-400g mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia   Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką

Smakołyki Asi
Czekoladowe ciacha na białkach 149

masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana. Po wyjęciu

Smakołyki Asi
Sernik z porzeczkami i borówkami 168

wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Gofry dyniowo-miodowe 193

szkl mąki pszennej szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut

Smakołyki Asi
Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą 158

cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem. Piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić

Smakołyki Asi
Gofry z kajmakiem i złocistyym syropem trzcinowym 205

złocisty DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło

Smakołyki Asi
MALIBU - DOMOWY LIKIER KOKOSOWY 316

zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle. Możemy również wykorzystać do ciasta,zamrozić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet z czerwonej soczewicy 164

pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest

Grunt to przepis!
Marchewkowe kocie oczka 191

oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Bułka sojowa 220

masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Muffinki z gruszkami 249

mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 255

Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Jaka jest optymalna temperatura tłuszczu podczas smażenia pączków. 160

podczas smażenia pączków, a nasze pączki będą ładnie wyglądać i będą zdrowe. Inne sposoby na sprawdzenie temperatury tłuszczu do smażenia :   Możemy do tłuszczu wrzucić kawałek surowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze zimny

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 183

pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 171

nasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki.  Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby masło lub margaryna łatwiej nam się ucierały. 135

masło lub margaryna dodawane do ciast i kremów łatwiej nam się ucierały, możemy dodać do ucieranego tłuszczu szczyptę mąki pszennej lub cukru pudru. Pamiętajmy także o tym, aby naczynie w którym ucieramy masło lub inny tłuszcz było całkiem suche, a margaryna lub masło miały temperaturę pokojową ( były miękkie

Przepisy i porady kulinarne
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem 361

misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne

bistro mama
Ciasto buraczane 297

kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem

Kuchenny Skrawek Nieba
Bezy z białek 236

końcu mąkę ziemniaczaną Mikser odstawiamy gdy nasze białka są tak sztywne, że nie wypadają z miski po przechyleniu jej Tak przygotowaną masę nakładamy do szprycy do dekorowania ciast i na brytwanke wyłożoną papierem kształtujemy małe ciasteczka Tak przygotowane ciastka wkładamy  do piekarnika nagrzanego na 140C i pieczemy przez 35 minut Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Oliwa cytrynowa 202

jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy z leczniczej mocy pokarmów

mojewypiekiinietylko
muffinki porowo-pieczarkowe z parówką na ostro... 241

pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem i do każdej foremki włożyć na środku pokrojone na 3-4 cm porcje parówki piec w 200C około 35 minut, wystudzone wyjąc na talerz i najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 253

składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella  - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz

Kuchnia Ellie
Bułki pszenno - owsiane z pestkami dyni. 241

zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego. Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi

BaRepas
KULKI RAFFAELLO 461

Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami

Z Majeczką w kuchni
Walentynkowa panna cotta z malinami 232

wczorajszym dniu macie już dosyć, ale jutro kolejny dzień, który aż się prosi o choćby skromny łakoć na deser do romantycznej kolacji. :) Mając już dość smażenia i zagniatania ciasta, przygotowałem prostą panna cottę z malinami w mojej nowej foremce w serducha. <3 Panna cotta: 300 ml kremówki 36% 200 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru

Food Square
Wuzetka z twarogiem 1337

łyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną

Ala piecze i gotuje
Dietetyczne jogurtowo-owsiane ciasto jabłkowo-gruszkowe | niskokaloryczne | szybkie | proste 734

1. Zdrowe 2. Dietetyczne 3. Szybkie 4. Proste 5. Smaczne Da się? Da!  Składniki na 1 keksówkę: 1 jajko 1 szkl. mąki owsianej 2 łyżki

Czarnawisienka
Naleśniki kukurydzine 196

Monte ~ Składniki: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej naleśniki. Gotowe rolujemy, kroimy w ślimaczki i układamy na domowym serku Monte

Kuchenny Skrawek Nieba
Naleśniki meksykańskie 425

dodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka

Kto ugości moich gości?
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 216

zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z różą 200

żono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty

Anioły w kuchni
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 397

taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia).Naprawdę dziękuję

Kitchens Alphabet
Muffiny z Pieczarkami i Serem 247

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Muffiny z Szynką i Serem 245

następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).  Moje

Słodka Strona
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 230

pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche

Słodka Strona
Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem 1097

sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności

Słodka Strona
SERNIK NA ZIMNO I 259

Miał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i

Walijskie Pichcenie
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 212

ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie

Walijskie Pichcenie
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 217

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron z ... makaronem

Walijskie Pichcenie
G... Granola na bogato! 222

million sposobów, ale jestem pewna, że na pewno każdy z Was ma coś w domu, z czego może wykonać ten pyszny dodatek do jogurtów czy mleka, a nawet ciast i deserów

Kitchens Alphabet
sernik ze śliwkami w galaretce... 221

24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniaczane chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie podane... 242

świętami, ja je robię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka owsiane z czekoladą 259

pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodajemy płatki owsiane.Wszystko systematycznie mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy czekoladowo-owsianej. Delikatnie mieszamy. Na wyłażoną blachę pergaminem wykładamy porcje ciasta. Około łyżeczki w odstępach 5 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut

Anioły w kuchni
VI Kociołek Galicyjski 177

pyszny chleb ze smalcem, kiełbaski, owoce...potrawy bałkańskie... więc to z pewnością coś dla smakoszy, więc i nas tam nie zabrakło. MNIAM;)  Skupiliśmy się na kuchni bałkańskiej...pyszne ciasta...no i wino do domu z nami powędrowało:) A czas umiliła bardzo sympatyczna opowieśc o winach z Chorwacji

Anioły w kuchni
Mus gruszkowo-jabłkowy z sezamem 146

Kolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.Składniki; 2 gruszki

Anioły w kuchni
Jesienny chlebek daktylowy 179

krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.     /źródło Chleb domowy wypiek

Anioły w kuchni
Lizaki na halloween 305

dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi

Kolizje Smaków
Karobowa owsianka, czyli Duża Dawka Energii od samego rana :) 180

także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania  deserów Właściwości prozdrowotne Karobu:  – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być

Kuchenny Skrawek Nieba
Tradycyjny bigos myśliwski 420

szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta

głodny alergik
Cynamonki orzechowe 170

szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek  Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Następnie formujemy małe kuleczki, wkładamy do miseczki z cukrem pudrem i przyciskamy aby się spłaszczyły. Jedna strona zostaje oblepiona cukrem pudrem. Takie ciacho układamy

Apetyczna babeczka
Wianuszki waniliowe 162

cukier perlisty do obsypania wianuszków szczypta soli 1 jajko do smarowania ciasteczek  Mąkę przesiać, posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Następnie urywać małe kawałeczki, toczyć na małe wałeczki grubości ołówka, składać na pół i owinąć wokół siebie. Zaplecione ciastko zlepić w kształt koła, zamoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w cukrze

Apetyczna babeczka
Słoneczny chleb kukurydziany 196

rozetrzyj z cukrem, dodaj kilka łyżek ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki kukurydzianej dodaj rozczyn, jajka, lekko podgrzane mleko, sól i kminek. Dobrze wyrób. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chleb przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 283

budynie waniliowe3 łyżki mąki ziemniaczanejPONADTO:10-12 dużych śliwek2 łyżki cukru brązowego Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao.Masło rozpuścić.Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy

kolorowotorcikowo
Całuski drożdżowe 204

zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty.  Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Powidła węgierkowe 193

Sezon na przetwory w pełni. Śliwki obrodziły w tym roku tak obficie, że aż trudno się z nimi uporać. Trafiły już do zamrażarki, do kompotu, do ciasta. Dzisiaj kolej na powidła węgierkowe. 4 kg śliwek węgierek4 łyżki octu2 szklanki cukruDo garnka wlać 4 łyżki octu 10%, następnie włożyć umyte, obsuszone i pozbawione pestek śliwki. Garnek przykryć, postawić na najmniejszym płomieniu

Praktyczna pl
Babka piaskowa 261

masę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i śmietanę. Masę łączymy z ubitą pianą z białek oraz mąką przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki, Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu babki z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Salonik smaków
Puree z dyni 205

ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików.  Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Konfitura z aronii 290

przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 215

wystudzoną poszatkowałam. Na patelni podrumieniłam cebulę pokrojoną w piórka, po czym dorzuciłam kapustę z grzybami i smażyłam jeszcze przez chwilę. Doprawiłam do smaku pieprzem oraz mieszanką warzywną. Ciasto drożdżowe (ja robiłam takie standardowe, ale może być kupne takie na pizzę) rozłożyłam na blasze do pieczenia, a na nim wyłożyłam kapuściany farsz. Zapiekłam w 200st. przez

bastalena
Stanie przy takich garach? Lubię to! 288

torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko, nie mieszana podczas gotowania - nie przypala się, makaron

Blondynka Gotuje
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 221

cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone i ciężkie. Drugi raz nie dałabym jej szansy, chociaż w przyszłości może skuszę się na jakąś inną w tym lokalu.  W lokalu można zagrać także w kilka rodzajów

Pasja Smaku
Trufle figowo-daktylowe z nerkowcami 217

przydać, jeśli masa na trufle będzie zbyt zbita. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, w zależności od gęstości dodajemy wody lub dodatkowej porcji wiórków kokosowych. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy trufle, które obtaczamy w rozsypanych na talerzykach kakao lub kokosie. Odstawiamy do lodówki na całą noc, chociaż jak się od razu spróbuje to też są pyszne

sama złodycz
Chleb ziarnisty na zakwasie 297

dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.       Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią

sama złodycz
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 204

Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie, na końcu porcjami dodając mąkę. Potrzebujemy uzyskać konsystencję dosyć gęstą, jednak ciasto nie daje się uformować w żaden kształt. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, posypujemy pestkami słonecznika, owijamy w folię i lnianą ściereczkę, odstawiamy do wyrośnięcia.       Masa potrzebuje

sama złodycz
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 288

kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę

sama złodycz
Babeczki kawowe z cynamonowym kremem 217

naczyniu łączymy natomiast jajko, mleko, olej i kawę, a następnie dodajemy do sypkiej mieszanki. Krótko miksujemy i przekładamy do papilotek, starając się nie przekraczać 2/3 ich wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce

sama złodycz
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 192

łyżka masło, do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto do gładkości i odstawiamy na czas przygotowywania pieczarek. Pieczarki myjemy, ogonki kroimy w kostkę, kapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rolada szpinakowa z łososiem 280

końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek.   Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut. Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam  łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę. Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem 193

mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzaną patelnię teflonową z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zaraz podawać, z dodatkami: śmietaną, kawałkami łososia wędzonego i posiekanym koperkiem, kawiorem, skrapiając sokiem z cytryny. Bliny oprószyć świeżo zmielonym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Kurczak z brązowym makaronem i kiełkami fasoli mung 251

Wiecie już, że królują u mnie szybkie dania. Co prawda akurat w  kuchni już drugi dzień  rośnie zaczyn na ciasto, które piec będę dopiero za 5 dni (chlebek watykański - słyszeliście o takim?:), ale to jest absolutny wyjątek, rzekłabym - wypadek przy pracy - standardowo realizuję dania w kwadrans ( + ewentualne pieczenie/duszenie/gotowanie/ ale to już się robi samo;), tym bardziej teraz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Naleśniki z bananami i kokosową posypką 195

mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni.Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić na rozgrzane masło na patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marchewka z cukinią na ciepło 183

granulowanym czosnkiem.   Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem,  tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym mowa będzie już w kolejnym poście, natomiast z pewnością zagoszczą u nas jeszcze nie raz w roli obiadowej sałatki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 195

krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 224

rozrabiamy.  Dodajemy mąki, sól, cukier, kminek i posiekany drobno czosnek, dolewamy wodę, całość zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bananowa rolada z waflem bez pieczenia 334

Jako, że w pieczeniu ciast nie jestem zbyt mocna (zbyt wiele tam zależy od należytych proporcji, a  moją ulubioną miarą jest "na oko") szczególnie cenię sobie nieskomplikowane propozycje deserowe bez pieczenia (bo takie w tzw. międzyczasie można jeszcze coś podratować, zmodyfikować w razie jakby co;)Poniższa słodka rolada powstała zainspirowana hasłem rzuconym przez Izę - (dziękuję!) z niewielkim udziałem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Menu imieninowe - zestaw I 249

Roladka z kurczaka w cieście naleśnikowym deser:                                          Gruszka w czekoladowej kąpieli z lodami                                       Ryżowe szyszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 227

mleka  0,5 l wody gazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 1 łyżka oleju do ciasta + 1 do smarowania patelni na farsz: 2 serki puszyste typu almette (ulubiony smak) 200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach) sok z 1/2cytryny dodatkowo: ogórek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 321

usuwamy jej część (nie więcej niż na zdjęciu poniżej), wylewamy jajko (jeśli dziurka jest odpowiednio mała, pięknie oddzielni nam się białko od żółtka, gdybyśmy akurat potrzebowali taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jagodowe muffinki 183

jajka2 szklanki jagódPrzygotować dwie miski. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok 30-40 minut na 175 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Naleśnikowe roladki z łososiem 768

soli1 jajko1 łyżeczka majeranku350 g serka śmietankowegosól ziołowa do smaku250 g łososia wędzonego w plastracholej Rapso do smażeniaMleko wymieszać z wodą, mąką, jajkiem,szczyptą soli i majerankiem. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Serek doprawić solą ziołową i dokładnie wymieszać. Można użyć serka śmietankowego, z czosnkiem lub też koziego. Każdy naleśnik posmarować serkiem. Na serku ułożyć plastry łososia. Naleśniki zwinąć

Monia miesza i gotuje
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 427

blaszkę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 15 minut. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu  doprawić do smaku. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż jednego  dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Przed podaniem pokroić w plastry

Monia miesza i gotuje
Waniliowe muffiny z kawałkami czekolady 189

czasu, gdy masa będzie jednolita. 4.       Na koniec dodać kawałki czekolady, wymieszać łyżką. 5.       Wypełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości. 6.       Piec na złoty kolor  15-20 minut w temperaturze 175 stopni. 7.       Po ostygnięciu

Fabryka pomysłów
Ale pychota nr 5! 225

mnie foremek. Dziś po długich poszukiwaniach nabyłam numer 5 z silikonową formą w kształcie kwadratu. W numerze jak zwykle 5 przepisów, tym razem: Sieja w ziołach, jagody z ajerkoniakiem, ciasto rumowo-rodzynkowe, zapiekanka drobiowa z selerem i naleśniki z pikantnym nadzieniem. Te ostatnie najbardziej mi się spodobały i zamierzam je wkrótce zrobić. Forma wydaje się solidna. Ciekawe jest

Fabryka pomysłów
Ciasteczka sezamowe 210

cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp

Fabryka pomysłów
Marsowe muffinki 369

wodą, gdy zacznie się gotować położyć na niego blaszaną miskę, włożyć batony i czekać aż się rozpuszczą. Dodać do masy marsowej pozostałe składniki. Całość wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć ciasto do foremek (u mnie silikonowe, w przypadku blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Piec w temperaturze 175 stopni ok 15-20 minut. Smacznego

Fabryka pomysłów
Zapiekanka z cukinii 219

tematyczne przepisy. Jakoś „nie czuję” tej atmosfery. Postrzegam to też tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić i zrobić jakiś smaczny słodki wypiek czy sałatkę. I takie przepisy zechcę Wam pokazać po Świętach

Fabryka pomysłów
Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 200

jakąś prostą recepturę, a ja podjęłam się tego wyzwania.Gdy już się zebrałam, przez chwilę zaczęłam się nawet zastanawiać czy wszystko wyjdzie pomyślnie, gdyż to dość nietypowy sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować!  Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna

Fabryka pomysłów
Spaghetti a’la carbonara 238

jest, ale ostatnio mam jakiś mały kryzys. Mimo że mam więcej energii i nie robię się szybko zmęczona, to nie mam pomysłu na gotowanie, chyba że desery i ciasta, a te ostatnio ograniczam. Mogę, więc jedynie rozpieścić pozostałych domowników. Cóż, postaram się bardziej wysilić. Może też doskwiera mi myśl, że zaraz koniec studiów i trzeba zacząć kolejny etap życia

Fabryka pomysłów
Bananowe placuszki 164

szybko i śniadaniowo. Jak już wiecie wolę wersję na słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem.  Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam. Ps. Mam teraz

Fabryka pomysłów
Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem 291

powstał obiad idealny! Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów! Oj, mam ochotę poszaleć w kuchni – już dziś kusi mnie zrobienie ciasta, ale muszę pójść po rozum do głowy :P Składniki: 6-7 placków tortilli Duża podwójna pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni

Fabryka pomysłów
Śliwkowe crumble 200

nimi zrobić. Jednak ostatnio, gdy zobaczyłam je w lodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko kwaśne i świetnie komponują się

Fabryka pomysłów
Warsztaty fotografii kulinarnej z Kubą Kaźmierczykiem! 200

aparaty. Polegało to przede wszystkim na ustawieniu optymalnych  wartości  różnych parametrów.  Na zdjęciu poniżej zamieszczam obiekty, które fotografowaliśmy, czyli cynamonowe ślimaczki, czekoladowe muffiny, włoski stół oraz ciasto. Kuba już wcześniej przygotował dla nas kompozycje, które musieliśmy uchwycić na zdjęciach. Ponadto,  podpowiedział jak w prosty, a zarazem ciekawy sposób dobrać w zaciszu domowym dodatki do fotografowanej przez

Fabryka pomysłów
Ciastka owsiane 227

Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i czekoladę.  Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc proszę się nie przerażać  :)  Formujemy małe ciasteczka  (urosną w trakcie pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach 20 minut

Czerwona Porzeczka
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym. 331

ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą.Dodajemy jedno jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę.Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką.Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.Podajemy razem z sosem.Z podanej porcji wychodzi około

Czerwona Porzeczka
Muffinki z Princessą 185

posypania.Wykonanie:Batony Princessa kruszymy na drobniutkie kawałki. Mieszamy wszystkie suche składniki razem.W drugiej misce dokładnie mieszamy składniki mokre.Następnie łączymy składniki suche i mokre. Mieszamy energicznie do połączenia składników.Ciasto wykładamy do foremek do 3/4 wysokości i posypujemy wiórkami kokosowymi.Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 20 minut. (Do suchego patyczka).Z przepisu wychodzi około 10-12 muffinek

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z mięsnym farszem 243

pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka

Czerwona Porzeczka
Racuchy z jabłkami 183

Przygotowanie:Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach do miski do której dodajemy cynamon, miód, mąkę i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu wykładamy nasze racuszki. Ciasto  rozprowadzamy tak aby było  cienkie.  Obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podajemy obsypane cukrem pudrem.Smacznego

cookpl
Petit pains au chocolat 161

spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem jest słodka ciepła bułeczka z roztapiającą się czekoladą. przygotowanie jej jest bardzo proste. Składniki Ciasto francuskie, 200 g czekolady (ja używam deserowej), 1 jajko PrzygotowanieCiasto kroimy na paski o szerokości około 5 cm, a długości 10 cm. Układamy na ich początku kawałek czekolady i zawijamy

cookpl
Naleśniki z owocami 170

Przygotowanie: Do miski wbijamy jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wlewamy nabierką ciasto. Obsmażamy z obu stron na złotawy kolor. Gotowy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym, składamy w trójkąt i ozdabiamy owocami.  Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym

cookpl
Domek z piernika 143

pomysłem na prezent nie tylko z okazji świat bożego narodzenia np. Dla znajomych z okazji kupna domu.  Z chęcią pomożemy Wam  przygotować taki oto domek.  Z ciasta na pieniki wycinamy  formy dachu (prostokąt 3x8 cm) ścian (5x8) i dwóch bocznych ścian z połączonego trójkąta i kwadratu. (Pasującego do reszty domku) Ważne jest, by wszystkie części były

cookpl
Placki ziemniaczane 244

Obrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy.  Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią.  Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy

cookpl
Walentynkowe babeczki 162

jajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.  Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez ok. 20 min. Dekoracja jest prosta małym nożykiem wycinamy serduszka na babeczkach, wyciągamy je i puste miejsce wypełniamy ulubionym dżemem

cookpl
Ogarniam bloga - pierniczki 208

piernikowej (ja dałam całe opakowanie)1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu

Delicious Titbits
Przywieszki świąteczne z masy solnej 219

wycinamy dziurkę na sznurek)foremki do ciastek (moje z Ikei)farba w sprayu ( u mnie czerwona i srebna)tasiemki, lamówki (wszystko co macie w domu: pieprz, goździki, posypka do ciasta - perełki, mak itp.)klej vikol (niezastąpiony u mnie w domu)sznurek jutowyWszystkie składniki ze sobą połączyć tak, żeby masa była gładka. Wycinamy foremkami wzory i suszymy w piekarniku

Delicious Titbits
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 214

dodać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości

Delicious Titbits
Pączki z serkiem waniliowym 202

żeby pączki swobodnie w nim pływały) do temp. ok. 175°C (olej nie może być zbyt gorący, bo wtedy pączki z wierzchu się spieką, a w środku będą surowe). Ciasto jest klejące, dlatego do nabierania i wrzucania na olej używamy dwóch łyżeczek. Pączki będą się same obracać. Powinny się smażyć przez kilka minut. Po usmażeniu odsączamy na papierze ręcznikowym

Delicious Titbits
Ciasteczka walentynkowe 173

cukru,2 cukry waniliowe, 1 łyżka luźnego smalcu, 3 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady,1 tabliczka białej czekolady.Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy serca foremkami :) Układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180˚C ok. 10-15 minut, do zrumienienia. Ja piekę z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca

Delicious Titbits
Leniwe 172

cukier. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Ser utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i dodać ubite biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie. Wrzucać partiami do wrzątku, gotować około minuty od momentu zagotowania wody. Potem można

Delicious Titbits
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 221

pasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki, ale też "pastujemy" :)  11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni, ale kochamy też zdrowe sałatki.  Dzięki temu blogowi odkryłam w sobie nową

Delicious Titbits
Owsianka o smaku szarlotki 246

organizacyjnych. Natomiast przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam ją o jabłka i cynamon - stąd nazwa nawiązująca do mojego ulubionego ciasta, czyli szarlotki. Takie śniadania niestety jem dość rzadko, bo zwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem dnia w postaci urozmaiconego posiłku

Fabryka pomysłów
Jajka – ile kcal? jak kupować? ile gotować? jakie potrawy z jajek? 223

kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe   Post Jajka – ile kcal? jak kupować? ile gotować? jakie potrawy z jajek? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem 359

sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym . Składniki Jajko 2 jajka Mąka pszenna 1 szklanka Woda 1 szklanka Mleko 1 szklanka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Olej 2 łyżki do ciasta Olej do smażenia Pieczarki 0,5kg Sól do smaku Pieprz do smaku Jogurt naturalny 250ml jogurtu, gęstego Majonez 3 łyżeczki Zioła […] The post Naleśniki z pieczarkami zapiekane z serem appeared

Kulinarne Przeboje
Cellulit – jak zwalczać? 328

należy mylić z cellulitisem, pojęciem oznaczającym zapalenie tkanki łącznej. JEDZ DUŻO: • Owoców i warzyw ZREZYGNUJ Z: • Tłustych produktów, takich jak mięso, produkty mleczne, lody, chipsy, chrupki, suchary i ciasta Post Cellulit – jak zwalczać? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Pizza capriciosa 1023

Pizza Capriciosa czyli kapryśna Składniki Składniki na ciasto na pizzę Mąka pszenna tortowa 3 szklanki (po 250ml) Drożdże 40g Sól 1 łyżeczka Bazylia 1-2 łyżeczki Oregano 1-2 łyżeczki Woda 1 szklanka (250 ml ; temp 40-50C) Oliwa z oliwek 3 łyżeczki Składniki na sos do pizzy Pomidory w puszce 1 puszka Oliwa z oliwek

Kulinarne Przeboje
Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem 246

Śmietankowa tarta z kiwi należy do tych ciast, które są podwójnie super! – po pierwsze – świetnie smakują, a po drugie nie wymagają od nas dużego wkładu pracy. Herbatnikowy spód tarty sprawia, że nie wymaga ona pieczenia przez co jej wykonanie zajmie nam niecałe 15 minut! (nie licząc czasu poświęconego na chłodzenie). Składniki Herbatnik 200g […] The post Śmietankowa tarta

Kulinarne Przeboje
Dania dla dzieci: Kolorowe naleśniki w kształcie gwiazdek 241

Mąka 1 szklanka Jajko 1 jajko Masło 1 łyżka rozpuszczonego masła Sól szczypta Cukier pół szklanki Barwnik spożywczy lub sok z jagód Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto na ok. 30 min., aby lekko zgęstniało. Przelać na […] The post Dania dla dzieci: Kolorowe naleśniki w kształcie gwiazdek appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Koronkowe naleśniki 243

Dzień Chłopaka . Składniki Mleko 1 szklanka Mąka 1 szklanka Jajko 1 Masło rozpuszczone, 1 łyżka Cukier pół szklanki Sól szczypta Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto na ok. 30 min., aby lekko zgęstniało. Przelać do rękawa cukierniczego […] The post Koronkowe naleśniki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Babeczki sowy – muffiny sowy 260

Przeglądając kulinarne blogi , natrafiłam na ten przepis u 6bittersweets i wiedziałam, że koniecznie muszę mieć takie babeczkowe sówki u siebie! ;-) Składniki Ciasto muffinkowe Mąka tortowa 300g Cukier 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki Sól szczypta Cappuccino 50g Cukier waniliowy 1 opakowanie Mleko 1 szklanka Jajko 1 jajko Masło pół kostki Polewa Czekolada […] The post Babeczki sowy

Kulinarne Przeboje
Muffiny waniliowe z delicjami 282

Muffinki z delicjami , bitą śmietaną i nutą wanilii – pychota! Składniki Ciasto muffinkowe Masło 125g, miękkiego Cukier 3/4 szklanki Ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki Jajko 2 jajka Mąka 1 i 1/2 szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Mleko 3/4 szklanki Delicje 20 delicji (ja użyłam z galaretką o smaku limonki) Do ozdoby Śmietana kremówka […] The post Muffiny waniliowe

Kulinarne Przeboje
Karpatka czekoladowa z kremem waniliowym 313

Czekoladowa karpatka – równie pyszna jak tradycyjna! Składniki Składniki na ciasto Mąka tortowa 200g Woda 1 szklanka Masło pół kostki (125g) Jajko 5 średnich jajek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kakao 2 pełne łyżki Składniki na krem Mąka tortowa 4 łyżki z górką Mąka ziemniaczana 4 łyżki z górką Jajko 4 średnie jajka Mleko 750ml […] The post Karpatka czekoladowa

Kulinarne Przeboje
Szybki piernik z powidłami 7708

jest to oryginalny piernik , lecz bardziej kakaowe ciasto z powidłami, lecz świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla zabieganych i szukających szybkich rozwiązań na święta . Składniki Mąka 2 szklanki Soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Kakao 2 czubate łyżeczki Przyprawa do piernika 1 łyżeczka Jajko 3 jajka Mleko […] The post Szybki piernik z powidłami appeared

Kulinarne Przeboje
Bułki z bazylią i oregano 172

Bułki z ciasta chlebowego na pizzę. Idealnie smakują z wszelkiego rodzaju twarożkami ;-) Składniki Drożdże 30g świeżych (lub 14g suszonych) Cukier 1 łyżeczka Woda 300-350ml ciepłej wody (w zależności od mąki – różnią się chłonnością) Mąka pszenna tortowa 500g Sól 1 łyżeczka Oliwa extra vergine 2 łyżki Suszone oregano 2 łyżeczki Suszona bazylia 2 łyżeczki […] The post Bułki

Kulinarne Przeboje
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Pink Velvet Candice 212

innymi blogerami postanowiłem wziąć udział w wyzwaniu blogowym pod hasłem przypomnij komuś ważnemu jak bardzo Ci na nim zależy.Zrób coś nieoczekiwanego: 18 maja upiecz dla tej osoby ciasto. Ja upiekłem dla Ady babeczki Red Velvet z przepisu: 180g margaryny Kasi 2 duże jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka soli 400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g

cookpl
Drożdżówka z owocami 182

czasie wszystko dokładnie mieszamy (nie przejmujcie się konsystencją) i przekładamy do formy o wymiarach 37 x 25 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto kruszonką i owocami (mrożone owoce należy wcześniej odmrozić). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 30-40 minut

Delicious Titbits
Sernik cytrynowy 249

czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.Ciasteczkowy spód:250g ciasteczek owsianych (ja użyłam

Delicious Titbits
Kruche ciasteczka z żurawiną i rodzynkami 198

kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze urosną. Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie (tym się

Delicious Titbits
Koktajl truskawkowo-bananowy - bez grama cukru :) 196

Ruszył sezon na truskawki, więc u mnie będzie bardzo truskawkowo :) uwielbiam je pod każdą postacią :) w sałatkach, w deserach, w ciastach, na słodko i wytrawnie... po prostu kocham truskawki. Dziś polecam bardzo gorąco fit koktajl bez grama cukru :) Składniki: 0,5 kg truskawek, 2 dojrzałe banany, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Banana miksujemy z jogurtem i wlewamy do szklaneczki, następnie miksujemy

Delicious Titbits
Tort truskawkowy 181

czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy

Delicious Titbits
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 208

przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł  na blogu.  Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki: 6 kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów

Czerwona Porzeczka
Torcik czekoladowy 241

posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę.Masę rozdzielamy do foremek. Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy foremki na blaszce i pieczemy przez 15minu, aż powierzchnia biszkoptu stanie się sprężysta. Zostawiamy, aby chwilę ostygły i następnie wykładamy na kratkę

Pudełko rozmaitości
Chrupiące gofry na oleju rzepakowym 383

wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. Gofry wystudzić i zajadać z dowolnymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
Szyszka 211

Niektórzy z Was na pewno myślą już o świętach i o tym jakie słodkości przygotować dla rodziny i gości. Dzisiaj proponuję Wam zwykły blok czekoladowy w

Smakołyki Asi
Serniczek ajerkoniakowy 217

Lubicie serniki bez pieczenia? Bo ja bardzo. Takie najlepiej smakują w lecie ale w zimie też świetnie smakują z filiżanką gorącej kawy. Dzisiaj propozycja raczej dla

Smakołyki Asi
Sernik mocno czekoladowy 210

Uwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w

Smakołyki Asi
Torcik truskawkowy z musem z białej czekolady 190

Torcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik

Smakołyki Asi
Lekki torcik owocowy z bezami 199

Taki torcik to raj dla podniebienia. Słodkie owoce i delikatna śmietankowa pianka to idealny deser na lato. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest naprawdę rewelacyjny

Smakołyki Asi
Jogurtowy torcik z czereśniami 177

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest

Smakołyki Asi
Delikatny sernik ze śliwkami 176

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na

Smakołyki Asi
TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem 187

PRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI:  6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do

ClauditteMissCooking
Babka ucierana 376

Jedyna ulubiona babka ucierana pochodząca zeszytu mojej mamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z

Anioły w kuchni
SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE 286

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ. Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru). Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do

Walijskie Pichcenie
Łom, Blok Czekoladowy 247

Smak dzieciństwa? , mleko w proszku i herbatniki!. Ponadczasowe:)Sprawdzony idealny przepis na blok czekoladowy.    Składniki; 1/2 kg herbatników 1/2 kg mleka w proszku 

Apetyczna babeczka
Pizza hawajska. Pizza hawaii. 346

The post Pizza hawajska. Pizza hawaii. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Muffiny- piknik charytatywny dla Mateusza Bednarczyka 272

 Dzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na  ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę

Smaki Edyty
Mango smoothie 354

Zapraszam na bombę witaminową- czyli mango smoothie. Przy każdej diecie I nie tylko wskazane :)  Zaczynamy : Składniki:1 mango300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczyWykonanie:Obieramy

Smaki Edyty
Bananowy koktail 457

 Koktail bananowy- czy wiecie że: Banany zawierają wszystkie niemal składniki, niezbędne dla rozwoju organizmu człowieka. Banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych

Smaki Edyty
C - Amelka gotuje - parówkowe przekąski 235

Dziś kontynuacja cyklu: Amelka gotuje     a w niej kolejna super szybka propozycja na ciepłą przekąskę lub kolację.    

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik brzoskwiniowy na zimno 3711

składniki:750 g serka homogenizowanego naturalnego1 szklanka cukru pudru1 kostka masła5 żółtek2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej)1/3 szklanki mlekabiszkopty do wyłożenia

Monia miesza i gotuje
Sernik z figami 198

składniki:1 kg sera dwukrotnie zmielonego5 jajek125 g margaryny lub masła1 niepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego1 budyń waniliowy8 fig2 garście płatków migdałowych Krestodo wyłożenia formy

Monia miesza i gotuje
Rafaello 398

Zapraszam na coś słodkiego bez pieczenia, pyszne i kremowe rafaello, poprostu niebo w gębie...składniki:1 kostka margaryny lub masłakrakersy na dwie warstwy u mnie wyszły

Monia miesza i gotuje
Biały blok 874

Dawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :)składniki: 150 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego250 g mleka

Monia miesza i gotuje
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 245

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu

Monia miesza i gotuje
Czekoladowy sernik na zimno 1055

Pyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje.składniki:500 g serka mascarpone300 ml

Monia miesza i gotuje
Babka cytrynowo-jogurtowa 224

Pyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie.składniki:120 g masła

Monia miesza i gotuje
Brzoskwiniowiec 524

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1

Czerwona Porzeczka
Tort z różami 306

Witajcie !Dzisiaj mała zapowiedz serii cukierniczej. Jak dobrze wiecie interesuję się ( Ada ) cukiernictwem i powoli samodzielnie zagłębiam się w jej tajniki. W tej serii chce pokazać

cookpl
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) 1323

Post Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Jagodowa kostka (jogurtowiec jagodowy) 726

Pyszny jagodowy deser – jest łatwy w wykonaniu i nie wymaga pieczenia, dzięki temu sprawdzi się u osób, które nie mają piekarnika. źródło przepisu: gazeta „

Kulinarne Przeboje
Biszkopt rzucany (idealny) 2949

W tym biszkopcie najważniejszym elementem jest porządne ubicie białek. To dzięki nim i ubiciu na sztywną pianę, nie jest potrzebne użycie proszku do pieczenia. Inspiracja: Moje

Kulinarne Przeboje