zasypujemy cukrem, podlewamy ciepłym mlekiem, temperatura około 39 stopni, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Mąki spulchniamy mieszając widelcem, solimy łyżeczką soli. Wlewamy do nich zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy pestki dyni i łyżkę oleju rzepakowego. Formujemy kulę, oklepujemy olejem rzepakowym i wkładamy do porcelanowej miski, przykrywamy ściereczką odstawiamy na 1,5h. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi
BaRepasJak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami
Z Majeczką w kuchniwczorajszym dniu macie już dosyć, ale jutro kolejny dzień, który aż się prosi o choćby skromny łakoć na deser do romantycznej kolacji. :) Mając już dość smażenia i zagniatania ciasta, przygotowałem prostą panna cottę z malinami w mojej nowej foremce w serducha. <3 Panna cotta: 300 ml kremówki 36% 200 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru
Food Squarełyżki cukru pudru Przygotowanie: Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną
Ala piecze i gotuje1. Zdrowe 2. Dietetyczne 3. Szybkie 4. Proste 5. Smaczne Da się? Da! Składniki na 1 keksówkę: 1 jajko 1 szkl. mąki owsianej 2 łyżki
CzarnawisienkaMonte ~ Składniki: 1 jajko 1-2 łyżki mąki kukurydzianej maślanka/mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji 1 łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy Wszystkie składniki, prócz kakao, mieszamy ze sobą. Dzielimy ciasto na pół i do jednej z nich dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej naleśniki. Gotowe rolujemy, kroimy w ślimaczki i układamy na domowym serku Monte
Kuchenny Skrawek Niebadodać troszkę mniej mąki lub więcej płynu. 2 jajka 1 szkl mleka 1 szkl wody (najlepiej gazowanej) 2 szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka
Kto ugości moich gości?zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubiężono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty
Anioły w kuchnitaką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia).Naprawdę dziękuję
Kitchens Alphabetnastępnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy pieczarki, starty ser, oregano i bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronanastępnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Moje
Słodka Stronapokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronasodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności
Słodka StronaMiał być upieczony sernik z przepisu Margarytki, tak smakowicie wyglądał! Niestety ostatnie tygodnie były zdominowane przez pracę, i brak czasu spowodował, że poszłam na łatwiznę i
Walijskie Pichcenie