w cieście - 1000 przepisów (strona:41/67)

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym 155

łyżki oleju   300-400g mąki Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych szkl śmietanki 30% 2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT odrobina oleju do smażenia   Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką

Smakołyki Asi
Czekoladowe ciacha na białkach 107

masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana. Po wyjęciu

Smakołyki Asi
Sernik z porzeczkami i borówkami 128

wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą

Smakołyki Asi
Gofry dyniowo-miodowe 155

szkl mąki pszennej szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta. Pieczemy po kilka minut

Smakołyki Asi
Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą 120

cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem. Piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić

Smakołyki Asi
Gofry z kajmakiem i złocistyym syropem trzcinowym 167

złocisty DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło

Smakołyki Asi
MALIBU - DOMOWY LIKIER KOKOSOWY 284

zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle. Możemy również wykorzystać do ciasta,zamrozić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet z czerwonej soczewicy 128

pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym musi trochę poleżeć . Piec ok. 60 min w temp. 190C – bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Jeśli piekarnik jest

Grunt to przepis!
Marchewkowe kocie oczka 160

oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać masło i startą marchew. Całość dokładnie wyrobić i uformować "zgrabną" kulę. (W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.) Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego małe kółka. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Bułka sojowa 169

masą sojową, następnie dodać obie mąki, aromat, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą

Tradycyjna Kuchnia
Muffinki z gruszkami 214

mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta. 220

Krzysztof Jaracz Na poniższym filmie dowiesz się co zrobić, aby w makowcu mak nie oddzielał się od ciasta

Przepisy i porady kulinarne
Jaka jest optymalna temperatura tłuszczu podczas smażenia pączków. 119

podczas smażenia pączków, a nasze pączki będą ładnie wyglądać i będą zdrowe. Inne sposoby na sprawdzenie temperatury tłuszczu do smażenia :   Możemy do tłuszczu wrzucić kawałek surowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze zimny

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 145

pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby pączki miały białą obwódkę. 133

nasze pączki po usmażeniu miały piękną białą obwódkę trzeba wrzucać je dobrze wyrośnięte na rozgrzany tłuszcz. Należy również pamiętać, aby ciasto drożdżowe przeznaczone na pączki nie było zbyt twarde ( sztywne ) powinno mieć konsystencję rzadszą niż np. na chałki.  Pamiętajmy także o tym, że jeśli chcemy, aby nasze pączki miały białą obwódkę powinniśmy je nadziewać marmoladą dopiero po usmażeniu

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania