spadają z drzewa. W kominku tli się ogień. Dzieciaki mają ochotę na kakao. Fajnym dodatkiem jest słodka ciepła bułeczka z roztapiającą się czekoladą. przygotowanie jej jest bardzo proste. Składniki Ciasto francuskie, 200 g czekolady (ja używam deserowej), 1 jajko PrzygotowanieCiasto kroimy na paski o szerokości około 5 cm, a długości 10 cm. Układamy na ich początku kawałek czekolady i zawijamy
cookplPrzygotowanie: Do miski wbijamy jajko i dolewamy szklankę mleka. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, sol i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę tłuszczu i wlewamy nabierką ciasto. Obsmażamy z obu stron na złotawy kolor. Gotowy naleśnik smarujemy serkiem waniliowym, składamy w trójkąt i ozdabiamy owocami. Smacznego :) PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym
cookplpomysłem na prezent nie tylko z okazji świat bożego narodzenia np. Dla znajomych z okazji kupna domu. Z chęcią pomożemy Wam przygotować taki oto domek. Z ciasta na pieniki wycinamy formy dachu (prostokąt 3x8 cm) ścian (5x8) i dwóch bocznych ścian z połączonego trójkąta i kwadratu. (Pasującego do reszty domku) Ważne jest, by wszystkie części były
cookplObrane i opłukane ziemniaki oraz cebule ucieramy na tarce z małymi otworami. Dodajemy jajka, drobno posiekany czosnek, mąkę, sól, pieprz, ewentualnie majeranek i dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką porcje ciasta i ostrożnie układamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. smażymy placki z obu stron, aż się zarumienią. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, może odłożyć je najpierw na ręcznik papierowy
cookpljajek od białek. Ubijamy białka z cukrem. Po dokładnym ubiciu dodajemy stopniowo żółtka i przesianą mąkę (oba rodzaje ). Na samym końcu dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto rozkładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180' C przez ok. 20 min. Dekoracja jest prosta małym nożykiem wycinamy serduszka na babeczkach, wyciągamy je i puste miejsce wypełniamy ulubionym dżemem
cookplpiernikowej (ja dałam całe opakowanie)1 łyżka kakao (ja pominęłam ten składnik i dałam zamiast tego łyżkę mąki)1 łyżeczka sodyWszystkie składniki zagnieść i rozwałkować na grubość 5 mm. Ciasto może być lekko klejące.Można lekko podsypać mąką ale nie za dużo, bo wtedy pierniczki wyjdą twarde. Piec w tem. 180 C ok. 8 minut. Są pyszne tuż po upieczeniu
Delicious Titbitswycinamy dziurkę na sznurek)foremki do ciastek (moje z Ikei)farba w sprayu ( u mnie czerwona i srebna)tasiemki, lamówki (wszystko co macie w domu: pieprz, goździki, posypka do ciasta - perełki, mak itp.)klej vikol (niezastąpiony u mnie w domu)sznurek jutowyWszystkie składniki ze sobą połączyć tak, żeby masa była gładka. Wycinamy foremkami wzory i suszymy w piekarniku
Delicious Titbitsdodać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości
Delicious Titbitsżeby pączki swobodnie w nim pływały) do temp. ok. 175°C (olej nie może być zbyt gorący, bo wtedy pączki z wierzchu się spieką, a w środku będą surowe). Ciasto jest klejące, dlatego do nabierania i wrzucania na olej używamy dwóch łyżeczek. Pączki będą się same obracać. Powinny się smażyć przez kilka minut. Po usmażeniu odsączamy na papierze ręcznikowym
Delicious Titbitscukru,2 cukry waniliowe, 1 łyżka luźnego smalcu, 3 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady,1 tabliczka białej czekolady.Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy serca foremkami :) Układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180˚C ok. 10-15 minut, do zrumienienia. Ja piekę z termoobiegiem. Po wyjęciu z pieca
Delicious Titbitscukier. Ser przecisnąć przez praskę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z odrobiną soli. Ser utrzeć z żółtkami. Wsypać mąkę i dodać ubite biłka delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na stolnicę, delikatnie oprószyć mąką, uformować wałeczek o średnicy 3 cm, delikatnie spłaszczyć i kroić ukośnie. Wrzucać partiami do wrzątku, gotować około minuty od momentu zagotowania wody. Potem można
Delicious Titbitspasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz Pieczywa i bułeczki i Pączki, ale też "pastujemy" :) 11. Jesteśmy zdecydowanie mięsożerni, ale kochamy też zdrowe sałatki. Dzięki temu blogowi odkryłam w sobie nową
Delicious Titbitsorganizacyjnych. Natomiast przechodząc teraz do meritum, opowiem Wam kilka słów o owsiance, która zyskała nowego charakteru, gdyż wzbogaciłam ją o jabłka i cynamon - stąd nazwa nawiązująca do mojego ulubionego ciasta, czyli szarlotki. Takie śniadania niestety jem dość rzadko, bo zwyczajnie nie chce mi się wcześniej wstawać, aczkolwiek gdy mam wolne lubię pokombinować z miłym początkiem dnia w postaci urozmaiconego posiłku
Fabryka pomysłówkiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe Post Jajka – ile kcal? jak kupować? ile gotować? jakie potrawy z jajek? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje