Dziś zapraszam na wołowinkę ;-) Niezwykle smaczny gulasz, idealnie pasujący do różnych kasz, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, itp, itd ;-) SKŁADNIKI: - udziec wołowy - 1/2 czerwonej papryki - 1 cebula - 4 kulki ziela angielskiego - 4 liście laurowe - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, chilli - 2 szklanki wody - 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka mąki pszennej - olej rzepakowy
Wielopokoleniowopozbawieni całej kuchni :(. ostała nam się tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 800 g mięsa wołowego (udziec) 500 g pieczarek 1 opakowanie mrożonki (zupa grzybowa mroźna kraina) 2 duże czerwone cebule (posiekać) 8 ogórków kiszonych (słupki) 400 ml jogurtu naturalnego sól himalajska 2 liście laurowe
ClauditteMissCookingkilkanaście propozycji na pewno tutaj. Zupa gulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna.Składniki :* 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka* marchewka, seler, pietruszka* cebula* ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka
Magiczne Życie Martymięsa: tradycyjne bitki z wołowiny a z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Polecam też przepis na szynkę duszoną, czy też żeberka Co prawda najlepsze bitki wychodzą z rostbefu lub udźca wołowego, ale z karkówki też są bardzo smaczne. 1 kg karkówki wieprzowej, do smaku sól karpacka i czarny pieprz, 3 łyżki mąki, majeranek, 2 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest naprawdę wyjątkowy. Moim zdaniem nie ma lepszego sosu do dań azjatyckich. Polecam!!! Wołowina po azjatycku w pysznym sosie Składniki: około 300 g udźca wołowego 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli pół pęczka cebulki dymki 4 grzyby mun ½ marchewki 1 łyżka sezamu 1 łyża oleju Marynata do mięsa
Mania Gotowaniawołowiną i pysznym, chrupiącym groszkiem cukrowym. Całość doprawiona sosem sojowym, tartym imbirem, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Do tego dania najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa, opcjonalnie także mięso z udźca lub rostbef. Mięso kroimy w poprzek włókien na bardzo cieniutkie paseczki. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, krótko, tylko do czasu, aż zmieni kolor z różowego na brązowy(...)podsmażamy pozostałe składniki. Zalewamy sosem sojowym i na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy. SKŁADNIKI / 2 porcje 125 g makaronu chow mein 200 g polędwicy wołowej / rostbefu / udźca 2 łyżki oleju roślinnego 1/5 świeżej papryczki chili 2 dymki 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 marchewka 80 g groszku cukrowego 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki oleju
cool and mintytażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego(...)świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego
Poezja smakuprzygotowania. Przy okazji chciałabym pochwalić się moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej(...)dusić do miękkości (około 1,5 godz). Gdy mięso jest miękkie to wyciągnąć je na półmisek, a sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą i zagotować. Artykuł ZRAZY WOŁOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaudać. Więc zapraszam do eksperymentowania z kuchnią ormiańską i koniecznie napiszcie czy Wam smakowało! Przepis zaczerpnęłam ze strony Smak Armenii Jajni - ormiańska zupa wołowa 500 g mięsa wołowego - użyłam udźca 2 cebule 150 g suszonych moreli 4-5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła pietruszka, kolendra sól, pieprz u mnie dodatkowo słodka papryka Mięso kroimy w kostkę zależy(...)reszty składników. Delikatnie mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (ja użyłam jeszcze odrobiny słodkiej papryki) i gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy posypane pietruszką i kolendrą. Smacznego!!! Artykuł Ormiańska zupa wołowa – jajni pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnijeśli nie lubicie wątróbki, ten pasztet jest dla was. Potrzebujemy: 0,7 kg karczku wieprzowego 0,5 kg łopatki 0,3 kg wołowiny (u mnie to był karczek wołowy) 1 udziec indyczy 2 marchewki 1 pietruszkę 2 cebule ½ selera 3 liście laurowe 3 ziela angielskie gałkę muszkatołową kilka ziaren pieprzu 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 2 namoczone w mleku
ladykitchenpachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło firmy A. Blikle przygotowane według starego rodzinnego przepisu. Pasztet jest pyszną przekąską na zimno. Składniki: • 500 g mięsa wołowego z udźca • 200 g słoniny • 3 cebule • 4 jajka • 150 g suszonych śliwek • 1 kieliszek winiaku • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz
To co kochamSkładniki: 500g mięsa wołowego ( najlepiej udziec ) 2 marchewki 1 duża cebula ząbek czosnku 1l bulionu warzywnego 50ml wina czerwonego wytrawnego sól, pieprz szczypta tymianku, liść laurowy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon natka pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Rozgrzać olej na patelni i dobrze podsmażyć ( pamiętamy zawsze olej jest
Gaździnka warzypapryczek peperoni, ponieważ to one (oraz zalewa od nich) nadają smak wołowinie. Do tego przepisu najlepiej nadaje się tłuste mięso wołowe, jakim jest kark. Nie sprawdzą się natomiast udziec czy łopatka wołowa, gdyż są zbyt chude. Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako dodatek do tortilli, sałatek, kanapek. Świetnie smakuje zatopiona w sosie pomidorowym czy bbq. Źródło przepisu: The Pioneer Woman
Gospodyni Miejskapowrocie z rehabilitacji Mama wybrała się na targ - w ramach kontynuacji ćwiczeń oczywiście ;) U zaprzyjaźnionego sprzedawcy zakupiła przydział mięsa wołowego jak dla wojska. Do pieczenia, na bitki, bigos itd. Słowem cała micha mięsa do przerobienia. Z udźca(...)przykład udało się wykroić piękne kawałki mięsa. I właśnie z nich powstał tatar na naszą kolację. Składniki (na małą miseczkę tatara): ok. 30 dag ładnego, chudego mięsa wołowego (polędwica, fragmenty udźca) 1żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz świeżo mielony Dodatki: kilka pikantnych korniszonów 1 drobno posiekana cebula musztarda Dijon 2 kromki pieczywa wieloziarnistego plaster sera żółtego mierzwionego
Kuchnia po mojemutrzeba działać, więc przegląd internetu, telefon do Mamy i lecimy. Pojechałam do marketu (budżet 38zł) aby kupić zrazy wołowe i parę innych rzeczy. Pierwszy problem pojawił się bardzo szybko - nie ma zrazów! Konsultacja ze sprzedawczynią z Mamą - ok może być udziec. Świetnie biorę, poproszę pół kilo, Pani się nałożyło 0,8 kg, uznałam że już nie warto odkrawać - BACH! 32zł(...)boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół cebuli grzyby suszone ziele angielskie liście laurowe pieprz kminek troszkę cukru 4 łyżki mąki bitki wołowe: zrazy wołowe (w moim przypadku udziec) grzyby suszone pół cebuli ziele angielskie pieprz liście laurowe opcjonalnie kostka knorr mięso wołowe trochę oleju Mięso umyłam i pokroiłam w poprzek włokiem na kotlety
Brzuszki Łakomczuszki