udziec wołowy - 136 przepisów (strona:4/10)

Gulasz wołowy na piwie 233

Gulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku(...)tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki na ok. 6-7 porcji.Gulasz wołowy na piwie (waga warzyw po obraniu):1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki (ok. 400 g)2 kalarepy (ok. 400 g)2 średnie cebule1 mały seler (ok. 300 g)ok. 900 ml ciemnego piwa typu stout

Poezja smaku
Gulasz wieprzowy 170

będzie smakować:))) To właściwie dwa przepisy w jednym- na gulasz klasyczny, i w wersji węgierskopodobnej;) Składniki: 500g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub chudej karkówki 300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki

Aromatyczne Podróże
Bitki wołowe 340

kuchni. Mięso po ugotowaniu jest idealnie miękkie, więc poradzi sobie z nim każdy maluch. Danie to polecane jest dla dzieci po ukończeniu 1 roku życia. 400 g mięsa wołowego (może być udziec, ligawa lub rostbef) 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu mąka do panierowania (opcjonalnie) 3 ogórki kiszone (opcjonalnie) 3 suszone podgrzybki Mięso kroimy na cienkie paski(...)Dusimy co najmniej 1,5 godziny do miękkości mięsa. W trakcie przygotowywania bitek dobrze jest co jakiś czas zamieszać w garnku, by nic nie przywarło nam do dna. Bitki wołowe doskonale smakują z kaszą jęczmienną, zasmażanymi buraczkami oraz ogórkami małosolnymi

Dieta bez mleka
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 234

bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego antrykotu wołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól morska świeżo mielona 500 ml gorącej wody 1 łyżka śmietany Crème(...)gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty  Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe

Szybko Szybkowar
FLACZKI WEDŁUG TATY MIRKA 181

każdemu z Nas będą smakowały.  Flaki nie są pikantne .  Przygotowane na rosole. Są delikatne nawet dla małego brzuszka.  Smacznego :) SKŁADNIKI: 🍴1.5 kg flaków wołowych 🍴1 kg udźca z indyka 🍴0.5 kg wołowiny np. Pręgi lub antrykot 🍴2 marchewki 🍴1 pietruszka 🍴1 seler 🍴natka pietruszki 🍴3 ziele angielskie 🍴2 liście laurowe 🍴Sól i pieprz do smaku 🍴1 opakowanie

Gotowanie Patki
Barszcz ukraiński 147

chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru) 1-2 łyżki Vegety sól

MyCookBook.pl
Weekendowy wypad na RODOS z domowym pasztetem w tle 171

jakiejś jadłodajni. Bywa, że każdy je co innego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał

Kuchnia po mojemu
Sałatka tajska. 177

swoje zostawiłam na prawie 24h (miałam przygotować sałatkę, jednak zabrakło mi już sił i tak mięsko musiało przeczekać dłużej), jeśli macie tyle czasu - polecam. Składniki:stek wołowy (ja wykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki

Brzuszki Łakomczuszki
Wołowina z garnca. Królowa wędlin domowych na świąteczny stół. 164

kanapek. Jest to po prostu smak kompletny. Warto spróbować - tym bardziej, że przyrządza się bardzo prosto. Składniki (na solidną porcję wędliny): ok 1 kg ładnej pręgi wołowej (może też być udziec) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Umyty i osuszony kawałek mięsa nacieramy solidnie solą i pieprzem. Obkładamy plastrami cebuli i czosnku. Mięso odstawiamy na całą(...)Jeśli nie mamy garnka żeliwnego dobrej jakości możemy spróbować upiec wołowinę w naczyniu żaroodpornym, ale efekt to już kompilacja jakości mięsa i "zdolności" piekarnika ;) Jest to esencja smaku mięsa wołowego. Bez zbędnych przypraw. Pyszności. Moi Panowie również ją zachwalają choć ten Duży krzywił się zanim spróbował

Kuchnia po mojemu
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 321

chuda, gdyż nie będzie efektu WOW, za chude mięso będzie po prostu za suche. Ja duszę więcej, mięso można później zamrozić razem z sosem . - 2 kilo antrykotu wołowego, może być też udziec - sól do natarcia mięsa ok. 1 łyżka - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego - łyżka papryki czerwonej wędzonej mielonej - łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - łyżeczka mielonego cynamonu - łyżeczka mielonej

Pasje Jolki
Tatar po francusku 141

mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 łyżka kaparów, 2 korniszony, 1 szalotka, 1 duże żółtko, 1 łyżeczka musztardy dijon, szczypta rozgniecionego czosnku, natka pietruszki, 3-4 krople sosu Worcestershire, Tabasco, sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, ketchup Mięso posiekać – nie mielić. Korniszony, kapary i szalotkę posiekać, dodać do mięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać

królestwo garów
Tatar - befsztyk tatarski 181

Porcja na 1 osobę 150 – 200 g mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 duże żółtko , 1 łyżeczka musztardy dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą

królestwo garów
DOMOWA WĘDLINA Z INDYKA 165

indyka idealna na każdą okazję. Pyszna i soczysta bez konserwantów. Polecam każdemu. Robi się ją w miarę szybko a smakuje idealnie.  SKŁADNIKI: 1 kg udźca z indyka 50 dag mięsa mielonego wołowego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 1 liść laurowy 5 ziel angielskich   PRZYGOTOWANIE:  Udziec z indyka myję. Wycinam zbędne kości. Mięsa rozkrajam

Gotowanie Patki
Steki wołowe 198

tego nadaje się polędwica wołowa, jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg) i trudno dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca

Zgrabne Gotowanie
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 272

dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego na bitki, np. z udźca 3-4 łyżki klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól pieprz 1 łyżka chrzanu świeżo startego

Karo in the Kitchen