Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej
OstryKęsUwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej
OstryKęsDzisiaj na obiad serwuję udziec wołowy pieczony w aromatycznych ziołach. Na ciepło zjadamy z ziemniaczkami i Wasza ulubioną surówką, a na zimno świetnie nadaje się na kanapki. Składniki : 1 kg udźca wołowego 300 ml piwa jasnego typu Pils 2 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki łyżeczka majeranku ½ łyżeczki czosnku granulowanego łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki(...)mieszanką piwną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 130 C i pieczemy 4 h. W trakcie pieczenia mięso powinniśmy kilka razy przewrócić (najlepiej co godzinę ). Po tym czasie nasz udziec jest soczysty i aromatyczny. Smacznego
Niezły Młyneknależy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej(...)kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek, 1 jabłka. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia mięsa z udźca wołowego w grubą kostkę (o boku około 2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem
Wyprawy kulinarnewielkim trudem powstrzymywałam się przed zjedzeniem takiego naprawdę gorącego. Podobnie zresztą Oluś, który co minutę podchodził do piekarnika i wołał "Buła, buła!" By zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam wykorzystać udziec wołowy, który zalegał w zamrażarce i czekał na przypływ mojej weny :) Gulasz, który z niego przygotowałam wyśmienicie smakował właśnie z takimi chlebkami! Warto było postać ciut dłużej niż zwykle przy(...)moje dzieci chyba jakby mniej kiedy przy nich stoję. Zdecydowanie wolą gdy ich mama "odpoczywa" nosząc je na rękach lub się z nimi bawi... ;) Składniki na gulasz: 1 kg udźca wołowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 750 ml bulionu
Kuchnia w czekoladziewołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml bulionu 400 gram pieczarek pieprz(...)postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone na pół
Mango PapajaSKŁADNIKI 1 kg buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek) olej rzepakowy 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 100 g kaszy jaglanej 100 g kaszy jęczmiennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz kilka gałązek
Passions hobbies lifeużyłam białej mąki i bułki tartej, ale dla osób na diecie bezglutenowej podaję informacje czym można składniki te zastąpić. SKŁADNIKI Na pulpeciki: 700 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym) 1 łyżka mąki pszennej
Passions hobbies lifebefsztyku tatarskiego . Ale on był szybszy i zamiast wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolędwicy wołowej i deser dla dwojga.W skład zestawu wchodzą: sashimi (świeże warzywa marynowane w kremie wasabi, zawinięte w plastry polędwicy wołowej, podane z imbirem i sosem sojowym); Picanha, brazylijski udziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze
Kulinarne przygody Gatityadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g udźca wołowego 2 duże marchewki 1 mały por 2 duże cebule mąka pszenna sól, pieprz 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego tłuszcz do smażenia 200ml bulionu 200ml wody 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku Wykonanie: Jeśli udźiec jest w kawałku, to należy go pokroić na 1cm plasterki(...)poprzek włókien (czasami można kupić już gotowy udziec w plastrach). Następnie pokroić plastry na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić je tłuczkiem. Doprawić pieprzem. Posypać mąką z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por pokroić w plasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso
Kulinarne Przebojewarzyw węgierskich podlaną wyśmienitym winem porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację. Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwołowa pieczeń , taka na co dzień, bez długiego marynowania i wielkich zabiegów. Jedyna rzecz nieco kłopotliwa to szpikowanie. składniki:ok 1 kg wołowiny ( kupiłam udziec wołowy)słoninacebulagłówka czosnkusólpieprzewentualnie parę listków szałwiiprzygotowanie:Słoninę pociąć na cienkie paski o przekroju mniej więcej 0,5 x 0,5 cm. Przy pomocy specjalnej igły do szpikowania wołowinę naszpikować słoniną (na mój(...)kilogramowy kawałek zużyłam ok 8 takich takich pasków). Można też naszpikować mięso kilkoma ząbkami czosnku. Dobrze jest mięso obwiązać nicią kuchenną , lepiej utrzyma kształt podczas pieczenia. Udziec natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dobrze obsmażyć mięso ze wszystkich stron. do naczynia w którym będziemy mięso piekli, włożyć pokrojoną w piórka cebulę, na niej ułożyć mięso
Stare Garyschab, jednak mięso wołowe jest zdecydowanie lepsze. Zapraszam do skosztowaniaJ Mój ulubiony Boeuf Strogonow Składniki: · 400 g wołowiny(użyłam udźca wołowego) · 1 duża czerwona cebula · 1 papryka · 1 papryczka chili
Mania Gotowaniapodane z kopytkami lub kluskami śląskimi, czyli tradycyjne bitki wołowe. Jeden z moich ulubionych przepisów na polski obiad <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g udźca wołowego lub wołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 suszony grzybek (opcjonalnie) 2 łyżeczki
My Culinary Art