Tradycyjny przepis na pyszną i zdrową wątróbkę ! Więcej na temat przygotowania i czyszczenia wątróbki --> tu Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 2 szklanki mleka 3 cebule 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku ½ paczka koperku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Wątróbkę umyć, wyczyścić i namoczyć w mleku przez 6 godzin, następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę drobno posiekać i przyrumienić
Tradycyjna Kuchniaoferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania otrzymałam dość ciężką paczkę, jak zwykle zapakowaną w piękne pudełko, a w niej słoiczki ketchupu w wersji łagodnej i pikantnej. Większość słoiczków już trafiła do moich znajomych. Ketchup w sprzedaży dostępny jest w słoiczkach oraz w tradycyjnej plastikowej butelce i ze względu na wygodę następnym razem wybiorę właśnie takie opakowanie
Cynamonowe szczęścieCzas czytania: 2 min Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze
SprawdzonaKuchnia.plIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań
PysiaGotuje.plŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchniawczorajszym przejedzeniu pączkami proponuję lekki przepis na śniadanie , czyli migdałową kaszkę z karmelizowanym bananem. Jestem niesamowitą fanką bananów, a karmelizowane banany są ulubionym składnikiem moich deserów i śniadań. Słyszeliście o kaszce migdałowej, a może kokosowej ? Zamiast tradycyjnej owsianki można właśnie ugotować kaszkę migdałową. Migdały to moja kolejna słabość…Chrupię je wszędzie…moje ulubiona przekąska. Kaszka migdałowa to bezglutenowe
codojedzeniazewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao
Pełny talerzNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Parę tygodni temu otrzymałam wieeelką paczkę! O, taką: A teraz o tym po co i dlaczego... Do testowania produktów zgłosiłam się za pośrednictwem facebooka i ku wielkiej radości udało mi się być w gronie szczęśliwców, którzy je otrzymali. Paczka choć lekka, w środku zawierała ogromną ilość wafli extra cienkich Good Food : solonych kukurydzianych(...)także ryżowych naturalnych . Każdy zestaw wafli składa się z trzech malutkich opakowań, który mieści w sobie 7 wafli o śr. ok 8cm. Są przez połowę cieńsze od tradycyjnych, ich grubość to tylko ok. 5mm. Lekkie jak piórko- jeden wafel waży ok. 5g, a całość (3 opakowania) to ok. 100g. Extra cienkie wafle ryżowe naturalne: 100g wafli zawiera
Kuchnia w czekoladzieLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych
Smakołyki AsiCzas czytania: 2 min Buraczki zasmażane, to tradycyjny Polski dodatek podawany do dania głównego. Podajemy je do pieczonych mięs, pasztetów, ryb, wędlin i serów. Dziś buraczki
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Mazurki, to tradycyjne Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały
SprawdzonaKuchnia.plciasteczek. Dzisiaj podzielę się przepisem na portugalskie babeczki z budyniowym kremem. Tradycyjne, od wielu wieków wypiekane w Lizbonie pasteis de nata, pasteis de Belen. Słodziutkie i delikatne. Dla dorosłych doskonałe w towarzystwie czarnej kawy, dla dzieci świetny podwieczorek ze szklanką zimnego mleka. Do ich przygotowania potrzeba: * 1 paczka XXL ciasta francuskiego maślanego * 200g cukru drobnego * 160ml wody * 1 laska cynamonu
I tu będę miała takie teserem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto powracać do tradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach dziewięćdziesiątych) dzieci zabierały do szkoły głównie kanapki, które podawano też na wszelkich przyjęciach. Dzisiaj zastępuje się je paczką czipsów czy sztucznymi rogalami o kosmicznym terminie przydatności. Dzieciaki tak odżywiane tyją
KulinarneImpresje.plUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna KuchniaNa ciepłe dni taki sernik jest idealny! wykonanie ekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka
Tradycyjna Kuchnia