zaparzoną kawą i ma smak sfogliatelli — cudownego ciastka z nadzieniem z ricotty, ugotowanej semoliny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Znajdziemy je w każdym ulicznym barze i kawiarni. Obok sycylijskich cannoli , pączków graffa i nasączonych syropem bab , o których pisałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Neapolu , to najsłynniejsze słodycze w Kampanii. Przed pójściem do pracy każdy szanujący się(...)trudno mi się dziwić, bo sfogliatelle są naprawdę przepyszne i według mnie to najlepsze z włoskich ciastek. Będąc w Neapolu , jadałem je trzy razy dziennie i nie miałem dość. Tradycyjne sfogliatelle występują w dwóch odmianach: riccie oraz frolle . Sfogliatella riccia (z włoskiego kręcona) jest przygotowana z listkującego się ciasta, które zawija się dookoła. Sfogliatella frolla dla odmiany robiona jest
Food SquareDzisiaj odrobinę wspomnień... Miałam szczęście odwiedzić piękny kraj, jakim jest Chorwacja i posmakować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Wylądowałam na wyspie Ugljan w pobliżu Zadaru, ale pomimo dużej ilości turystów, zza każdego rogu wyłaniał się uśmiechnięty mieszkaniec tego kraju. Wyjątkowo wspominam tamten wyjazd i postanowiłam podzielić się z Wami wspomnieniami oraz ciekawym przepisem na tzw. potrawkę pasterską w moim wydaniu. Dlaczego(...)akurat teraz, w środku zimy? Ponieważ odrobina słonecznych zdjęć w okresie mrozów i śniegu przyda się każdemu, a poza tym otrzymałam dziś paczkę z produktami marki Podravka, które nadają się idealnie do przygotowania śródziemnomorskich dań, w tym oczywiście chorwackich specjałów. Oferowane produkty są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku - powstają one na bazie warzyw dojrzewających w słońcu południowej Europy
Emcia PichciTradycyjny piernik w nowoczesnym wydaniu. Moim zdaniem to najlepszy przepis na piernik. Przepis jest banalny w wykonaniu a piernik do jedzenia jest już dobry po dwóch dniach. Nie musimy przygotowywać żadnego ciasta, które długo dojrzewa itd. Smak piernika jest idealny. Prawdziwy aromatyczny, smakuje tak jakby robiła go babcia z jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy(...)mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka - 55 g margaryny
SMYKWKUCHNIPanettone jest tradycyjną włoską babką pieczoną najczęściej w czasie świąt Bożego Narodzenia. Na polskie standardy, częściej pieczemy babki w okresie Wielkanocnym, właśnie dlatego postanowiłam ją ostatnio upiec. Szczerze mówiąc to jedna z niewielu babek drożdżowych jakie upiekłam. A oryginalną babkę Panettone jadłam już kilka razy, gdyż dostaliśmy ją jako prezent od przyjaciółki z dzieciństwa, która często podróżowała do Włoch. Obecnie(...)gotową babkę Panattone można kupić w hipermarketach, ale ten długi termin przydatności to działa na mnie trochę odstraszająco :) Przepis babkę jest moim przekształceniem kilku przepisów, m.in. przepisu na pączki. Jeśli chodzi o kształt, to trochę odbiega on od tego jak powinna wyglądać babka Panettone- czyli być wysoka i okrągła. Dla moich potrzeb stwierdziłam że najlepsza będzie podłużna. Babka Panettone
Smakowy RajPrzysmak Podlasia wraca w innej odsłonie. Na wiosnę przygotowany z młodych ziemniaczków dodatkowo wzbogacony odrobiną kiełbasy jałowcowej GTS. Dodatek oleju rzepakowego sprawia, że kiszka jest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą opcją są jelita grube, zgodnie z tradycją) Wykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko
Malinowe PocałunkiZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the Kitchenpomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka(...)przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście możecie usmażyć je tradycyjnie, na małej ilości tłuszczu, instrukcje jak to zrobić, również znajdziecie poniżej. Tureckie pulchne placuszki z marchewki Havuç mücveri przepis z książki Rebecci Seal "Istanbul" Składniki (na 4 porcje): 1 łyżeczka
Chilli Czosnek i Oliwazdrowe koktajle, szczególnie teraz na wiosnę, po wszystkich świętach gdy jemy dużo, albo gdy skończą się dni tematyczne typu: Tłusty Czwartek, czy Karnawał, po którym objedzeni wszelkim dobrem, pączkami, czy faworkami wszyscy zaczynają się odchudzać i zdrowo odżywiać! A te dietetyczne przepisy bardzo mogą się wtedy przydać. Moje koktajle są lekkie, niskokaloryczne, smaczne, sycące i zdrowe, przygotowane bez obróbki termicznej(...)mają jeszcze jedną ważną zaletę, są bardzo szybkie do przygotowania! Moje zdrowe koktajle przygotowuję na bazie mleka, maślanki, czy domowego jogurtu i kefiru albo ziołowej herbaty, doskonale zastępują tradycyjne posiłki. Pijąc je przy okazji można też trochę zgubić trochę zimowego sadełka . Zebrałam dla Was 35 przepisów na zdrowe koktajle. Większość z nich ma mało kalorii, czyli jest odchudzających, jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsklepach i Biofamily Corners – znajdziecie w Empiku oraz Auchan Chrupki Calbee – znajdziecie wyłącznie w sklepie Piotr i Paweł Które chipsy i przekąski smakowały nam najbardziej? Szczerze… każda paczka była inna i miała naprawdę ciekawy smak. I co najważniejsze – są to przekąski: bez glutenu, bez sztucznych barwników, bez sztucznych aromatów i konserwantów, bez GMO i glutaminianu sodu(...)tłuszczy niż w chipsach ziemniaczanych. Wybór jest naprawdę duży. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Osobiście najchętniej sięgałam po Chipsy z ciecierzycy z solą morską. Przypominały do złudzenia smak tradycyjnych solonych chipsów ziemniaczanych. Z tym, że te chipsy zachwycają składem. Moi znajomi najchętniej sięgali po chipsy z soczewicy z pomidorami i bazylią, chipsy z quinoa z suszonymi pomidorami i pieczonym
Słodkie okruszkipotrafi zapchać. 😉 W Stacji Street Food możecie wypróbować: 👉 Bo Sot Vang z bagietką, czyli długo duszonej wołowiny w sosie winnym z wietnamskimi przyprawami, podawana z bagietką 👉 Bahn Mi, czyli tradycyjna kanapka z chrupiącą bagietką, specjalnym sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate(...)nieskomplikowanie, z dużą ilością smaku, z azjatyckim zacięciem. Kuba z Viet Street Food wraz z Laurą przygotowali dla nas także słodką niespodziankę i miałam okazję spróbować wietnamskich słodyczy - chrupiących pączków i ciastka z durianem, najbardziej śmierdzącym owocem świata. Jego smak jest mocno dyskusyjny i przyznam, że nie wiem czy się polubiliśmy, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś tak niezwykłego
Cooking Monsterpapryczek chili. Taka ze mnie ogrodniczka, he, he…Cukiniowe lasagne to lasagne bezglutenowe. Pszenne lasagne zastępuje oczywiście cukinia. Danie jest pyszne i smakuje….No właśnie nie jak tradycyjne lasagne, bo sos zrobiłam na bazie sera bez udziału mąki. Skąd taki pomysł? Pomysł wziął się stąd aby wykorzystać cukinię, pomidory i przydomowe zioła i przyrządzić danie bezglutenowe. Można? Pewnie(...)mięsem. Z powodzeniem możecie zrezygnować z mięsa i użyć więcej warzyw i serów, a jeśli macie pod ręką włoskie salsiccia to też możecie je wykorzystać. Sos pasuje również do tradycyjnego lasagne z makaronem. Zapieczone cukiniowe lasagne prezentuje przepięknie i smakuje niesamowicie. Staram się zawsze gotować dla żołądka i dla oczu. Cukiniowe lasagne Składniki: na 4 – 6 porcji 3 średniej
codojedzeniasernika. Tegoroczne święta Wielkiej Nocy były trochę odmienne i spędzone w dużo mniejszym gronie, ale mimo wszystko tradycję trzeba było zachować. Ponieważ za każdym razem staram się przygotowywać tradycyjne, popularne ciasta w nieco inny sposób, to tym razem postanowiłam zrobić sernik łaciaty. Zdecydowałam się na taki sernik ponieważ miałam ogromną ochotę na coś czekoladowego. Chodziło mi po głowie żeby nawet(...)wyjdzie. Ponieważ miałam mało czasu na szukanie przepisów, to zrobiłam jedynie ciemne łatki a po upieczeniu sernik polałam czekoladą. Wyszedł pyszny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 paczki herbatników po 100g 5 jajek 100g miękkiego masła 3/4szkl. cukru 32g cukru waniliowego 1kg sera w wiaderku 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Waniliowe Improwizacjechrupanie? A ile kalorii zawiera cała paczka, która znika w mgnieniu oka? Jeśli podjadanie między posiłkami jest ogromną pokusą, to warto sięgać po zdrowsze przekąski. Jakiś czas temu wraz z rodziną i znajomymi mieliśmy okazję spróbowania paluszków Stema Polska . Tak jak wcześniej żadnych nie jadałam, tak teraz w moim domu musi leżeć jakaś paczka. Słyszeliście o nich? Jeśli(...)zależności od rodzaju, paluszki w swoim składzie zawierają cenne dla organizmu orzechy, miód zboża, liczne makro i mikroelementy. A zapewniam, że jest z czego wybierać! Stema Polska produkuje paluszki: - tradycyjne cienkie - tradycyjne grube - baranowskie - krakowskie - pychotki - bez E słone - bez E wytrawne - BIO słodkie - BIO wytrawne - Twings&Sticks - czekoladowe paluszki - chrupki w czekoladzie - 100% wege Jednak może skupię
Di gotujegarmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie dla ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej paczkę gotowych pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących z kresów wschodnich, czyli Rusi, dawnej części wielkiej Rzeczpospolitej. Wielkiej(...)nazwę ruskich, lądują na talerzach Polaków na wielu szerokościach geograficznych. Moja siostrzenica mieszkająca od paru lat w Anglii często narzeka, że najgorsze jest odnalezienie porządnego sera białego odpowiedniego dla tradycyjnego farszu. U nas na szczęście jeszcze nie ma z tym problemu. Najlepiej użyć twarogu tłustego, ewentualnie pół na pół z półtłustym. Z pierogami jest trochę
I tu będę miała takie teTen przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę
Tradycyjna Kuchnia