To że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnatrwania festynu w mieście zjawiają się tłumy turystów pragnących rozkoszować się swoim ulubionym alkoholowym trunkiem. Szacuje się, że podczas imprezy spożywane jest około pięciu milionów litrów piwa , sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. mass . Pierwsza idea festynów polegała na zużyciu piwa z mijającego sezonu browarskiego, zanim rozpoczęto warzyć nowe. Ponieważ Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku zezwalało(...)ilość spożywanego bursztynowego płynu, zagryzanego obowiązkowo tradycyjnymi bawarskimi preclami tzw. Wiesn-Brezn. źródło: http://turystyka.wp.pl/gid,15625570,kat,1036545,title,Nowy-piwny-rekord-swiata,galeria.html?ticaid=1137e4 http://obiadgotowy.blogspot.com/2013/08/precle.html U nas na blogu proponujemy pyszne zakąski do piwa w formie krakersów z masą serową-czosnkową. Idealnie współgrają z jęczmiennym i nieco gorzkawym smakiem tego trunku. Krakersy z masą serowo-czosnkową Składniki: 2 paczki krakersów 30 dkg sera żółtego
Moja Mama Gotujewyrazem gościnności Greków, gdyż tradycyjnie podaje się je gościom jako słodki poczęstunek w towarzystwie kawy lub herbaty oraz wody. Marynowane liście kaparów To liście kaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki po wyspie Nissiros prezentowała nam ten produkt w niewielkim sklepiku z lokalnymi wyrobami. Ale okazuje się, że nie tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne
Chilli Czosnek i Oliwatrzeba? 1 paczka budyniu śmietankowego 0,5l mleka łyżka masła 2 łyżki cukru do warstwy białej dodatkowo: 3 rządki białej czekolady do warstwy czekoladowej dodatkowo: 3 rządki gorzkiej lub deserowej czekolady duży, gruby plaster dojrzałego mango, który kroimy w kosteczkę 4 łyżeczki orzechów, ziaren słonecznika (dowolnie) maliny- dobre 200g Robimy! Budyń przygotowujemy tradycyjnie z cukrem i masłem, lekko studzimy
Latosiowydomprzygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub schabowy.Podstawowy składnik potrawy to fasola czarna, którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze
Smaki Brazyliiprzygotowania chrustu w wersji tradycyjnej. Ciasto nie wymaga zagniatania, bicia, wałkowania ani wykrawania . Nie namęczymy się przy nim bo tak naprawdę całą pracę wykonuje za nas mikser. My jedynie wylewamy gotowe ciasto na gorący tłuszcz tworząc fantazyjne wzory.Przepis w sam raz na karnawał-bardzo szybko się robi,piecze a smakuje jak połączenie faworków z pączkami. :D.Są różne sposoby wlewania
Mała w garnku mieszaLIDL, prawdziwy tradycyjnie robiony makaron włoski, dostępny na półce z produktami DELUXE, w sklepie Lidl, kilku ząbków świeżego, aromatycznego czosnku, kilku plasterkóww papryczek czy to peperonccini czy zielonych paddington, sporej ilości klarowanego masła i dobrej jakości wina musującego, ja użyłam włoskiego Prosecco, które znajdziecie również na półce sklepowej w sklepach LIDL. SKŁADNIKI: - 1 paczka makaronu włoskiego
SMYKWKUCHNIchoć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatradycyjne danie kuchni rosyjskiej , w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków , w tygodniu poprzedzającym Wielki Post , zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy)" A mówiąc tak po prostu są to placuszki z mąki gryczanej. A dodać muszę, że mąkę gryczaną mam ze sklepu ekologicznego naturo.pl , o którym już wspominałem. Który to sklep przesłał mi "paczkę żywnościową
Marder&Marder Manufacturerazem pączuszki tradycyjnie smażone i lukrowane. Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże
prawdziwe jedzenieObok tradycyjnych gołąbków przygotowywanych przeze mnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była bez dodatku węglowodanów, tylko mięso i pokrojona kapusta- pychotka! Do drugiej wersji zamiast tak jak zawsze ryżu dodałam niepaloną kaszę gryczaną (którą się ostatnio zajadamy, dla tych , którym nie odpowiada smak kaszy gryczanej polecam kaszę gryczaną(...)pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki)- 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza)- 1 paczka (u mnie niecała) kaszy gryczanej
Smaczne Zdrowepolskich i zagranicznych scenach i estradach. 55 lat zespołu to kilka pokoleń, setki osób, wiele wspomnień, osiągnięć, emocji. Sobotni koncert pozwolił mi na pewne refleksje na temat tego, co tradycyjne, narodowe, kulturalne. Nigdy nie ukrywałam, że zespół, w którym tańczę jest moim drugim domem, bardzo ważną częścią mojego życia, pasją, która pozwala mi się realizować i spełniać. Koncert jubileuszowy jest(...)specjalny program artystyczny przygotowywany dla znakomitej publiczności, wśród której oprócz rodziny zawsze zasiada grono delegatów. Jestem osobą, która zawsze przeżywa, szybko się wzrusza i ma problem ze znalezieniem pełnej paczki chusteczek podczas telewizyjnych melodramatów. Tym razem również się wzruszyłam, szczególnie widząc w oczach Mojej Mamy zadowolenie i dumę ze mnie. Wiedziałam, że tych kilkanaście lat tańca warto było przeżyć między
Moja Mama Gotujeświąteczny stół, zamiast tradycyjnego makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 1 paczka maku
Agusiowe smakołyki