tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:34/67)

Tradycyjne faworki czyli chrust 155

Tradycyjne faworki czyli chrust to coś czego w karnawale zabraknąć nie może. Trudno jednoznacznie określić kiedy i gdzie narodziła się tradycja smażenia faworków. Nazwa pochodząca od francuskiego słowa „faveur” (wstążeczka) wskazuje na Francję, z kolei określenia chrust, chrusty, chrustek lub chruścik kojarzone są ze Śląskiem i z Kresami Wschodnimi dawnej Rzeczypospolitej. Jednak historycy skłaniają się ku tezie, że faworki powstały(...)zakątkach Europy, ale także w Izraelu i w Chile. Początkowo faworki przygotowywano z ciasta na pączki, dopiero wraz z upływem czasu przybrały obecną formę, kruchych i delikatnych faworków z ciasta zbijanego tłuczkiem. Kruche i delikatne faworki, chrust, chruściki najlepsze w karnawale Przepis na tradycyjne faworki czyli chrust pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej - Kuchnia Polska wydanej w 1963 rok. Jednak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta z jajek na krakersach 87

Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska. Nie co odmiany zamiast tradycyjnej kanapki. Składniki 6 jajek 1 łyżka sosu majonezowego czosnkowego( można zastąpić jogurtem greckim) 1 łyżka musztardy szczypiorek kilka rzodkiewek pieprz, sól paczka krakersów Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy do blendera, dodajemy przyprawy według uznania, sos majonezowy,musztardę i miksujemy. Szczypiorek siekamy,rzodkiewkę w plasterki. Na … Czytaj dalej Pasta

gotuj ze mną
Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit 113

pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ?  Składniki :  1 opakowanie mrożonego szpianku  3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek

zdrowa vege kuchnia
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 189

Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie oprowadzał nas Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty(...)Oprócz wyrobów tradycyjnych cały czas szuka się nowych pomysłów na poszerzenie oferty. Od 2013 roku piecze się w piecu chlebowym pizzę rzeszowską, czyli pizzerkę.  Jest to placek z farszem warzywno- pieczarkowo - pomidorowym, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili. W Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek

królestwo garów
Pączki z ziemniakami 95

pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa czy do jutra dotrwają, bo są smaczne, że już sporo ubyło. Są bardzo pulchne i mięciutkie. Zrobiłam je tradycyjnie z dżemem i cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300g ugotowanych ziemniaków(...)cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 4 łyżki wódki dżem truskawkowy cukier puder do oprószenia olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania: Składniki na pączki, które trzymam w lodówce wyjęłam parę godzin wcześniej żeby nabrały temperatury pokojowej. Ugotowane i wystudzone ziemniaki z dnia poprzedniego zmieliłam w maszynce do mięsa. Można też przepuścić przez praskę. Masło

Waniliowe Improwizacje
Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę 320

Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę C hurros to tradycyjny hiszpański przysmak popularny również w Portugalii, Turcji, Meksyku i Ameryce Środkowej, wytwarzany z ciasta parzonego, które następnie

Księga-Smaku
Andrutowy torcik 119

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Makowiec 80

się składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie.  Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi

Danka Pichci
Racuchy drożdżowe z jabłkami 166

Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki

Smakowity Blog Kulinarny
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 174

ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować w garnku z wodą przez około 15 minut. Druga metoda jest bezpieczniejsza, ponieważ

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 210

mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno

zdrowa vege kuchnia
PYSZNE MINI PĄCZUSIE 875

Chociaż do Tłustego Czwartku jeszcze zostało trochę czasu, to w moim domu już zagościły pączusie. Są mniejsze od tradycyjnych, pyszne, pulchne, miękkie, doskonałe w karnawale a także od tak do popołudniowej kawki. Nie wiem jak Wy, ale ja je uwielbiam i wcale nie muszą być czymś nadziane, wystarczy mi, że będą posypane cukrem pudrem ;)  Jeśli jeszcze ich nie jedliście(...)mąki pszennej tortowej * 250 ml mleka * 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży * 6 żółtek * 3 łyżki cukru * szczypta soli * 100 g masła Dodatkowo cukier puder do posypania, olej do smażenia pączków. Wykonanie: Do miski przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać ciepłe mleko, sól i żółtka, wymieszać ręką bądź drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut

Zrób to smacznie
Sernik z mascarpone 93

zrobienia. Zrobiłam go na herbatnikach, więc nie wymaga zagniatania i chłodzenia ciasta oraz podpiekania spodu. Jest to tradycyjny sernik wzbogacony serkiem mascarpone. Jest delikatny, w sam raz słodki. Co tu dużo mówić, najlepiej wypróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  3 paczki po 100g herbatników 750g sera białego na sernik z wiaderka 250g serka mascarpone 5 jajek 1szkl. cukru

Waniliowe Improwizacje
DROBIOWE KĄSKI W CHIPSOWEJ PANIERCE 161

trochę odejść od modelowego, zdrowego żywienia prawda? Panierka jest bardzo smaczna i stanowi fajną alternatywę dla tradycyjnej bułki tartej.  Polecam! Składniki: 500g drobiowego fileta przyprawa do gyrosa sól 2 jajka 2 łyżki mleka 80g chipsów paprykowych (u mnie 1 duża paczka laysów) olej Wykonanie: Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania