tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:26/67)

Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą 178

Dziś Tłusty Czwartek!!! Jak obyczaj głosi, kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany  na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karnawałowe kwiatuszki serowe 204

W tym tygodniu Tłusty Czwartek, czyli dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gniazdka rumowe 196

W poniedziałkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne smażone gniazdka rumowe. Nie może ich zabraknąć na imprezie karnawałowej. Każdemu będą smakować.   SKŁADNIKI: 15 dag masła, 2 szklanki

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZAPUSTY KRAKOWSKIE – na jednej scenie z Makłowiczem – idolem z dziecięcych lat 153

Post ludzie spędzali czas na zabawie, hulankach, przy sutych ucztach i biesiadach. Żegnając zapustne dni zapełniali swoje stoły najróżniejszymi daniami i słodkościami. Wśród najbardziej tradycyjnych zapustowych słodkości znaleźć można oczywiście smażone na głębokim tłuszczu pączki czy chrusty. Krakowskie Zapusty bardzo mocno nawiązują do przeszłości oraz tradycji. Podczas tegorocznego wydarzenia, każdy z uczestników mógł dowiedzieć się więcej na temat karnawałowych tradycji(...)słodkości. Na uczestników czekały przeróżne atrakcje! Ja zajęłam się najmłodszymi! Poprowadziłam mini warsztaty kulinarne i razem z dziećmi smażyliśmy pyszne, serowe oponki i greckie faworki, a także robiliśmy pączki z piekarnika. Jak zawsze było przy tym mnóstwo radości! Uwielbiam piec i gotować z dziećmi!   Dzieci tak rwały się do pracy, że nie można było nawet na chwilę spuścić

Ostra na Słodko
Pączki koreańskie 156

Pączki koreańskie to kolejna wariacja na temat tłustoczwartkowych wypieków . Czym różnią się od tych tradycyjnych? Przede wszystkim kształtem – nie są idealnie okrągłe, nie mają jasnej otoczki. Są pozwijane i kształtem przypominają sprężynki. Nie mają też nadzienia, więc wszyscy miłośnicy pączków z dodatkiem będą zawiedzeni. Warto je jednak przygotować, ponieważ są mega smaczne Pączki koreańskie przepis na 12 pączków

365 dni dookoła kuchni
Róża ucierana z cukrem, czyli konfitura różana 153

Konfitura różana Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego oraz ciasta czekoladowego. Przepis na ucierana różę jest banalnie prosty, wymaga tylko dłuuuugiego ucierania w makutrze

Gotujemy i jemy
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 163

serek i tak na szybko, spontanicznie wybraliśmy te. Faworki troszkę inne od tradycyjnych, ale bardzo smaczne, delikatne w smaku, szybsze i łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych :-). Miłego tłustego czwartku Wam życzę, pochwalcie się ile pączków i faworków zjedliście :-)))))) Składniki: 250 g serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek M 1 łyżka mocnego alkoholu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli

kruche babeczki
Małe pączki z cukrem pudrem 189

porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 235

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku(...)dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.  5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem

Szefowa kuchni
Mekice - bułgarskie pączki 130

rozpusta nikomu nie zaszkodzi. Najwyżej potem jakieś bieganie, sloow jogging i wrócimy do normy. Mekici - mekice - Мекице понички - mekitza lub melista to tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego. Smaży się mekice na głębokim tłuszczu jak nasze pączki. W oryginalnym cieście na mekici składnikiem płynnym jest tylko sam jogurt. Resztę stanowią jaja, mąka, soda oczyszczona, woda, drożdże oraz sól. Kształtem powinny

Moje Małe Czarowanie
Kreple (Pączki) 189

Tych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł 1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech

Chop w kuchni
Pączki z nadzieniem wiśniowym 222

Nie znam osoby, która nie lubi zajadać się pączkami. Sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka i dobrze wyrobione ciasto. Ja do przygotowania pączków zawsze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Churros - na dobry początek dnia. 217

wprawę. Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie. Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 160

Uwielbiam smak szpinaku i pomidorów suszonych. A jeżeli się je ze sobą połączy, to efekt jest jeszcze lepszy. Polecam je, tak dla odmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach(...)dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle lub smalcu tylko do przyrumienienia ze wszystkich stron, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego

Calzonella.com
Pączek 266

cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych

Ciastka i ciasta

Proponowane wyszukiwania