tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:20/67)

Oszukane faworki (z ciasta francuskiego) 146

roku wyjątkowo nie chce mi się robić ciężkich i ociekających tłuszczem pączków, oponek itp, więc poszłam na łatwiznę i z kawałka ciasta francuskiego nasmażyłam faworków. Zdaję sobie sprawę, że i one mają w sobie niemało kalorii, ale przynajmniej nie mam pęcherzy na palcach od uderzania wałkiem w ciasto ;) A tak serio, to zakupione jakiś czas temu ciasto było(...)mleka żółtkiem, ale nie jest to konieczne. Różnica jest tylko w kolorze- z żółtkiem są zdecydowanie ciemniejsze niż te bez. Wybór pozostawiam Wam! Jeśli jednak chcecie coś tradycyjnego, to po pyszne pączki, chrusty i słodkości zapraszam TUTAJ . Jest w czym wybierać, zaręczam! Składniki na ok 30sztuk: 1 płat ciasta francuskiego Cukier puder lub zmielony cukier różany Opcjonalnie 1 żółtko

Kuchnia w czekoladzie
Pączki dyniowe 114

Jutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków.  Będą to ulubione pączki moich chłopaków  czyli tradycyjne z konfiturą wiśniową (przepis tutaj ). Nie wszyscy są jednak w takiej komfortowej sytuacji  jak ja, że  po pierwsze mają wolny dzień, a po drugie duże doświadczenie w smażeniu karnawałowych słodkości. Z myślą o nich(...)błyskawicznie. Wystarczy zmiksować składniki i ciasto gotowe. Trochę dłużej trwa samo smażenie i formowanie. Można to jednak sobie ułatwić wyciskając ciasto z worka cukierniczego bezpośrednio na gorący tłuszcz. Pączki dyniowe Składniki: 250g mąki 200g puree z dyni 80g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy cukier puder do posypania smalec

Wiem co jem
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 121

Dzisiaj przepis na zupełnie inne pączki, przeznaczone dla osób którym znudziły się te tradycyjne z cukierni. Zamiast smażenia mamy pieczenie, zamiast drożdży jest proszek, a jako bonus dodałam pestki granatu, które nadają pączkom miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się(...)mikserem, a następnie dodać całe pestki granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka

Powiedz dietom nie
,,Karnawałowe róże” 117

Dziś coś na karnawał kończący się tłustym czwartkiem. Czy ten dzień musi nam się kojarzyć tylko z pączkami? Prezentuje przepis na tradycyjne chrupiące faworki z bąbelkami. To jeden z przysmaków wszystkich łasuchów. Piękne, złociste, chrupiące, po prostu przepyszne róże udekorowane porzeczkową polewą. Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? To kolejne z moich ulubionych przysmaków

Podróż w kulinaria
Kaszak - ciasto z kaszą manną 531

litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Polewa: wg tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodać 3 łyżki kakao Przygotowanie: Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami. Ciasto jasne: W garnku zagotować

Domowa Cookierenka Agi
LECZO Z KIEŁBASKĄ 143

rozwalają się po uduszeniu, są jedrne.Takich mrożonek zawsze szukałam. Ja od siebie dołożyłam jeszcze cukinii, ponieważ moje leczo zawsze ma wiecej cukinii niz innych składników, do tradycyjnego lecza, proporcje w paczce są w sam raz. Dużym plusem jest też nieduże opakowanie, co sprawia że bierzemy jedno na raz, większe potem otworzone już trzeba by było dalej mrozić. Szczerze polecam !Mojej

Z Majeczką w kuchni
Kaszak 261

szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  1,5 szklanki kaszy manny  1 kostka masła lub margaryny  Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao  Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami.Ciasto jasne:W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka makaronowa z polędwicą i sosem pieczarkowym. 149

szybko bo grypa mnie rozkłada,  zostawiam Wam zapiekankę makaronową z Sosem pieczarkowym Orzech , pyszną Fasolą Bonduelle , suszonymi Pomidorami od firmy Becla i Polędwicą od Tradycyjnego Jadła Zapraszam :)   Składniki : 1 paczka makaronu kokardki 1  sos pieczarkowy Orzech 1  puszka fasoli na parze Bonduelle 1 łyżka suszonych pomidorów Becla 200 g polędwicy Tradycyjne Jadło 5 jajek sól, pieprz

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem 75

Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem to doskonały pomysł na święto pączka czyli tłusty czwartek. W oryginale pączki były bez nadzienia i kwadratowe. Postanowiłam nadać im kształt tradycyjny i urozmaicić nadzieniem. Tłusty czwartek, zapusty, dzień pączka, najsłodszy dzień w roku, takich określeń używamy. Czy Wiemy jakie są początki tego słodkiego święta? Święto to sięga czasów pogaństwa. W ten sposób świętowano odejście zimy(...)nadejście wiosny. Skupiano się głównie na jedzeniu tłustych potraw i piciu wina a jako przegryzka pączki z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną. Brzmi niezbyt apetycznie:) Chyba jednak pozostanę przy swoim przepisie do którego słodko zapraszam:)) Składniki 3,5 szklanki mąki pszennej, przesianej 1/2 szklanki mleka zgęszczonego słodzonego 3/4 szklanki gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 2 jajka

gotuj ze mną
Pączki budyniowe z marmoladą 124

smaczny. Odniosłam wrażenie, że dzięki dodaniu proszku budyniowego, nie jest potrzebna tak duża liczba żółtek jaj. Pączki są bardzo delikatne i przygotowuje się je identycznie jak tradycyjne. Mój syn jadł po raz pierwszy pączka (2,5 lat) i powiedział, że "to jest inny gofr, lepszy" :-)  SKŁADNIKI 250 ml mleka 50 g drożdży 500 g mąki pszennej

Passions hobbies life
Pączki 208

gorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym z tradycyjnych deserów na dworze Augusta III pisał o pączkach Mikołaj Rej. I chociaż pączki występują z wieloma nadzieniami – konfiturą różaną, marmoladą, owocami, adwokatem, to jednak według mnie, najlepszy pączek to ten posypany zaraz

Jacob Tastes
Pączki 116

głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed. Jeżeli

Marta Gotuje
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 294

oglądałam, czytałam, podziwiałam, aż wreszcie kilka dni temu postanowiłam wypróbować. Przepis okazał się wcale nie tak trudny, jak można wnioskować z opisu. Efekt zaskakujący (pozytywnie oczywiście!) Wprawdzie pączki smakują nieco odmiennie niż tradycyjne smażone na tłuszczu, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Są lekkie, puszyste, aromatyczne, a po całym domu roznosi się cudowny zapach. Pozostaje mi tylko żałować

Kolizje Smaków
Bezglutenowe pączki 166

kilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :) Składniki na pączki: – 80 g mąki owsianej bezglutenowej – 30 g mąki ryżowej – 90 g musu z jabłek

Kuchenne Wariacje