szybko bo grypa mnie rozkłada, zostawiam Wam zapiekankę makaronową z Sosem pieczarkowym Orzech , pyszną Fasolą Bonduelle , suszonymi Pomidorami od firmy Becla i Polędwicą od Tradycyjnego Jadła Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu kokardki 1 sos pieczarkowy Orzech 1 puszka fasoli na parze Bonduelle 1 łyżka suszonych pomidorów Becla 200 g polędwicy Tradycyjne Jadło 5 jajek sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chiliPączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem to doskonały pomysł na święto pączka czyli tłusty czwartek. W oryginale pączki były bez nadzienia i kwadratowe. Postanowiłam nadać im kształt tradycyjny i urozmaicić nadzieniem. Tłusty czwartek, zapusty, dzień pączka, najsłodszy dzień w roku, takich określeń używamy. Czy Wiemy jakie są początki tego słodkiego święta? Święto to sięga czasów pogaństwa. W ten sposób świętowano odejście zimy(...)nadejście wiosny. Skupiano się głównie na jedzeniu tłustych potraw i piciu wina a jako przegryzka pączki z ciasta chlebowego, nadziewane słoniną. Brzmi niezbyt apetycznie:) Chyba jednak pozostanę przy swoim przepisie do którego słodko zapraszam:)) Składniki 3,5 szklanki mąki pszennej, przesianej 1/2 szklanki mleka zgęszczonego słodzonego 3/4 szklanki gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 2 jajka
gotuj ze mnąsmaczny. Odniosłam wrażenie, że dzięki dodaniu proszku budyniowego, nie jest potrzebna tak duża liczba żółtek jaj. Pączki są bardzo delikatne i przygotowuje się je identycznie jak tradycyjne. Mój syn jadł po raz pierwszy pączka (2,5 lat) i powiedział, że "to jest inny gofr, lepszy" :-) SKŁADNIKI 250 ml mleka 50 g drożdży 500 g mąki pszennej
Passions hobbies lifegorącym smalcu stanowiły „zagryzkę” do mocnych alkoholi. Dopiero w XVI wieku pojawiły się wersje pączka przygotowywane na słodko, a jako o jednym z tradycyjnych deserów na dworze Augusta III pisał o pączkach Mikołaj Rej. I chociaż pączki występują z wieloma nadzieniami – konfiturą różaną, marmoladą, owocami, adwokatem, to jednak według mnie, najlepszy pączek to ten posypany zaraz
Jacob Tastesgłębokim tłuszczu na rumiany kolor. Pączki możemy nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym i udekorować lukrem lub cukrem pudrem. To tradycyjny wypiek przygotowywany w Tłusty Czwartek. Pączki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i pyszne. Ja osobiście jestem zwolenniczką nadziewania pączków po usmażeniu, ale jeśli wolicie możecie nadziać je przed. Jeżeli
Marta Gotujeoglądałam, czytałam, podziwiałam, aż wreszcie kilka dni temu postanowiłam wypróbować. Przepis okazał się wcale nie tak trudny, jak można wnioskować z opisu. Efekt zaskakujący (pozytywnie oczywiście!) Wprawdzie pączki smakują nieco odmiennie niż tradycyjne smażone na tłuszczu, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Są lekkie, puszyste, aromatyczne, a po całym domu roznosi się cudowny zapach. Pozostaje mi tylko żałować
Kolizje Smakówkilku próbach w końcu udało się zrobić fajne, szybkie a do tego smaczne pączki bezglutenowe :) Wiadomo, że nie są one takie jak te tradycyjne drożdżowe ale dobrze mieć alternatywę :) Składniki na pączki: – 80 g mąki owsianej bezglutenowej – 30 g mąki ryżowej – 90 g musu z jabłek
Kuchenne Wariacjeczas oczekiwania. Użyłam mąki manitoba, z dużą zawartością białka. Taka mąka nadaje ciastu dużą sprężystość. Można również użyć mąki tortowej. Polecam bardzo, jako lżejszą alternatywę dla tradycyjnych paczków. Przepis z tej strony: click Pączki ziemniaczane Składniki na ok. 30 średnich paczków: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania( u mnie tradycyjnie manitoba) 1/2 kg ugotowanychh ziemniaków ( najlepsze sa sypkie(...)Każdy placuszek lekko rozciągamy palcami, a na środek nakładamy powidła i dobrze sklejamy. Odkładamy na podsypany mąką blat złączeniem do dołu. Ciasto ze skrawków lekko wyrabiamy i formujemy kolejne pączki. Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną). Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków
Mia Cucina Sofietacierpliwość to podstawa. Tutaj tej cierpliwości nie potrzeba. Potrzebujemy jedynie 30 – 40 minut czasu (łącznie ze smażeniem), aby cieszyć się karnawałowymi wypiekami W tym przepisie pączki smażę w głębokim oleju (tak tradycyjnie), ale nie widzę przeszkód, żeby je upiec w piekarniku Będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne Szybkie mini pączki z mascarpone przepis na ok. 20 pączków Składniki
365 dni dookoła kuchni175ºC po kilka minut z każdej strony. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych rcznikach, następnie oprószamy cukrem pudrem (lub polewamy lukrem). Z podanych proporcji zrobiłam 21 pączków. Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą smakiem mogą równać się z tymi z najlepszej cukierni. Puszyste, wilgotne, delikatne – jednym słowem – pyszne. W internecie jest na nie bardzo wiele przepisów. Trudno(...)Doroty znajdującego się na blogu Moje Wypieki . Gorąco polecam, nie tylko na tłusty czwartek i życzę smacznego. A co jeszcze na tłusty czwartek u mnie na blogu? Tradycyjnie… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli
mojewypiekiinietylkorazu zabieram się do pracy. W mojej kuchni znów grzeje się piekarnik, pachnie wanilią i na stole pojawiają się słodkie wypieki. Tym razem zapraszam na pączki. Nie formuje się ich tradycyjnie. Są wykrawane szklanką, dlatego wychodzą takie równe. A oprócz tego są puszyste i mięciutkie, po prostu pyszne. Polecam na Tłusty Czwartek. Składniki: • 1/2 kg mąki pszennej • 70 g cukru(...)ciepłego mleka • 2 żółtka • 1 całe jajko • szczypta soli • cukier waniliowy • 80 g roztopionego masła • 1 łyżka rumu lub wódki Dodatkowo: • mąka do podsypania (odrobina) • cukier puder do posypania pączków • powidła śliwkowe • smalec (5 kostek) do smażenia Sposób przygotowywania: 1. Przygotować rozczyn. Drożdże rozetrzeć z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić
W mojej kuchniTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe smaki. Puszyste i z dużą ilością jabłek - pychota. Składniki: 70 ml ciepłego mleka 300 g mąki 50 g świeżych drożdży 50 g cukry trzcinowego 40 g margaryny 1 jajko(...)szczypta soli 2 duże jabłka cukier puder do oprószenia ok 1 l oleju do smażenia Pamiętajcie o kupowaniu produktów w niższych cenach :) Porcja ok 20 pączków Przygotowanie: W misce skruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną mąki, dodać 20 ml mleka i zamieszać roszczyn - zostawić na 20-30 min. Dodać pozostałe mleko, mąkę, cukier, rozpuszczoną margarynę
Niezły MłynekPączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia(...)cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się i smaży tak samo, jak te tradycyjne. Więcej na temat przygotowania pączków możecie przeczytać tutaj: Jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki jogurtowe Składniki: 300g mąki pszennej 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży
Smakołyki BerenikiBabcia robiła tę surówkę i nie jadłam jej odkąd jej nie ma... Nie wiem co tak wzmogło moje odczucia smakowe - czy to mój osobisty sentyment czy kwestia użycia pysznej tradycyjnej oliwy włoskiej... W każdym razie uznałam, ze warto się podzielić tym smakiem - choćby dla opisania Wam pysznej i lekkiej owocowo ziołowej nuty wspomnianej przeze mnie oliwy z oliwek(...)nada się do każdej lekkiej kompozycji. Jest pysznie delikatna, bez gorzkiej nuty. Na pewno nie zdominuje dania, a wzmocni jego walory smakowe. Sałatka była przepyszna. Pomyśleć, że paczkę z trzema odmianami tej tradycyjnie wyrabianej włoskiej oliwy otrzymałam od sieci marketów Alma , które mimo - a może właśnie z powodu tak bogatego asortymentu - nie dawno zniknęły z naszego rynku
Kuchnia po mojemu