Dzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania
Gosia gotujeDzisiaj mam coś dla tych którzy nie czują pączkowego bluesa lub też nie mają czasu smażyć tradycyjnych pączków. Proste, szybkie, słodkie muffinki z różanym sercem. Koniecznie zróbcie, może nie będzie to tłusty, ale na pewno słodki czwartek. A jak nie dzisiaj to w każdy inny dzień też się sprawdzą. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru
Fitsweet.meWyglądają po "amerykańsku", ale to nasze, polskie oponki serowe. Doskonałe nie tylko w tłusty czwartek! Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki - nie wymagają długiego wyranbiania ciasta, ani wytastania. Są świetną aternatywą dla wszystkich, którzy unikają drożdży - swoją puszystość zawdzięczają sodzie. Moja mama zawsze posypuje je cukrem pudrem, ale ja postanowiłam nadać im nieco bardziej odświętny charakter. Zanurzyłam
Kulinarne Inspiracjejuż za pasem więc kolej na oponki -tym razem te tradycyjne serowe,bardzo szybki do przygotowania mięciutkie i pyszne-polecam Polecam również inne moje przepisy na tłusty czwartek: Tradycyjne pączki -bardzo stary rodzinny przepis Pączki pieczone jak babeczki Szybkie oponki z lukrem Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka
Swojskie jedzonkoRacuchy drożdżowe Ten przysmak mało znany jest w mojej rodzinie, ale zgodnie zostało stwierdzone, że mogą śmiało zastąpić tradycyjne pączki i w sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem, i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich przygotowanie w okresie karnawału, czy też w sam Tłusty Czwartek. Składniki: Na ciasto: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych
My sweet a lifeGoście za progiem a my nie mamy nic do kawy? Wystarczy 10 minut i składniki, które zawsze mamy żeby wyczarować pyszne pączusie. Smakowały mi bardziej niż niejedne tradycyjne pączki, choć ich nie nadziałam (a w sumie można by). Małe, na dwa gryzy, z dobrze wyczuwalnym smakiem jogurtu. Najlepiej nam smakowały jeszcze ciepłe ale w sumie to całość zniknęła w jedno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniausmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli jednak macie ochotę na pączki polecam: PĄCZKI NA PIWIE , PĄCZKI OSZCZĘDNE lub PĄCZKI tradycyjne
Pani na deserdomu. Nie będę ukrywać z takimi domowymi pączkami jest trochę pracy, ale to jak potem smakują wynagrodzi z całą pewnością trud włożony w ich przygotowanie. Dzisiaj zapraszam was na pączki tradycyjne, tak jak kiedyś
Polska ZupaSzukając pomysłu na tłusto czwartkowe wypieki zawsze warto też postawić na tradycyjne pączki. Te, z przepisu który już od lat jest w mojej rodzinie wypróbowany, obowiązkowo znajdują się na stole karnawałowym. Są przepyszne, łatwe do zrobienia, bo nie wymagają długiego wyrabiania i świetnie rosną. Polecam ten przepis nawet początkującym, na pewno będziecie zadowoleni z efektu. Składniki: 1,2 kg mąki
Z Majeczką w kuchnidzieciństwie dość często robiłam je z moją babcią, są to jedne z moich najmilszych wspomnień o niej, dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić tradycyjne pączki na drożdżach. Szczerze powiedziaszy obawiałam się, że ciasto wyląduje w koszu i nic z tego nie wyjdzie, ale udały się! Dlatego zachęcam każdego do samodzielnego wypieku pączków, jest to pracochłonne, ale efekt jest tego
Delusional Trinemacie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku
IMPRESJA SMAKUPołączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie
Posadzone i zjedzoneAlan Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru
Plate of JoyNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru
Kuchnia co dnia