udało nam się dostać do kampanii Streetcom. Tym razem to ja wzięłam udział w kampanii. Kampania bardzo smaczna i zdrowa - sery żółte Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. W paczce ambasadorki oprócz tradycyjnego przewodnika ambasadorki i ulotek dla osób częstowanych, był ser Salami Serenada, książeczka z przepisami na wykorzystanie sera oraz plastikowy pojemnik na przechowywanie sera. Cała paczka była do odioru
Państwo Wojtczuk gotującelu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/awaryjne-paczki-z-serka-homogenizowanego/ BosowKuchni Pierwszy raz te pączki jadłam w liceum. Były pyszne, nie tak ciężkie jak te tradycyjne. W dodatku pączki robi się z serków homogenizowanych i ich zrobienie ze smażeniem zajmie Wam jakieś 15-20 min. Pączki są leciutkie i błyskawicznie znikają w głodnych buziach. Jeśli nie kupiliście
Mieszam w Garnkunieprzyzwoicie tuczącym, cudownym przysmakiem. Nikt dzisiaj nie liczy kalorii bo taki dzień jest raz w roku. Z tej okazji ja przygotowałam tym razem a może znowu mało klasyczne pączki ale jednocześnie tradycyjne tylko ze nie u nas a w Korei. Zapraszam na zakręcane pączki kkwabaegi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejne już - tradycyjne, czyli smażone pączki. Kolejne bardzo smaczne i kolejny mały zawód... :-( Zdesperowana kobieta w poszukiwaniu przepisu na pączki , które mają obwódkę po usmażeniu sięga po coraz to nowe przepisy. A obwódki jak nie było, tak nie ma... No nic chyba sobie odpuszczę, widać mąka orkiszowa nie pozwala im się tak napuszyć, bo to ponoć od tego tworzy(...)tylko końcóweczka do mycia). Po nadzianiu pączki posypujemy mielonym ksylitolem lub smarujemy pędzelkiem lukrem. Polecam uwielbiany przez nas lukier marcepanowy: puder trzcinowy, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Dokładnie wymieszać i lukier gotowy. W zależności od tego jaki ma być gęsty dodajemy odpowiednią ilość kremówki. Ten lukier jest przepyszny, Jest mniej słodki niż tradycyjny i ma cudny smak marcepanu... Smacznego
Smaczne Zdrowetemu od Asi , ale go po swojemu zmodyfikowałam. Jako, że nie jestem fanką pączków smażę je raz w roku w Tłusty Czwartek. W Polsce i nie tylko, pączki je się tradycyjnie w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków ! Dzisiaj miałam sporo czasu, wiec postanowiłam, że usmażę moim zdaniem najlepsze pączki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis dała mi moja ciocia. Pączki mi wyszły super, są puszyste i smaczne. Składniki: 1 kg mąki 12-15 żółtek 12 dag drożdży ½ szklanki cukru ½ butelki
Tradycyjna KuchniaPyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można. Składniki: 450 g mąki pszennej 50 g kokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka
Ala piecze i gotujeinternet Ks. Jędrzej Kitowicz, z właściwym sobie humorem pisał o pączkach: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby je podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu rozciąga się i pęcznieje, jak gąbka do swej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska". Wszędzie, i w miastach, i na wsi, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień(...)jedzeniu i piciu, a stoły uginały się pod ciężarem mis i półmisków, z tradycyjnymi, zapustnymi potrawami. Już w XVII i XVIII w. chlubili się umiejętnością wyrobu doskonałych pączków cukiernicy warszawscy i tradycyjnie dostarczali je w karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek na dwór i stół królewski Stanisława Augusta Poniatowskiego i na jego słynne 'obiady czwartkowe'. Pączki bowiem od kilku stuleci
Kuchenna KontrrewolucyaDziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Na pączki przyjdzie czas, szczególnie, że przymierzam się do tych tradycyjnych, staropolskich. Zobaczymy, co to z tego wyjdzie Tymczasem chrust: Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki
Kate's KitchenCiasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto
Blog z Apetytemdoustne, zjedzenie pączka nie jest takie proste. Pączki mogą też popsuć efekty odchudzania osób, które starają się zrzucić nadprogramowe kilogramy, dlatego postanowiłam je trochę odchudzić. Takie pączki mają o połowę mniej kalorii od tradycyjnych i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Osoby, które obowiązują restrykcje dietetyczne powinny się zdecydować na pieczoną wersję pączków. PIECZONE PĄCZKI Składniki na 12 pączków: 80 ml ciepłego(...)przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów, 6g białka, 9g tłuszczu dla porównania tradycyjny, klasyczny paczek z cukierni o wadze 80g to ok. 380-400kcal. Jeśli szukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie
DietologTłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane
karmelowyDziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego. Składniki (20-25 sztuk): 500 g mąki pszennej + do podsypania(...)przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie
Kuchnia domowa Aniletniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski. 2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do garnuszka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy(...)części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej średnicy niż tradycyjna szklanka, wycinać pączki. 7. Wycięte pączki przekładamy na tacki, które wcześniej muszą zostać podsypane mąką. Każdą tackę przykrywamy ściereczką i przekładamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na 20 minut
Serce zamknięte w formie pyszności