się składa, że przez ostatnie dwa tygodnie miałam ze trzy Tłuste Czwartki ;) A to wszystko dlatego, że chcę zachęcić Was do przygotowania czegoś innego, niż tradycyjne pączki. Na ten przepis natknęłam się odwiedzając blog Kasi . Te pyszne angielskie pączki, podbiją Wasze serca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Może i są pracochłonne, ale nie zrażajcie się, są tego warte
Kuchnia w opałachfaworki, dyniowe oponki, racuchy i rurki z kremem. 4. Bardzo ciekawe ciasteczka idealne na karnawał, na pewno kiedyś je przygotuję może jeszcze przed ostatkami http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/365-przepis-na-churros 5. I pączki tradycyjne. Taki sam przepis mam od mamy zapisany na kartce, kilka lat wstecz je robiłam są pyszne http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/69-przepis-na-paczki-tradycyjne Polecam! Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUKlasyczne, tradycyjne pączki z różaną konfiturą. Delikatne, niesamowicie puszyste, rozpływające się w ustach. Nie sposób poprzestać na jednym... Nie wyobrażam sobie polskiego karnawału i Tłustego Czwartku bez takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki
maniapieczeniaPrzed nami Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Szczególnie polecam: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki
Mania WypiekaniaJuż w tym tygodniu Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Oto moje karnawałowe propozycje: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki: Mrowisko: Kwadratowe pączusie: Chrust lany
Mania WypiekaniaUlubione w mojej rodzinie i przygotowywane nie tylko w Tłusty Czwartek tradycyjne pączki z nadzieniem powidłowym lub wiśniowym to istne niebo w gębie. Mimo, że to prawdziwe bomby kaloryczne, ciężko się od nich oderwać... Najlepsze robi oczywiście Teściowa
Milion SmakówFaworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki. Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie. Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem moja
Milion Smakówpowiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą
CookYourselfroku na Tłusty Czwartek (obok tradycyjnych pączków) miałam ochotę na coś nowego. Gniazdka znalazłam w ostatnim numerze czasopisma Moje Gotowanie i bardzo spodobał mi się ten pomysł. Wymagają co prawda trochę więcej pracy niż faworki, ale trzeba przyznać, że są smaczne (choć niekoniecznie smaczniejsze ;) )Do tego na tyle ciekawe, żebym zdążyła je zrobić dwukrotnie. Za pierwszym razem wstążki porozwijały się
Pełny talerzWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego zebrałam dla Was przepisy idealne na tę okazję ... Tradycyjne pączki z marmoladą różaną Pieczone pączki nadziewane marmoladą Pączki z nadzieniem adwokatowym Włoskie pączki budyniowe Serowe serduszka Serowe oponki Róże karnawałowe Kruche faworki
Z miłości do słodkościczasie do rondla wlać tłuszcz i poczekać, aż się mocno rozgrzeje. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucać pączki i smażyć tak długo, póki nie uzyskają złotego koloru. Tradycyjne najlepsze! Pączki, które piekły nasze babcie i prababcie, zazwyczaj były nadziewane dżemem lub powidłami. Takie przepisy chętnie wykorzystywane są dziś, dlatego że nawiązują do tradycyjnych smaków, które przypominają dzieciństwo. Często stosowanym unowocześnieniem(...)przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest zastąpienie smażenia w tłuszczu pieczeniem w piekarniku. Takie pączki są zdrowsze, jednak ich smak, choć nadal wyśmienity, znacznie odbiega od tych tradycyjnych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g drożdży 6 żółtek 1 jajo 500 ml mleka 5 łyżek oleju 150 g cukru 1 kieliszek spirytusu
Domowy Smak Jedzeniazeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie
Mama GotujeTradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki
Słodka StronaDziś "Tłusty Czwartek", a ja chce zaproponować pyszne pączki z bitą śmietaną. Są puszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5
Tradycyjna kuchnia Kasi