Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Na pączki przyjdzie czas, szczególnie, że przymierzam się do tych tradycyjnych, staropolskich. Zobaczymy, co to z tego wyjdzie Tymczasem chrust: Składniki: 230 g mąki 4 żółtka 2 duże łyżki
Kate's KitchenCiasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto
Blog z Apetytemdoustne, zjedzenie pączka nie jest takie proste. Pączki mogą też popsuć efekty odchudzania osób, które starają się zrzucić nadprogramowe kilogramy, dlatego postanowiłam je trochę odchudzić. Takie pączki mają o połowę mniej kalorii od tradycyjnych i zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Osoby, które obowiązują restrykcje dietetyczne powinny się zdecydować na pieczoną wersję pączków. PIECZONE PĄCZKI Składniki na 12 pączków: 80 ml ciepłego(...)przygotowanego lukru – 100g cukru rozpuścić w soku z 1/2 cytryny i posmarować pączki. Świetnie smakują także saute, bez cukrowania/lukrowania. 1 pieczony pączek z lukrem to ok. 230kcal , 30g węglowodanów, 6g białka, 9g tłuszczu dla porównania tradycyjny, klasyczny paczek z cukierni o wadze 80g to ok. 380-400kcal. Jeśli szukacie przepisu na jeszcze bardziej odchudzone pączki, to specjalnie
DietologTłusty czwartek już niebawem, warto więc zacząć planować słodkie menu. Dziś ze swojej strony proponuję coś innego niż tradycyjne chrusty czy pączki – hiszpańskie churros, wyciskane ze szprycy wprost na gorący olej i podane z pysznym sosem czekoladowo-kawowym do maczania. Niewątpliwie kaloryczne, ale za to puszyste i przepyszne! Jest to jedna z ulubionych przekąsek w Hiszpanii, są sprzedawane
karmelowyDziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego. Składniki (20-25 sztuk): 500 g mąki pszennej + do podsypania(...)przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie
Kuchnia domowa Aniletniego mleka DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW: Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: marmoladę z róży i dżem jagodowy cukier puder do posypania pączków olej do smażenia (około 2 litry) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski. 2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do garnuszka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy(...)części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej średnicy niż tradycyjna szklanka, wycinać pączki. 7. Wycięte pączki przekładamy na tacki, które wcześniej muszą zostać podsypane mąką. Każdą tackę przykrywamy ściereczką i przekładamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na 20 minut
Serce zamknięte w formie pysznościkieliszka. Gotowe oponki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli chcesz możesz je również usmażyć, tak jak tradycyjne oponki lub pączki Smacznego Artykuł Wegańskie pieczone oponki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch
Gotujemy i jemyKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna jest praktycznie w każdym sklepie, można jednak zrobić ją samemu w domu. Przygotowanie skórki pomarańczowej smażonej w cukrze zajmie dosłownie pół godziny. Składniki na domową skórkę pomarańczową smażoną w cukrze Skórki z dwóch
KorniszonkiTłusty Czwartek. W mojej kuchni tradycyjnie pojawią się pączki i faworki, ale oprócz tego dla swoich chłopaków przygotuję lany chrust. Wczoraj zrobiłam próbę generalną i wszystko udało się znakomicie. Przepis, który wydobyłam ze starego zeszytu, okazał się najprostszy z możliwych. Porcje smaży się szybko, a smakują znakomicie. Nam bardziej smakowały te mocno zezłocone – były chrupiące, takie, jak lubimy. Oprószone mgiełką
W mojej kuchniopakowanie cukru waniliowego 1/2 l mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych + 200 g miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować z resztą cukru do wrzącego mleka dodać
Gotowanie z pasjąpropozycja na tłusty czwartek, który już w tym tygodniu (przyznam, że zaspałam w tym roku i dopiero wczoraj zorientowałam się, że to JUŻ w ten czwartek). Może zamiast tradycyjnego chrustu i pączków skusicie się w tym roku na taką odmianę na tłusty czwartek. Polecam! Churros Składniki na 2 duże talerze: 250ml wody 50g masła 190g mąki pszennej 4 jajka
Smak mojej kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Donaty (doughnuts) to amerykańskie pączki z dziurką. Tradycyjne wykonane są na drożdżach, które smażymy w głębokim tłuszczu. Ja mam dla was dzisiaj wersję trochę mniej kaloryczną – donaty w wersji pieczonej. W zasadzie są to mini donaty, takie na jeden kęs Upiekłam je w specjalnej maszynce
Marta Gotujemnie natchnęło żeby zrobić coś innego niż tradycyjnie chrust i pączki :) Z wycinaniem róż jest trochę zabawy, ale za to dają niesamowity efekt :) Składniki: 6 żółtek ¾ szklanki śmietany 18% 2 ½ szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 25ml rumu lub spirytusu Dodatkowo: Smalec do smażenia Cukier puder do posypania Około 200g marmolady twardej np. różanej W mące robimy
Smakowy Rajjuż będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty – esy-floresy, koła, zawijańce
Poezja smaku