Post ludzie spędzali czas na zabawie, hulankach, przy sutych ucztach i biesiadach. Żegnając zapustne dni zapełniali swoje stoły najróżniejszymi daniami i słodkościami. Wśród najbardziej tradycyjnych zapustowych słodkości znaleźć można oczywiście smażone na głębokim tłuszczu pączki czy chrusty. Krakowskie Zapusty bardzo mocno nawiązują do przeszłości oraz tradycji. Podczas tegorocznego wydarzenia, każdy z uczestników mógł dowiedzieć się więcej na temat karnawałowych tradycji(...)słodkości. Na uczestników czekały przeróżne atrakcje! Ja zajęłam się najmłodszymi! Poprowadziłam mini warsztaty kulinarne i razem z dziećmi smażyliśmy pyszne, serowe oponki i greckie faworki, a także robiliśmy pączki z piekarnika. Jak zawsze było przy tym mnóstwo radości! Uwielbiam piec i gotować z dziećmi! Dzieci tak rwały się do pracy, że nie można było nawet na chwilę spuścić
Ostra na SłodkoPączki koreańskie to kolejna wariacja na temat tłustoczwartkowych wypieków . Czym różnią się od tych tradycyjnych? Przede wszystkim kształtem – nie są idealnie okrągłe, nie mają jasnej otoczki. Są pozwijane i kształtem przypominają sprężynki. Nie mają też nadzienia, więc wszyscy miłośnicy pączków z dodatkiem będą zawiedzeni. Warto je jednak przygotować, ponieważ są mega smaczne Pączki koreańskie przepis na 12 pączków
365 dni dookoła kuchniKonfitura różana Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego oraz ciasta czekoladowego. Przepis na ucierana różę jest banalnie prosty, wymaga tylko dłuuuugiego ucierania w makutrze
Gotujemy i jemyserek i tak na szybko, spontanicznie wybraliśmy te. Faworki troszkę inne od tradycyjnych, ale bardzo smaczne, delikatne w smaku, szybsze i łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych :-). Miłego tłustego czwartku Wam życzę, pochwalcie się ile pączków i faworków zjedliście :-)))))) Składniki: 250 g serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek M 1 łyżka mocnego alkoholu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli
kruche babeczkiPączków jakbyśmy próbowali to nie obronimy :), zawsze będą wysokokaloryczne i pójdą w boki lub brzuchy :). Tłusty czwartek to dzień który wd. naszej pięknej tradycji nie jest
Kuchnia PROzdrowotnaporcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu, aby temperatura wzrastała powoli. Gdzieś wyczytałam, że dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest
Kulinarne przygody GatityTłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata w środku(...)dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. 5. Ciepłe jeszcze pączki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem
Szefowa kuchnirozpusta nikomu nie zaszkodzi. Najwyżej potem jakieś bieganie, sloow jogging i wrócimy do normy. Mekici - mekice - Мекице понички - mekitza lub melista to tradycyjny bułgarski przysmak z ciasta drożdżowego. Smaży się mekice na głębokim tłuszczu jak nasze pączki. W oryginalnym cieście na mekici składnikiem płynnym jest tylko sam jogurt. Resztę stanowią jaja, mąka, soda oczyszczona, woda, drożdże oraz sól. Kształtem powinny
Moje Małe CzarowanieTych nadziywanych krepli to żech jeszcze niy robiōł 1 (abo jak żech robiōł za bajtla, to już niy pamiyntōm), a że joł lubia eksperymynty, to żech
Chop w kuchniNie znam osoby, która nie lubi zajadać się pączkami. Sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka i dobrze wyrobione ciasto. Ja do przygotowania pączków zawsze
Tradycyjna kuchnia Kasiwprawę. Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie. Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami
Kulinarny karnet ChristopheraUwielbiam smak szpinaku i pomidorów suszonych. A jeżeli się je ze sobą połączy, to efekt jest jeszcze lepszy. Polecam je, tak dla odmiany, zamiast tradycyjnego kotleta schabowego :) SKŁADNIKI ( 2 os.) 2 piersi z kurczaka jedna paczka świeżego szpinaku, ok. 150 g 2 ząbki czosnku połowę słoika pomidorów suszonych 2 łyżki masła ser feta (opcjonalnie) sól pieprz DODATKI: ziemniaki w mundurkach(...)dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle lub smalcu tylko do przyrumienienia ze wszystkich stron, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego
Calzonella.comcukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków. Składniki: 1 jajko 2 żółtka 275 g mąki 35 g masła 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych
Ciastka i ciastawrzątku i sokiem z cytryny. Dekorujemy nim pączki . Pączki z dziurką, czyli donuty Tego typu słodkości wywodzą się ze Stanów Zjednoczonych. Najczęściej mają postać pączka z dziurką, lecz niekiedy spotyka się także te przypominające ich tradycyjną wersję z różnorodnym nadzieniem lub glazurą. Niezbędne składniki to: 5 szklanek mąki pszennej, 2 jajka, 14 g drożdży suchych lub 28 świeżych(...)grubość około 1 centymetra i wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a następnie mniejszą foremką wykrawamy dziurki. Odkładamy na blachę oprószoną mąką na około 30 minut. Po wyrośnięciu, smażymy takie pączki na głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 175 Celsjusza, po około 4 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy, pokrywamy lukrem i dekorujemy posypką. Lukier przyrządzimy ucierając 1 szklankę cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu
Smakołyki Bereniki