Już jutro Tłusty Czwartek 😇 Dzień w którym pączki najlepiej smakują! Poniżej znajdziecie zestawienie 9 przepisów na słodkości, które możecie przygotować na Tłusty Czwartek. 1. Faworki na bazie jogurtu naturalnego. Jestem pewna, że nikt się nie zorientuję, że śmietana została zastąpiona jogurtem. Faworki z poniższego przepisu są idealnie - ciasto nie lepi się do blatu, a faworki po upieczeniu są chrupiące(...)ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze pudrze i cynamonie. Warto wspomnieć, że jest to tradycyjny hiszpański wypiek przygotowywany na Tłusty Czwartek. Taką przekąskę możecie jeść samodzielnie lub podać z sosem czekoladowym. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 4. Domowe pączki nadziane masą krówkową - przepyszne w smaku! Miękkie, pulchne i bardzo słodkie. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2015/11/paczki-z-masa-krowkowa.html 5. Pączki wraz
UgotowaćPolska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak. Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę czasu na przygotowanie. Można ją przyrządzić w wersji bardzo gęstej, którą później wykorzystamy do pączków lub nieco rzadszej do herbaty albo lodów. Jeśli zabraknie nam przygotowanych latem zapasów, konfiturę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalatach osiemdziesiątych, na początku podstawówki na zajęciach ZPT robiłyśmy sałatki jarzynowe, kanapki, a nawet smażyłyśmy pączki serowe w głębokim oleju:) Zajęcia praktyczno-techniczne (ZPT) trwały dwie godziny lekcyjne pod rząd i były dzielone na chłopców i dziewczyny. Ja lubię tradycyjne smaki, więc sałatkę jarzynową przyrządzam dość często, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Wtedy raz na tydzień lub dwa gotuję rosół
Posadzone i zjedzonepropozycja na pyszne, sycące danie w stylu azjatyckim. Dawno nie robiłam sajgonek, bo mając dzieci najczęściej przygotowuję proste, delikatne w smaku, tradycyjne potrawy, które wiem że zjedzą. Sajgonki z mężem bardzo lubimy a w szafce leżała i czekała paczka papieru ryżowego. Postanowiłam zaryzykować i zrobić. Jako klucz do sukcesu zaprosiłam dzieci do wspólnego gotowania, przecież dania przygotowane samodzielnie zawsze lepiej
Dorota Smakujepochłoniętych tak szybko, że nie zdążyłam wypróbować chicharrón w roli panierki. Jednak po pierwszym zachłyśnięciu się i nasyceniu nowością, zarezerwowałam jedną paczkę na eksperymenty. I tak oto powstały keto kotlety schabowe. Panierka wyszła rewelacyjna, chyba nawet lepsza niż tradycyjna. Chyba nie muszę dodawać, że zupełnie bezwęglowodanowa… Kotlety maczałam w jajku, a potem w pokruszonych skórkach świńskich . Smażyłam na maśle
Modern Cave GirlHusarenkrapfen, to tradycyjne niemieckie ciasteczka, najczęściej przygotowywane z okazji świąt Bożego Narodzenia. Tłumacząc na polski ciasteczka nazywane były by pączkami huzara, ale znane są również pod nazwą oczy anioła :) Są to bardzo delikatne i kruche ciasteczka, których czerwone wypełnienie z galaretki, zdecydowanie wyróżnia je spośród innych smakołyków na talerzu. Składniki na ciastka (około 40 szt.): 200 g mąki
Świat Ciastajest na blogu i cieszy się dużym powodzeniem. Tym razem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g mąki pszennej szkl. mleka paczka suchych drożdży jajko 3 łyżki cukru 4 czubate łyżki miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + łyżka mleka
wyzwania kuchennejeszcze i wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ. Przepisy znajdziecie tutaj: KLIKNIJ
Wypisz WymalujJuż jutro tłusty czwartek , dzień rozpusty :) Pączki , pączuszki , chrusty , faworki i inne pyszności będą nas kusić . Moja dzisiejsza propozycja to nieco delikatniejsze niż tradycyjne pączuszki z serkiem waniliowym. Proste , szybkie i co najważniejsze smaczne . Składniki : 1 op serka waniliowego ,np Danio 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu
Malinowa Kawiarenkazjadłam dwa, wiem, że to nie zdrowo, ale nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam takie tradycyjne i nasze ulubione z nadzieniem z róży i obficie posypane cukrem pudrem. A jak jest u Was? Smażycie sami, czy kupujecie? Miłego dnia i smacznego:) A tutaj sprawdzone linki na pączki: http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/01/paczki-z-kajmakiem-i-polewa.html http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/02/paczki-z-lukrem-i-kandyzowanymi-owocami.html http://izabelawkuchni.blogspot.com/2016/01/domowe-paczki.html Smacznego
Izabelawkuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pączki są szybkie, proste i przy tym - bardzo smaczne. Posiadają mięciutkie wnętrze o wyczuwalnym bananowym smaku. Co prawda - różnią się od tych tradycyjnych, ale uwielbiam je i często smażę - właśnie z tego przepisu. 3 duże banany 1 jajko 1,5 -1 i 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku(...)składniki sypkie. (Powinna wyjść dość gęsta, jednolita masa.) Ciasto nabierać za pomocą łyżki (stołowej - do zupy) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone pączki umieścić na ręcznikach papierowych i dobrze odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem
Di gotujeręcznikami, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia. Tak przygotowane pączki można posypać cukrem pudrem, albo… zaszaleć jeszcze bardziej i zrobić… GLAZURA POMARAŃCZOWA 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 łyżeczka soli himalajskiej (bądź zwykłej) skórka otarta z jednej pomarańczy Tradycyjnie pomarańczę sparzyć, umyć pod bieżącą wodą, wysuszyć. Obierakiem zetrzeć skórkę. Z pomarańczy
gutfutkopruchy (czyli komary), albo kreple (pączki). No powiedzcie sami, czy nie wzbudzają od razu uśmiechu na ustach :) A oberiba to po prostu kalarepa. I choć nie mam śląskich korzeni, a specjały tej kuchni znam bardziej z nazw niż ze smaku, to moja zawodowa ścieżka tak się ostatnio ułożyła, że tych naszych tradycyjnych potraw będę mogła poznać znacznie więcej
bistro mamaPączki z polewą czekoladową Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu
Ogrodnik w podróżyKolejna propozycja na tradycyjny specjał karnawałowy, a mianowicie faworki. Bardzo lubię te tradycyjne, cieniutkie, chrupiące, lecz tym razem specjalnie dla mojej Siostrzyczki upiekłam
Rozpustne gotowanie