Oponki pieczone w piekarniku to nieco inna wersja tych tradycyjnie smażonych. Nie myślcie jednak, że to wersja fit, gdyż zawierają one sporo masła i cukru. W
Smakołyki Berenikikarnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle samo się” , ponieważ podczas smażenia same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy. Nawet mój mąż widząc fikołkujące frittelle nimi się zachwycał(...)pysznym kremem. Kremów do nadziewania jest kilka: tradycyjny pasticcera( budyniowy klasyczny, czekoladowy lub cytrynowy), zabaione( z winem marsala), chanillty(crema pasticcera z bitą śmietaną). Żeby się nie oddzielać od razu zrobiłam z podwójnej porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki
Mia Cucina Sofietałyżkę mąki. Wymieszałam i podzieliłam na dwie równe części. Miałam blaszkę większą niż tradycyjną. Piekłam w 180 stopniach ok 35 minut. Można powoli zabierać się za robienie masy: *1 kostka masła * 2 budynie śmietankowe * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka mąki pszennej - opcjonalnie * 5 żółtek * 2 paczki delicji albo 1 duża paczka - dowolny smak * brzoskwinie w puszce - duże * 2 galaretki brzoskwiniowe
Pieprzyć z Fantazjądzień w tygodniu, kiedy możemy wszyscy zjeść obiad przy wspólnym stole. Staram się zawsze zrobić obiad, który wymaga trochę większego nakładu pracy. Dzisiaj jednak poszłam na łatwiznę i zamiast tradycyjnego l asagne równo przełożonego beszamelem przyrządziła, szarpane lasagne. Co to takie szarpane lasagne? Po prostu połamane lasagne ugotowałam, a potem przełożyłam pomidorowym sosem, kurczakiem, boczkiem i jarmużem. Tak, tak szarpane(...)moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu zbytnio nie różni się od tego tradycyjnego! Szarpane lasagne to danie z resztek obiadowych . Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak to świetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe
codojedzenianajlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki:Ciasto: · 500 g mąki · 1 czubata łyżeczka sody(...)migdałowego · 2 lub 3 łyżki śmietany · szklanka cukru pudru Orzechy: · paczka orzechów włoskich (300 g) · 2 łyżki masła · 2 łyżki miodu · 2 łyżki cukru
Mania Gotowaniakształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek - w Hiszpanii zjadany jest głównie na śniadanie, samodzielnie lub maczany w filiżance czekolady. W Polsce churros bardzo często porównywany jest do pączków i dlatego zagościł na dobre na "tłustoczwartkowych "stołach. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
Radość kipiąca uśmiechem.Tradycyjny przepis na pyszną i zdrową wątróbkę ! Więcej na temat przygotowania i czyszczenia wątróbki --> tu Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej 2 szklanki mleka 3 cebule 2 łyżki mąki sól do smaku pieprz do smaku ½ paczka koperku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Wątróbkę umyć, wyczyścić i namoczyć w mleku przez 6 godzin, następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę drobno posiekać i przyrumienić
Tradycyjna Kuchniaoferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania otrzymałam dość ciężką paczkę, jak zwykle zapakowaną w piękne pudełko, a w niej słoiczki ketchupu w wersji łagodnej i pikantnej. Większość słoiczków już trafiła do moich znajomych. Ketchup w sprzedaży dostępny jest w słoiczkach oraz w tradycyjnej plastikowej butelce i ze względu na wygodę następnym razem wybiorę właśnie takie opakowanie
Cynamonowe szczęścieCzas czytania: 2 min Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze
SprawdzonaKuchnia.plIdealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań
PysiaGotuje.plŚwietny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchniawczorajszym przejedzeniu pączkami proponuję lekki przepis na śniadanie , czyli migdałową kaszkę z karmelizowanym bananem. Jestem niesamowitą fanką bananów, a karmelizowane banany są ulubionym składnikiem moich deserów i śniadań. Słyszeliście o kaszce migdałowej, a może kokosowej ? Zamiast tradycyjnej owsianki można właśnie ugotować kaszkę migdałową. Migdały to moja kolejna słabość…Chrupię je wszędzie…moje ulubiona przekąska. Kaszka migdałowa to bezglutenowe
codojedzeniazewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne na śniadanie. Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao
Pełny talerzNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Parę tygodni temu otrzymałam wieeelką paczkę! O, taką: A teraz o tym po co i dlaczego... Do testowania produktów zgłosiłam się za pośrednictwem facebooka i ku wielkiej radości udało mi się być w gronie szczęśliwców, którzy je otrzymali. Paczka choć lekka, w środku zawierała ogromną ilość wafli extra cienkich Good Food : solonych kukurydzianych(...)także ryżowych naturalnych . Każdy zestaw wafli składa się z trzech malutkich opakowań, który mieści w sobie 7 wafli o śr. ok 8cm. Są przez połowę cieńsze od tradycyjnych, ich grubość to tylko ok. 5mm. Lekkie jak piórko- jeden wafel waży ok. 5g, a całość (3 opakowania) to ok. 100g. Extra cienkie wafle ryżowe naturalne: 100g wafli zawiera
Kuchnia w czekoladzieLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych
Smakołyki Asi