tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:41/67)

RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 93

więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek waflowy z kajmakiem 96

zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady

To co kocham
27 przepisów na dynię 156

Dynia w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Tym bardziej, że jest niskokaloryczna- 100 g zawiera niecałe 30 kcal!  Dynię uwielbiam i często wykorzystuję w swojej kuchni

Tradycyjna Kuchnia
Pączki pieczone w piekarniku 931

domowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających zdrowszego przepisu na Tłusty Czwartek Składniki: 170g masła (miękkiego) 3 jajka (+ 1 do posmarowania) 0,5 łyżeczki soli 50 g cukru 370g mąki pszennej  50g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka   ok. 250g marmolady Wykonanie tradycyjne: Zrobić rozczyn(...)każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce.  Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu

Mania Wypiekania
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 143

Kilka dni temu otrzymałam od firmy Folwark paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 420

coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów  - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw

Kulinarne zapędy Kokosa
Pyszny deser Tiramisu 470

został dostrzeżony w Europie. Otóż stało się to podczas II wojny światowej. Włoscy żołnierze, którzy przebywali w niewoli alianckiej, mieli prawo do otrzymywania paczek z domów. Prawie każdy z nich, oprócz podstawowych rzeczy, dostawał w paczkach właśnie ten deser. Tiramisu spróbowali też alianci. Nikogo nie zaskoczy fakt, że zakochali się w nim od pierwszego kęsa i tak oto deser(...)kakao, wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Cały deser wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Najlepiej smakuje po 4 godzinach w niskiej temperaturze. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych, tradycyjnych przepisów. Na naszych półkach sklepowych możemy znaleźć również masę do tiramisu w proszku, którą należy wymieszać i ubić z mlekiem, jednak tej wersji bym nie polecała, gdyż smak w zupełności

Gotuję Testuję
Najlepsze pączki 219

Jeśli jeszcze nie odważyliście się zrobić swoich pierwszych pączków, to śmiało bierzcie się do pracy, bo to wcale nie takie straszne. Ja zawsze na pączki jeździłam do mamy, a w tym roku postanowiłam spróbować usmażyć je sama. Miałam trochę stresu, czy nie nasiąkną alkoholem, albo czy nie będą surowe w środku, ale wyszły idealne, mięciutkie, delikatne i z jasnym paseczkiem(...)niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części, ja odrywałam ręką spłaszczałam, wkładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam dokładnie, ale można ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka i dopiero nadziewać i zlepiać. Jeszcze inną opcją jest smażenie pustych pączków

Cynamonowe szczęście
Kiełbasa z sosem grzybowym 156

mojej rodzinki jest w ręcz idealny, ponieważ w przypadku tradycyjnego sosu grzybowego musimy uważać, żeby suszone grzybki nie trafiły się dziadkowi (mój przepis na sos z suszonych grzybów znajdziecie tutaj . Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, patelnię, blender, łyżkę. Przygotuj składniki: 1 paczkę makaronu świderki, garść suszonych grzybów, 2 laski wędzonej kiełbasy

blog.moje-pasje.info
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 245

szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne zawijane gołąbki. Robię je zazwyczaj wtedy, kiedy mam ochotę na gołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :)  Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego  * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki

Zrób to smacznie
O kolejnych tekturkach do pochrupania 114

ostatnich tygodniach zaskoczyła mnie spora paczka od Tovago . Wcześniej mogliście przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki(...)pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce.  Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed podaniem i to chyba jedyny minus jaki dostrzegam w porównaniu z tradycyjnym pieczywem.  Moim stałym hitem jest łamanie takiego pieczywa

Gotowanie i blogowanie
Współpraca z firmą Skworcu 176

wzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry

Słodkości i nie tylko
Wiosenne tiramisu 85

Czas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek pomarańczowy 87

Czas czytania: 2 min Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy

SprawdzonaKuchnia.pl
Oponki z serem 87

Rozpoczynając przygotowania bloga do tłustego czwartku, zaczęliśmy od bardzo prostego przepisu na oponki z serem . Jako jedyne z tradycyjnych tłustoczwartkowych smakołyków nie wymagają dużego nakładu pracy

niecodziennikpary
Faworki ze słodką śmietaną 168

chrust) są nieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania