szybsze w przygotowaniu niż tradycyjne zawijane gołąbki. Robię je zazwyczaj wtedy, kiedy mam ochotę na gołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :) Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki
Zrób to smacznieostatnich tygodniach zaskoczyła mnie spora paczka od Tovago . Wcześniej mogliście przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki(...)pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce. Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed podaniem i to chyba jedyny minus jaki dostrzegam w porównaniu z tradycyjnym pieczywem. Moim stałym hitem jest łamanie takiego pieczywa
Gotowanie i blogowaniewzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry
Słodkości i nie tylkoCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy
SprawdzonaKuchnia.plRozpoczynając przygotowania bloga do tłustego czwartku, zaczęliśmy od bardzo prostego przepisu na oponki z serem . Jako jedyne z tradycyjnych tłustoczwartkowych smakołyków nie wymagają dużego nakładu pracy
niecodziennikparychrust) są nieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie
niecodziennikparyJeśli zostało wam sporo białek z pączków lub faworków i nie wiecie co z nimi zrobić, to zapraszam po przepis na pyszną babkę marmurkową na białkach. Mi właśnie nazbierało się trochę białek, więc postanowiłam upiec z nich jakieś pyszne ciasto. Od kilku dni miałam smak na ciasto marmurkowe, takie tradycyjne, bez udziwnień, żadnych kremów, tylko z polewą czekoladową, takie pyszne
Waniliowe ImprowizacjeTradycyjny placek po węgiersku jest uwielbiany niemalże przez wszystkich.. Szczerze mówiąc to na palcach jednej ręki mógłbym policzyć kto za nim nie przepada. Lecz nie ma rzeczy, których nie można jeszcze poprawić! Dlatego polecam : Składniki : Na placki : -> 1kg ziemniaków -> 2 jajka -> 1 paczka szpinaku (450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!małą fabrykę najróżniejszych świątecznych ciasteczek. Są tradycyjne duńskie pebernødder , brunkager i vaniljekranser, krojone ciasteczka z lukrecją, nugatem oraz czekoladą, oblane czekoladą pierniczkowe serca i krajanka miodowa. Do tego klejner i berliner - te pierwsze wyglądają jak chrust, tyle, że z ciasta drożdżowego z domieszką korzennych przypraw; a berlinki to po prostu pączki. W tygodniu przygotowujemy tysiące tych specjałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzetłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Ja chcę Was jednak przekonać do wersji lżejszej. Z ciasta francuskiego bez dodatkowego tłuszczu. Chrust w wersji light Składniki: 1 gotowe ciasto francuskie cukier puder do posypania Faworki z ciasta francuskiego robimy podobnie jak te tradycyjne. Tniemy na paski, w każdym robimy nacięcie i przewlekamy
Bon Appetit MałgorzatyCzas czytania: 3 min Makowiec Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z
SprawdzonaKuchnia.plkonfitura będzie lepsza, że dodam do pączków itp... Płatki przerobiłam więc na nią. W tym roku, na samą myśl o przebieraniu tych płatków nie chciało mi się robić nic... Ale nie odpuściłam. Zebrałam niewiele, jakieś 100g, ale jak przebrałam i poodcinałam te białe, gorzkawe końcówki, to spokojnie wystarczyło do wykonania cukru. Tradycyjnie można przygotować cukier w makutrze, ale ja skorzystałam
Kuchnia w czekoladziepamiętam jakie wrażenie na mnie wywarła pierwsza paczka z tymi przetworami. Możecie się śmiać, ale się wzruszyłam. Każdy produkt zapakowany i ozdobiony z niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym plusem jest skład produktów, tam nie ma ani grama konserwantów, a tworzone są według tradycyjnych receptur. Można kupić kilka słoiczków
Blondynka GotujeTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie
Tradycyjna Kuchnia