więc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się
Słodko-Słony Świat Ilonyzrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady
To co kochamDynia w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Tym bardziej, że jest niskokaloryczna- 100 g zawiera niecałe 30 kcal! Dynię uwielbiam i często wykorzystuję w swojej kuchni
Tradycyjna Kuchniadomowego pączka z piekarnika będzie w sam raz. Dla kogo: dla dbających o linię dla kochających drożdżowe wypieki dla szukających zdrowszego przepisu na Tłusty Czwartek Składniki: 170g masła (miękkiego) 3 jajka (+ 1 do posmarowania) 0,5 łyżeczki soli 50 g cukru 370g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 100ml ciepłego mleka ok. 250g marmolady Wykonanie tradycyjne: Zrobić rozczyn(...)każdego nakładać marmoladę (ja lubię twardą, ale może być też miękka) i zlepiać jak pieroga. Podwinąć łączenie pod spód i łączeniem na dół umieścić w papilotce. Papilotki z pączkami poustawiać na blaszce do ciasta i zostawić pod przykryciem na ok. pół godziny by podrosły. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. Po upieczeniu
Mania WypiekaniaKilka dni temu otrzymałam od firmy Folwark paczkę z produktami do testowania. Dziękuję :) Paczuszka zawiera trzy sosy i dwa opakowania majonezu. Majonezowy sos chrzanowy Delikatny, kremowy sos chrzanowy na bazie majonezu i śmietany. Wyśmienity do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów, jaj i potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb
Kuchnia z widokiem na ogródcoś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw
Kulinarne zapędy Kokosazostał dostrzeżony w Europie. Otóż stało się to podczas II wojny światowej. Włoscy żołnierze, którzy przebywali w niewoli alianckiej, mieli prawo do otrzymywania paczek z domów. Prawie każdy z nich, oprócz podstawowych rzeczy, dostawał w paczkach właśnie ten deser. Tiramisu spróbowali też alianci. Nikogo nie zaskoczy fakt, że zakochali się w nim od pierwszego kęsa i tak oto deser(...)kakao, wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Cały deser wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Najlepiej smakuje po 4 godzinach w niskiej temperaturze. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych, tradycyjnych przepisów. Na naszych półkach sklepowych możemy znaleźć również masę do tiramisu w proszku, którą należy wymieszać i ubić z mlekiem, jednak tej wersji bym nie polecała, gdyż smak w zupełności
Gotuję TestujęJeśli jeszcze nie odważyliście się zrobić swoich pierwszych pączków, to śmiało bierzcie się do pracy, bo to wcale nie takie straszne. Ja zawsze na pączki jeździłam do mamy, a w tym roku postanowiłam spróbować usmażyć je sama. Miałam trochę stresu, czy nie nasiąkną alkoholem, albo czy nie będą surowe w środku, ale wyszły idealne, mięciutkie, delikatne i z jasnym paseczkiem(...)niż tradycyjne drożdżowe, jeśli jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt zbite dodajemy odrobinę mleka. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dzielimy je na równe części, ja odrywałam ręką spłaszczałam, wkładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam dokładnie, ale można ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka i dopiero nadziewać i zlepiać. Jeszcze inną opcją jest smażenie pustych pączków
Cynamonowe szczęściemojej rodzinki jest w ręcz idealny, ponieważ w przypadku tradycyjnego sosu grzybowego musimy uważać, żeby suszone grzybki nie trafiły się dziadkowi (mój przepis na sos z suszonych grzybów znajdziecie tutaj . Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, garnek, patelnię, blender, łyżkę. Przygotuj składniki: 1 paczkę makaronu świderki, garść suszonych grzybów, 2 laski wędzonej kiełbasy
blog.moje-pasje.infoszybsze w przygotowaniu niż tradycyjne zawijane gołąbki. Robię je zazwyczaj wtedy, kiedy mam ochotę na gołąbki a nie chce mi się ich zawijać w liście kapusty ;) Danie uwielbiane przez moją rodzinkę i pewnie przez każdego z Was :) Składniki: * 1 kg mięsa mielonego wieprzowego * 1 ugotowana paczka ryżu * 2 jajka * 3-4 łyżki
Zrób to smacznieostatnich tygodniach zaskoczyła mnie spora paczka od Tovago . Wcześniej mogliście przeczytać o tekturkach o smaku piernikowym i z czekoladą, dziś o tych wytrawnych. W sumie nie wiem czy są do końca wytrawne, bardziej pasuje mi słowo neutralne. Nałożone masło (najlepiej domowe) orzechowe będzie smakowało fantastycznie, a na drugiej tekturce możne znaleźć się parma i awokado. Zdrowo, kolorowo i chrupiąco. Tekturki(...)pieczywo, które zawsze jest świeże. Taka awaryjna paczka powinna być zawsze w naszej szafce. Co prawda kanapek na chrupkim pieczywie nie powinno przygotowywać się z wyprzedzeniem (pieczywo chłonie soki i przestaje być chrupkie), a jedynie zaraz przed podaniem i to chyba jedyny minus jaki dostrzegam w porównaniu z tradycyjnym pieczywem. Moim stałym hitem jest łamanie takiego pieczywa
Gotowanie i blogowaniewzbogacą nasze domowe dania o niezwykłe smaki .W mojej paczce znalazłam :1. Tajine ras el hanout - marokańskie TAJINE (Tadżin) jest nazwą odnoszącą się zarówno do potrawy, jak i naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry
Słodkości i nie tylkoCzas czytania: 2 min Deser, który dziś przygotowałam to wariacja na temat tiramisu. Spód deseru to tradycyjnie ciasteczka biszkoptowe nasączone kawą i likierem Amaretto. Jest oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Święta Wielkanocne już niebawem i pewnie zastanawiacie się jakie smakołyki przygotować na deser. Dziś proponuję tradycyjny wypiek Wielkanocny, czyli mazurek ! Mazurek pomarańczowy
SprawdzonaKuchnia.plRozpoczynając przygotowania bloga do tłustego czwartku, zaczęliśmy od bardzo prostego przepisu na oponki z serem . Jako jedyne z tradycyjnych tłustoczwartkowych smakołyków nie wymagają dużego nakładu pracy
niecodziennikparychrust) są nieodłączną tradycją Tłustego Czwartku i obok pączków są najczęściej robionymi lub kupowanymi wypiekami na ten dzień. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną . Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Pracę przy robieniu faworków na Tłusty Czwartek uprościliśmy sobie
niecodziennikpary