tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:48/67)

Ciasto na lazanię 193

Pamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem

Szybko Szybkowar
Ciasto na lazanię 191

Pamiętam, że kiedyś przygotowywałam lazanię z ciasta kupnego. Aż pewnego dnia będąc w Pradze zaszliśmy do włoskiej restauracji, gdzie zjadłam moją pierwszą "prawdziwą" i zarazem

Szybko Szybkowar
Langosz , węgierski przysmak w wersji mini 181

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak

Ogrodnik w podróży
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 193

dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)Kociewiacy to społeczność, która bardzo pielęgnuje swoje dziedzictwo kulturowe, kulinarne i obyczaje. Członkinie prężnie działających Kół Gospodyń Wiejski z Kociewia biorą udział w festiwalach i konkursach kuchni regionalnych, prezentując tradycyjne potrawy tego regionu. Osobom zainteresowanym kuchnią kociewską polecam odwiedzenie tej strony ( klik ) oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam

Codziennik Kuchenny
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym i z makaronem spaghetti. 161

przepisy na znane i lubiane potrawy, które można przygotować bez dodatku glutenu, a które nic nie tracą na smaku a wręcz przeciwnie. Oczywiście można je również przygotować w sposób tradycyjny. Dzisiaj przepis na makaron spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami z mięsa indyka. Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym  i z makaronem spaghetti. Składniki: 300 g mielonego mięsa(...)natki pietruszki 1/2 szklanki bulionu warzywnego Sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ryżowej  do obtoczenia kuleczek (bezglutenowa) ale można każdej innej Paczka makaronu spaghetti bezglutenowego (może być oczywiście każdy inny)     Na sos pomidorowy : 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów, duża garść świeżej bazylii. Przygotowanie: Ugotować kaszę na sypko

Moja Mama Gotuje
Dulces de Semana Santa 160

posypywane cukrem po upieczeniu, andaluzyjskie pestiños   - paluszki z ciasta, przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku(...)cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania. La confitería de Filella  w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka tradycyjnych przysmaków. Będą one się pojawiać w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że przybliżą Wam one trochę hiszpańskie tradycje wielkanocne :). A jeśli kiedykolwiek będziecie w Sewilli, to zajrzyjcie koniecznie

Food Square
Krówki na każdą okazję 112

testowania od firmy   otrzymałam, dużą pakę krówek dobrze zapakowaną.  Po otwarciu paczki i sprawdzenia zawartości byłam zadowolona! Każda krówka była owinięta w biały papierek a na wierzchu papierka logo mojego bloga. Uwielbiam słodycze, chyba wszyscy je uwielbiają, ja pamiętam, cukierki krówki z dzieciństwa były bardzo smaczne, trudno znaleźć krówki o podobnym smaku i muszę napisać, że zostałam pozytywnie(...)smak jak kiedyś są, pyszne bajecznie chrupiące słodko ciągnące.   Te krówki są najlepsze dzięki smakowi, jak i aromatycznej esencji, dlatego że wykonywane są ręcznie z prawdziwego mleka, według tradycyjnej receptury. Takie krówki można wykorzystać na różne okazje (firmowe, na chrzest, na wesele), wszystko dzięki personalizacji i możliwości wpisania dowolnego tekstu. Nikt nie oprze się aromatowi i kremowej konsystencji tych

Kuchnia Danusi
Ekspandowana pszenica/orkisz/owies/komosa/gryka - Soligrano 146

obiad na słodko :) Komosa: Ziarenka te są okrągłe, drobniutkie, lekkie i nieco chrupiące. Z wyglądu i zapachu bardzo przypominają ekspandowany amarantus. Komosa posiada charakterystyczną goryczkę dla tego ziarna w tradycyjnej, ugotowanej postaci, która naszym zdaniem przypomina sezam. Tego rodzaju drobniejsze ziarna z przyjemnością wykorzystujemy do dekoracji bardziej szałowych deserów i świetnie się w nich sprawdzają (przepis już wkrótce). Gryka: Ziarna(...)Posmak gryki i jej goryczki na szczęście jest obecny (przepadamy za nim) ale nie jest bardzo intensywny. To co chrupie to łuski i nienadmuchane ziarna, które opadły na dno paczki, naszym zdaniem mogłoby być ich więcej bo był to jedyny element do pochrupania. Ciekawa przekąska, szczególnie dla wielbicieli gryki. Podsumowanie: Druga „porcja” przekąsek od Soligrano okazała się równie udana. Zwycięzcą

Candy Pandas
Ciasto Flamengo 567

Witam serdecznie w piękną słoneczną niedziele. Wiosna to pora roku, która napełnia nas optymizmem, dodaje energii i motywuje do podejmowania działań. Mnie dziś zmotywowała do przygotowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki czy makaron z kapusą? 147

Szybsza wersja tradycyjnego dania. Jednak (!) myślę, że kombinacja Agnieszki niesie coś więcej. Podstawowa potrawa oparta o łazanki, czyli takie kwadratowe kluseczki, najlepiej robione samodzielnie i oczywiście zgodnie z dietą rozdzielną, czyli bez jajek. Jak już wyeliminujemy jajka to czas na kolejny krok. Tym krokiem jest wyeliminowanie mięsa, w tym przypadku najczęściej boczku. Aga zastąpiła boczek pieczarkami. Tak naprawdę nie pamiętałem(...)były fundamenty potrawy wyjściowej do momentu gdy zostałem uświadomiony podczas obiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny. P.S. Trochę się do uwolnienia tej kreatywności przyłożyłem kupując skrzynkę pieczarek...   Składniki: paczka dowolnego makaronu (400g) kapusta kiszona 350g pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rabarbar kontra tiramisu 201

500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka z posłodzoną ciepłą wodą i gotujemy aż zmięknie. Przestudzony miksujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Robimy poncz- we wrzącej(...)Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia

les mirabelles
Jak zrobić tradycyjny obiad w nowoczesnej wersji 126

Dzisiaj zapraszam na nowy przepis, który właściwie oparty jest na tradycyjnych składnikach jak kopytka i mielone. To mój pomysł na komfort food. Tradycyjny obiad w nowoczesnej odsłonie. No to co macie ochotę na sobotnie węglowodany, mięcho i parmezanowy sos? Kopytka …Nie pamiętam, kiedy jadłam kopytka na słodko. Ostatnio cały czas przyrządzam je na wytrawnie, czasami jarsko z grzybami(...)kopytka. Mielone kotlety usmażyłam wczoraj ale jakoś nie miałam ochoty na kolejne mielone z gotowanymi ziemniakami. Ale kopytka i mielone to już jakaś mała zmiana. Kontynuując przegląd lodówki znalazłam paczkę szpinaku i parmezanu. Od razu pomyślałam o sosie parmezanowym z odrobiną czosnku i szpinakiem. Odsmażyłam kopytka lekko je rumieniąc. Podgrzałam mielone kotlety. Pozostał mi do ugotowania jedynie parmezanowy

codojedzenia
Ciasto chmurka bez pieczenia 165

Święta już za kilka dni, więc większość z nas ma dylemat czy postawić na tradycyjne sprawdzone wypieki typu makowiec, babka, sernik czy szarlotka , czy może wysilić się trochę bardziej i zaszaleć czymś zupełnie nowym. Ja dzisiaj dla was mam propozycję, która ucieszy wszystkich tych co to od piekarnika trzymają się z dala. Ciasto nie mal idealne, bez pieczenia łatwe(...)ciasta są niemniej efektowne niż te z długą listą produktów i masą rzeczy do wykonania.  Do przygotowania będziecie potrzebować kilku kolorowych galaretek, jogurtu naturalnego oraz śmietanki kremówki oraz paczkę herbatników.  Zatem do dzieła.  Składniki :  Paczka ok 120 g herbatników  600 g gęstego jogurtu naturalnego  6 galaretek w różnych kolorach  woda  300 śmietanki

vaniliowoczekoladowa
Kwaśnica 198

dość specyficznym i niezwykle kwaśnym smaku. Tak można opisać tradycyjną góralską zupę, jaką jest kwaśnica. Duża ilość kiszonej kapusty i kwasu z kapusty wpływa na jej smak. W przeciwieństwie, do dość często goszczącego na naszych stołach kapuśniaku, do kwaśnicy nie używamy żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni(...)zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka zmiękną dodajemy niepokrojoną kapustę kiszoną. Kapusta kiszona a kapusta kwaszona… w sklepowych wiaderkach czy paczkach bardzo często mamy do czynienia z kapustą kwaszoną. Jaka jest różnica pomiędzy nią a kiszoną? Kapusta kiszona ulega zakwaszeniu poprzez naturalny proces fermentacji. Natomiast kapusta kwaszona swój kwaśny smak zawdzięcza dodatkowi

Jacob Tastes
Szyszki 120

pokazać moje szyszki. Zrobiłam je trochę inaczej niż zwykle, bo miałam masę krówkową i postanowiłam ją jakoś wykorzystać nie dokupując dodatkowych produktów :) I tak oto powstały :) Składniki :4 paczki ryżu preparowanegook 1,5 szkl płatków kukurydzianychgarść posiekanych orzechów1 kostka margaryny (ja użyłam Kasi, ale myślę że nie ma tu żadnej różnicy jaką weźmiemy)2 puszki masy krówkowej (u mnie orzechowa(...)wrzucamy najpierw płatki kukurydziane i mieszamy do czasu, aż przynajmniej trochę zmiękną. Następnie dodajemy ryż preparowany i posiekane drobno orzechy i dokładnie wszystko mieszamy.Formujemy kulki lub w kształt tradycyjnych szyszek i odkładamy w zimne miejsc, np. do lodówki. U mnie stały cały noc. No i gotowe ! :) Smacznego

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania