Co prawda pracochłonne, ale za to jakie pyszne bułeczki babuni z kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag
Tradycyjna Kuchniaśniadanko albo przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę. Jak sama nazwa wskazuje jest to szybki przepis, tak aby można było go przygotować o poranku. Nie jest to tradycyjny placek, nie zawiera dodanego cukru ani żadnego zamiennika, zatem nie zaspokoimy nim ochoty na słodkie. Ale możemy dodać do niego pyszne, sezonowe owoce i cieszyć się słodkim smakiem! Serniczek(...)koniec dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką do połączenia się składników. 5. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku i podajemy z sezonowymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: pieczone pączki twarogowe, brownie z buraczka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Serniczek na szybko pochodzi
Natka Pietruszkisię tylko i wyłącznie do wyrzucenia. Do przetestowania otrzymałam garnek HAPPYCALL VACUUM POT w kolorze brązowym o pojemności 4,6 litra. Pierwszą zaletą jaką dostrzegłam po rozpakowaniu paczki jest materiał z jakiego garnek został wykonany. Aluminium, stal nierdzewna i warstwa wewnętrzna- ceramika. Jest to materiał odporny na zarysowania, zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw, oraz bardzo łatwo utrzymać garnek(...)zachwycona, gotuję w nim praktycznie wszystko, w ogóle się z nim nie rozstaję. Najlepszym testem było chyba ugotowanie bigosu. Wydaje mi się, że ugotował się wiele szybciej niż w tradycyjnym garnku, nie przypalał dna, nie musiałam go co chwila podlewać wodą ani mieszać. Garnek do najtańszych nie należy, ale według mnie wart jest swojej ceny. Pozwala na przygotowanie smacznych potraw
Zrób to smacznieprzepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które mi brakowało. Tym razem kupiłem mielone migdały innej firmy niż zwykle bo pomyślałem, że może będą drobniejsze. Otworzyłem paczkę a tu kawałki jakby ktoś pogryzł i wypluł – ze 3 razy większe niż te co do tej pory kupowałem (pewno zależność była taka: większa cena to i większe kawałki(...)pozostało nic innego jak pożyczyć od teściowej wiekowy elektryczny młynek do kawy (taki gdzie się dociskało górę i wtedy mielił) i solidnie zmielić to co producent zapakował w paczkę. Zrobił się świetny miał choć trochę był wilgotny wiec pozostawiłem rozsypany do osuszenia. Kiedy moja cierpliwość odnośnie oczekiwania na idealnie suche migdały osiągnęła moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen
Kuchenne WariacjeTakie słodkości możecie przygotować na Walentynki jak i na Tłusty Czwartek. Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka wody, 3 jaja, 125 g margaryny do pieczenia, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić. Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem
Nie tylko w kuchniRolady to potrawa z mięsa, Przygotowuje się rolady przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Rolady obecnie przygotowuje się z różnych gatunków mięsa. Mięso tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki(...)czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie :) No, ogólnie takie rzeczy się dzieją, jak jajek w lodówce nie ma... Pytaliście wczoraj o nadzienie pączków - jest to konfitura z płatków róży, domowa :) A przepis na pączki jest już na drugim blogu, klik na zdjęcie i Was tam przeniesie :) Piątek, piątek! Ale zapowiada się ciężko... PRZEPIS /1 porcja/ ~70g lnu mielonego ~duży banan (ok. 120g po obraniu) ~cukier/stevia(...)przełożyć ciasto do kokilki. Piec ok. 30-37 minut w 190*C (piekłam z termoobiegiem przez ostatnie 10 minut). Smacznego :) ~~W środku ciasto nie jest suche, jak na tradycyjne ciasto przystało. Może się wydawać, że to po prostu surowa masa, ale tak nie jest, to po prostu charakterystyczna cecha tego wypieku :) Jednakże jest przepyszne i zachęcam do jego upieczenia
breakfast of dreamssię strumieniami, a zapach jej jest… niesamowicie czekoladowy, sycący, słodki! Są nawet w tej fabryce dobre elfy – kobiety, które dekorują Torciki Wedlowskie Miałam okazję odwiedzić linię produkcyjną tradycyjnych torcików, a także sama udekorować własne. Muszę przyznać, że był to niesamowicie słodki dzień, a wizyta w fabryce znacznie poprawiła nastrój Torcik Wedlowski już od prawie 80 lat zachwyca podniebienia(...)podrabiali czekolady, w związku z tym sam właściciel wydał orzeczenie: Od dnia dzisiejszego każda tabliczka czekolady pochodząca z mojej fabryki, opatrzona będzie stemplem fabryki C. E. Wedel, a każda paczka funtowa, nosić będzie na sobie własnoręczny mój podpis. Fabryka Wedla po jakimś czasie przeszła na jego syna Emila, który dzięki swoim inwestycjom znacznie rozwinął działalność (powiększył asortyment produktów, rozbudował sieć
Kuchnia Bazyliibardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği (kobiece pępki). Tym razem zapraszam Was na faworki w wydaniu toskańskim, tzw. cenci . Faworki lubię bardzo. Szczerze, to wolę je od pączków, jednak ich przygotowania podjęłam się po raz pierwszy. Zazdroszczę tym wszystkim, którzy mogli uczyć się tego od swoich mam i babć i mają w rodzinie sekretne przepisy. W moim domu niestety(...)użyjcie. Cieniutkie rozwałkowanie ciasta (1-2 mm.) jest bowiem kluczowe, dla uzyskania pysznych i chrupiących cenci . Jeżeli chodzi o ich smak, to są one zdecydowanie mniej słodkie od tradycyjnych faworków. Do ciasta nie dodaje się cukru, a cała słodycz pochodzi od dużej ilości cukru pudru, którym je posypiemy. Ja w każdym razie go nie szczędziłam :) P.s. Koniecznie zajrzyjcie również
Chilli Czosnek i Oliwachyba szybko nie odpuszczę. Co gorsza nie słyszę buntu innych współlokatorów więc możecie się w najbliższym czasie spodziewać kolejnego przepisu an serniki. A nie, skłamałabym przecież zamierzam jeszcze zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga. Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie(...)wszystkiego co zna bo ma takie widzimisię. Chyba, że się myślę i odwieczne pytanie jednak ma rację bytu? Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był. na prawdę bardzo bardzo pyszny. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru
ciastkarnia na kruchym spodzierozwijać i próbować nowych połączeń. 5. Nie bój się mrożonek Mrożonki to idealna opcja dla początkujących i/lub leniuchów szczególnie zimą. Nie ma z nimi zbyt dużo roboty, wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić zawartość na patelnie lub do piekarnika. Wybierajcie mrożonki z jak najmniejszą zawartością ziemniaków. Sprawdzajcie też, czy warzywa nie są zbrylone, ponieważ może to świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu (rozmrożenie(...)Brzmi dziwnie i zapewne dla niektórych niezbyt smacznie, ale efekt jest zaskakujący. Oczywiście na plus. Podobnie z vegeburgerami czy frytkami z dyni. Roślinne zamienniki zazwyczaj smakują inaczej niż ich tradycyjne odpowiedniki, ale to wcale nie oznacza że gorzej :) Na koniec podrzucam Wam kilka linków do moich przepisów, które pozwolą trochę oswoić się z warzywami: Pizza fit na cukiniowym spodzie
Powiedz dietom nieDziś piątek- weekendu początek, więc czas na ciacho. Naszło mnie na truskawki, więc pomyślałam, że zrobię z mrożonych, a co mi tam. Co prawda miałam kilka
Krylowa KuchniaPolecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Kawa z mlekiemsobie kupił. A tak już nie muszę :) Czyżby czytali w moich myślach? Hmmm, mam nadzieję, że tak, bo mam jeszcze jedno marzenie do zrealizowania, może jak przyślą mi kolejną paczkę to znowu trafią :) Ale wróćmy do garnka... Otóż jest to bardzo ciekawe naczynie. Gliniane. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłem potraw z niego, ale sporo czytałem. Podobno smakują zupełnie inaczej. Teraz(...)ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Pokrywka zaś jest wykonana z porowatej gliny (bez glazury), dzięki czemu garnek ma wszelkie cechy tradycyjnego garnka rzymskiego - łączy więc w sobie unikalne cechy naczyń porowatych oraz glazurowanych. Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche
Marder&Marder Manufacture