Czas czytania: 3 min Dziś dorzucam do naszych tradycyjnych wypieków świątecznych, Włoskie ciasto Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe. Ciasto z powodzeniem możecie podać na Wielkanocny stół. Ciasto przypomina mi troszkę nasze mazurki. Kruchy cytrynowy spód wypełniony domowym budyniem cytrynowym idealnie pasuje do zestawu świątecznego. Wierzch tarty przykryty jest cieniutkim płatem ciasta i posypany orzeszkami piniowymi. Orzeszki piniowe, to jest(...)całkowicie wystudzić. Ważne, aby ciasto całkowicie wystygło przed krojeniem, najlepsze będzie następnego dnia po schłodzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Notes Zamiast domowego budyniu można użyć gotowego np.dwie paczki, każda przeznaczona na 500 ml mleka, ale przygotowujemy go z 750 ml mleka i dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny. Jeśli nie macie tak dużej formy do tart to wykorzystajcie
SprawdzonaKuchnia.plSkończyłam przeziębienie, które przykuło mnie do łóżka. Gdy w końcu niechętnie poddałam się głosowi rozsądku, który podpowiadał mi, że chorobę trzeba wygrzać, rzeczywiście szybko wróciłam do
Posadzone i zjedzoneKażda pizza zaczyna się od ciasta. Niektórzy lubią cienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą
Karo in the Kitchenwrogowi. Dlatego Warszawiacy jedzą duże śniadania przed wyjściem z domu, albo umawiają się na nie na mieście, żeby zjeść je ze znajomymi. Co jest typowym warszawskim śniadaniem? Kawa i pączek na pewno nim nie jest. Już prędzej wielka miska zupy pho może być uznana za typowe warszawskie śniadanie. W domu miejscowi najczęściej jedzą jajka i kanapki. A na mieście(...)Chmielna 11 Bambino, otwarte od 8:00 a w weekendy od 9:00 Ze słodyczy najbardziej lubisz parówki? A może masz ochotę na obiad na śniadanie? Jeśli chciałbyś zobaczyć tradycyjny bar mleczny, w którym Polacy jadali za czasów PRL, to polecamy Bambino. Przy kasie jest menu po angielsku, ale przygotuj się na samoobsługę. Na pewno zaskoczy cię egalitarność, ładny
Ugotowane pozamiatane"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale
Kuchnia MagdaLenyCzasy studiów i stawiania pierwszych kroków we własnej kuchni dawno za mną – już podczas pierwszego roku nauki na wyższej uczelni starałam się sama prowadzić dom, gotować
Karo in the KitchenTo ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone. Ciasto ptysiowe jest naprawdę proste i
Karo in the Kitchenzmarnowało. Dlatego potraktowałam święta jak wyzwanie - co zrobić, by się nie narobić (bo poza kolacją wigilijną czeka mnie jeszcze nocka w pracy), a jednak by zachować tradycję i przygotować tradycyjną wigilijną wieczerzę? I tak mam dla Was propozycję na 12 potraw na Wigilię, których czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Niektóre robi się szybciej, niektóre może kilka minut dłużej niż(...)robiła pyszne pierogi z makiem i jabłkiem smażone na głębokim tłuszczu. I przepis przepadł bezpowrotnie... Teraz nawet nie pamiętam, co to było za ciasto, coś podobnego do ciasta na pączki. Ale nie odtworzę, bo już nie mam jak zapytać o to moją mamę :( Więc mam swoją własną wersję pierożków, bo pierożki na słodko muszą być. Moje pierożki to pierożki pieczone
dobra gospodyni dom wesołym czyniOczyma wyobraźni już je widzę: poletko pełne słodkich, opalających się w słońcu dyń za południowym płotem naszego warzywnika. Mam to już nawet rozrysowane. Póki co i
Karo in the KitchenSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!