wychowałam się we Włoszech. I tak mi już zostało. Jakiś czas temu , do mojego domu zawitała paczucha pełna...kawy ! Kawy od producenta...z Ukrainy GALCA W skład paczki do testów wchodziły - Naturalna kawa rozpuszczalna Galca oraz Naturalna kawa rozpuszczalna granulowana o nich tutaj 4 kawy zbożowe- i tu zaciekawił mnie skład tych kaw! - kawa zbożowa rozpuszczalna „Nadzwyczajna(...)Melisą i Głogiem. Kolejna to kawa zbożowa rozpuszczalna „Oczyszczająca” z Karpackim Żeńszeniem! Kawa zbożowa rozpuszczalna „Życiodajna” z Echinaceą Kawa zbożowa rozpuszczalna Halicz Poranek. Paczka espresso Jak się domyślacie, siegnęłam rzecz jasna, najpierw, po ...espresso! Bardzo mnie zaciekawiło jak będzie smakowało espresso nie „italiano”, ale od największego ukraińskiego producenta kawy. Troszkę sobie o nich poczytałam, gdyż chciałam
Z Kuchni Do Kuchniserce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni dodany do ciasta drożdżowego sprawia, że nabiera ono delikatnego żółtego(...)minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. ( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka. Jeśli za rzadkie – więcej mąki). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy „pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut w 180C. W trakcie pieczenia posypujemy kruszonką. KREM KARPATKOWY: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami
Ostra na SłodkoJakiś czas temu dostałam propozycję kolejnej współpracy. Tuż przed świętami otrzymałam dopiero paczkę, dlatego dziś mogę Wam już przedstawić odnowioną - Naturalną Spiżarnię ! Dlaczego odnowioną? Sklep zyskał nowego właściciela , a co za tym idzie także i nową ofertę ! Sklep posiada przejrzystą szatę graficzną, bardzo łatwy sposób wyszukiwania danego produktu, ciekawe oferty, promocje i co najważniejsze - wysokiej jakości artykuły żywnościowe choć(...)słodkości, oleje, smarowidła, przyprawy, ale także produkty bezglutenowe, żywność dla dzieci i niemowląt oraz kosmetyki! Wow, ile tego jest :D W wolnej chwili zajrzyjcie do Naturalnej Spiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę
Zdrowie na języku :Pwraca do łóżka, na swoje wygrzane, wymoszczone miejsce. Zerkam za okno i doskonale rozumiem jej motywy; odkładamy spacer na później. Tylko co takiego to później nam przyniesie...? Z pączkami w tym roku zawiodłam przez choróbsko, które ciągle trzyma mnie w swych łapach, i jakbym nie kombinowała i się nie wierciła, nie chce puścić. Jutro grzecznie pójdę do pana doktora(...)pomarańczy z odrobiną likieru z czarnej porzeczki (dla podgrzania atmosfery). Do tego kuszące swym głębokim kolorem jeżyny (zamiast nich możecie użyć malin albo czarnej porzeczki), a reszta już tradycyjnie: lekki krem z mascarpone i podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki czerwone Dwie papryki żółte Por Cukinia Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka(...)gotowanie. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie wykorzystać wszystkie kupione produkty – zwłaszcza te, które nie mogą długo leżeć w lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się też dobrze wykorzystać piekarnik – upiekliśmy wszystkie produkty, które wymagają pieczenia w niedzielę, za jednym razem. Dzięki temu w tygodniu już nie piekliśmy, oszczędzając energię elektryczną (nie wiemy
Niedzielny kucharzinne od tych, jakie znacie. Takie pierogi smażone z pieczarkami czy dowolnym innym nadzieniem, a nawet bez, doskonałe są w zimny dzień z barszczem czerwonym. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące. Przepis(...)makiem, serem i marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem. Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli i sera – takie ruskie nadzienie. Całość usmażona. Niby dziwne zestawienie, a w smaku rewelacja Na pewno również zrobię takie pierogi z nadzieniem ruskim, też może
Mieszam w Garnkukiedy wróciłam z wakacji cały czas chodziła za mną Paella.Bdsklep.pl dokładnie wyczuł moje zachcianki , gdyż już kilka dni po przyjeździe zawitał do mnie kurier z wielką paczką pełną ” światowych ” specjałów , wśród których był m.in. ryż do paelli.Na Gran Canarii smakowałam wersji z owocami morza … przyrządzonej przez prawdziwych Hiszpanów.W domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż(...)bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).Gotowe!Zamiast tradycyjnej oliwy użyłam CAROTINO oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy
Ostra na Słodkouštipci z widokiem na przepięknie dziką i nieodkrytą Bośnię i Hercegowinę w oczekiwaniu na wejście do jaskini. W skrócie uštipci to 1000 kalorii w jednym podejściu - pączki z serem kajmak i liść sałaty (chyba dla zdrowotności) - przepyszny wstęp do zwiedzania Hercegowiny, ekwipujący w wystarczająco wiele energii, żeby jakoś to wspaniałe miejsce ogarnąć umysłem. Adres raczej jest tu zbędny(...)się jej z cukrem. Cukier każdy wedle własnych preferencji dodaje sobie do tygielka już po zagotowaniu). Do kawusi (inaczej nie wypada) warto zamówić coś słodkiego - hitem okazała się być tradycyjna hercegowińska smokvara (ciasteczko z fig, konkretniej melasy figowej). Popijamy kawę, zajadamy smakołyki a otaczają nas przepiękne wodospady, równie imponujące jak i słynne wodospady Kravica (no może mniej spektakularne
Roślinożerni urlopowiczeplastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę z włoskimi produktami, abym przetestowała je w swojej kuchni i podzieliła się z Wami moją opinią. Jak widzicie na zdjęciu, w paczce znalazły się prawie wszystkie (poza serem) charakterystyczne dla włoskiej kuchni produkty - oliwa, makarony, suszone pomidory, ocet balsamiczny(...)posmarować makaron po wierzchu czymś "mokrym", co zagwarantuje, że ładnie nam się ugotuje, a nie będzie "chrupał" w gotowym daniu. Warstwa śmietany jest cieniutka, nie taka jak beszamelu w tradycyjnej lasagne.Nawiasem mówiąc, gdy kupuję w sklepie makaron lasagne, to zawsze sprawdzam na opakowaniu, czy mogę włożyć do potrawy surowe płaty. Mam bardzo złe doświadczenia z obgotowywaniem takiego makaronu - kiedyś wszystkie
Chilli Czosnek i OliwaDziś przedstawiam Wam dzisiaj coś wyjątkowego. Dzięki uprzejmości marki Tefal otrzymałam do testów robota Tefal Cuisine Companion! Gdy pojawił się w drzwiach kurier z 3 wielkimi paczkami, nie mogłam się doczekać aż je rozpakuję. Wraz z samym robotem-bazą, otrzymałam także przystawki w postaci parownicy i nakładek do siekania chyba wszystkiego. Szczerze mówiąc, gdy pierwszy raz usłyszałam, że Tefal wprowadza(...)przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil. Przedstawię w 2 wersjach, na Tefal Cusine Companion i tradycyjną dla osób, które takowego cuda nie posiadają. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Szybka zupa z łososiem i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 400 g fileta z łososia bez skóry
karmelowyMak i bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy
Karo in the KitchenCzas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba mój ulubiony deser - łatwą w przygotowaniu cudownie słodką, pachnącą wanilią śmietankową panna cottę z musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego(...)całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Przygotowałem 6 silikonowym foremek, których wnętrza posmarowałem cieniutko masłem, aby zawartość się do nich nie przyklejała (w braku silikonowych foremek, spokojnie można użyć tradycyjnych foremek, a nawet niewielkich filiżanek). Zawartość rondla przecedziłem przez sitko, aby oddzielić kawałki lasek wanilii i nalałem do przygotowanych foremek. Pozostawiłem do wystygnięcia. Po wystudzeniu foremki z zawartością śmietany delikatnie przykryłem folią
Wyprawy kulinarneCzekoladowe salami (Salame di Cioccolato) pochodzi z Włoch i na pewno może kojarzyć się z naszym tradycyjnym blokiem czekoladowym, do którego jest podobne. To bardzo prosty deser. Używa się do niego masła, cukru, czekolady, herbatników i jajek, które ja zazwyczaj zastępuję kwaśną śmietaną – sprawdza się ona równie dobrze. Aby salami było bardziej wykwintne, warto dodać do niego bakalie(...)uformować walec (salami). Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Potem salami rozwijamy z papieru i obsypujemy cukrem pudrem. Podajemy pokrojone na grube plastry. Zobacz także: Gniazdka - pączki wiedeńskie Popularne w cukierniach pączki "gniazdka" z ptysio... Tort makowy z kremem jajecznym Dziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy - rocznica śl... Ptysie łabędzie z kremem maślanym Ptysie
Poezja smakuWłaśnie wróciłam z Włoch, kupiłam kilka gazet z przepisami, które powoli tłumaczę. Jako pierwsze zrobiłam „Frappe aromatizzate” czyli nasze faworki. Jem je drugi dzień
Kuchnia Pokoleń