przymierzałam ;) Co zrobić, żeby wygrać? Upieczcie dowolne wielkanocne ciacho, korzystając z przepisów na moim blogu. Jeśli brak Wam pomysłów, zajrzyjcie do zakładki Wielkanoc. Znajdziecie tam nie tylko przepisy na tradycyjne babki, ale też sporo inspiracji na wesołe dziecięce babeczki i mazurki. Zróbcie zdjęcie Waszego wypieku i pochwalcie się w komentarzach na blogu. Komentarze ze zdjęciami możecie zostawiać pod dowolnym przepisem(...)wysyłam jedynie na terenie Polski. Zwycięzcę proszę o przesłanie danych do wysyłki na mój adres mailowy kontakt@ciastkozercy.pl (Wasze dane osobowe zgodnie z polityką prywatności są wykorzystane jedynie do przesłania paczki). Regulamin konkursu Jeśli coś jeszcze nie jest dla Was jasne, po szczegóły zajrzyjcie do regulaminu . Z niecierpliwością czekam na Wasze zdjęcia i trzymam kciuki! :) Róża Post Wielkanocny Konkurs Ciastkożerców pojawił
CiastkozercyChleb pszenno- żytni powstał rzec można przypadkiem... A mianowicie kupując mąkę żytnią pełnoziarnistą omyłkowo zapakowałam jedną paczkę mąki pszennej. Odłożyłam je wszystkie razem do pojemnika z mąkami żytnimi i tak sobie leżała, aż tu zarabiając w ubiegłym tygodniu chleb, o mało co użyłabym jej zamiast żytniej. Dosłownie w ostatniej chwili spostrzegłam, że to nie ta mąka... A ponieważ(...)mąkę pszenną, którą miałam, musiałam jakoś zagospodarować... Tak to właśnie powstał chleb pszenno- żytni, który okazał się całkiem całkiem. Jak wszystkie moje pozostałe chleby na zakwasie jest bardzo wilgotny, tradycyjnie już z dodatkiem ziaren (takie lubimy najbardziej) i jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży. Chleby na zakwasie praktycznie się nie starzeją, dla mnie czym starsze
Smaczne Zdrowerodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania. *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki(...)pudru 1 łyżka żelatyny na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejną propozycją tradycyjnej podlaskiej kuchni jest kiszka ziemniaczana. Zazwyczaj robiona z grubszych jelit, jednak ta opcja nie do końca mnie przekonuje i osobiście preferuję cieknie ;). Tarte ziemniaki, dodatek skwarek, a to wszystko zapieczone w formie kiełbaski. Troszkę zabawy jest z przygotowaniem, ale efekt końcowy jest wart tego całego zachodu. Osobiście nie jestem w stanie podać dokładnej ilości ziemniaków(...)mleka 1 jajkonajlepsze są zmielone w maszynce skwarkilub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone)2 łyżki mąki pszennejolej rzepakowysól, pieprz czarny Kamis jelita cienkieWykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków
Malinowe PocałunkiTłusty Czwartek znany jest również pod nazwą Czwartku Zepsutego (bardzo się cieszę, że przyjęła się ta pierwsza nazwa) i ukochały go sobie wszystkie łasuchy tego świata
Życie zamknięte w smakutakże opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż(...)piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka
Blondynka Gotujewielkiego, ohydnego siniaka, który zresztą jeszcze nie do końca zniknął! :( Pieczarki Portobello - słyszałam o nich, ale nigdy nie jadałam, więc kiedy zobaczyłam w sklepie kupiłam od razu! Paczka od Ziarenkowo :) Wyjdź na chwilę z pokoju i zostaw otwartego laptopa...Simba ma dziwne nawyki jeśli chodzi o miejsca do ucinania sobie drzemki... Kolacyjnie - szpinakowy omlet z białek z wege(...)kiełki + masa przypraw :)) Tydzień Amerykański w Lidlu - tego nie mogłam przegapić! Jako fanatyczka masła orzechowego zaopatrzyłam się w to co lubię najbardziej :D Na urodziny mama poprosiła mnie o...tradycyjną szarlotkę. Więc ją upiekłam. Mamie bardzo smakowała, a ja byłam szczęśliwa, że prezent się udał :) Szarlotka ponownie... ;) Tym razem ładnie przystrojona :) Na górę włożyłam świeczkę i tak podałam Mamie śpiewając
breakfast of dreamsTradycyjne polskie smażone ciasteczka, obowiązkowe w Tłusty Czwartek. Wszyscy chyba je znają, ja natomiast nie znam osoby, która by ich nie lubiła. Bo jak można nie lubić tak kruchych, rozpływających się w ustach ciastek, tak bardzo wpisanych w polskie obyczaje? Odkąd pamiętam przepadałam za nimi, a w naszym domu rodzinnym gościły bardzo często i odkąd pamiętam robiłam je z Mamą(...)już tylko cukier puder... A wczoraj, zgodnie z wielowiekowym, polskim obyczajem tłustoczwartkowym :) były i pączki , i chruściki. Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 niedużej
Kuchnia Prezydentowejmałe mistrzostwo świata! ;) a potem poprosił o taki sam na Święta! :) Polecam, jak wspomniałam, na świąteczne lub okazjonalne przyjęcie. Można go podać także jako dodatek do barszczu zamiast tradycyjnych krokietów, pierożków czy wytrawnego ciasta (jak to TU ). Taka odmiana z pewnością zostanie przyjęta z dużym entuzjazmem i zachwytem! :) Do przygotowania można użyć dowolnego mięsa - ja wykorzystałam wołowinę(...)przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;) Do przygotowania tego wypieku zainspirowało mnie Wino Panul , które dostałam kilka dni temu w paczce z innymi produktami. Miałam przygotować coś, co do wina będzie pasowało i dobrze się komponowało z wykorzystaniem otrzymanych składników lub użyciem innych, własnych kompozycji. Poszłam więc nieco w inną stronę
Kolorowy PrzepisownikChurros to hiszpańskie "pączki" z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić(...)zagotować z masłem , cukrem i solą. Lekko wystudzić , wbijać po jednym jajku i utrzeć na jednolitą masę . Przy pomocy rękawa cukierniczego ( lub szprycy) wyciskać na rozgrzany olej paski . Tradycyjnie są one o przekroju gwiazdy. U mnie z przyczyn technicznych okrągłe :) Smażyć do zrumienia, Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaDomowa wędlinka, z wynalazku który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka(...)zaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają
Gotowanie...to proste !Czas czytania: 2 min Tagine (tadżin) czyli potrawa jednogarnkowa znana głównie z kuchni marokańskiej. W oryginalnej wersji z dodatkiem jagnięciny. Dziś zaproponuję Wam wersję wegetariańską, ale
SprawdzonaKuchnia.plmałe dzieci, ostatnio rzadko takie robię, żeby i one również mogły spróbować. Wczoraj jednak postanowiłam wykorzystać zalegający w zamrażalce biały ser w wiaderku. Jako, że nie miałam ochoty na tradycyjny sernik, ani na typowy sernik na zimno z galaretką, to postawiłam na sernik gotowany. Serniki gotowane robię dosyć często w różnych wersjach smakowych, na różnych spodach itp. Tym razem(...)push({}); Składniki: 200g masła 1szkl. cukru 1kg sera w wiaderku 2 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 każdy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200ml mleka ok. 2 paczki okrągłych biszkoptów 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki cukru do kawy 3/4szkl. wrzątku Sposób przygotowania: Przygotowanie serowego tiramisu rozpoczęłam od przygotowania kawy. Kawę rozpuszczalną
Waniliowe Improwizacjesię z kontuzją i ... zakwasami ;) Dlatego tak ucieszyła mnie nawiązana współpraca z Biozona - importer i dystrybutor zdrowych przekąsek i słodyczy. Ze względu na moje sportowe zamiłowania otrzymałam do przetestowania paczkę pełną wartościowych produktów marki Maxsport - słowacki producent wyspecjalizowany w produkcji wysokoproteinowej zdrowej żywności funkcjonalnej (batony, przekąski) dla każdej, aktywnej osoby. Od czasów liceum wypróbowałam wiele batonów i przekąsek proteinowych(...)sięgam w sklepie. Ale oczywiście ten baton jest o wiele zdrowszy i nie zawiera tłuszczów trans oraz glutenu (co ucieszy wiele osób). Smak również nie zawodzi. Zupełnie jakbyśmy jedli tradycyjnego, choć lekko miękkiego batonika kakaowego. Na kolejny marsz zabrałam ze sobą waniliową wersję protein baton i... po prostu się w niej zakochałam. Nawet nie wiem, kiedy został mi po batoniku
Słodkie okruszkitymczasem ja zapraszam na domową pizzę. Tak jak wspominałam w poprzednim wpisie - ze słodkim mi nie po drodze. Poza tym sprawdźcie sami co trzeba zrobić, żeby zrzucić jednego pączka ...Cóż niektóre propozycje są naprawdę kuszące, ale ja i tak wole słone niż słodkie. I jak mam coś spalać to niech będzie to boska domowa pizza 😉 Po jakże długiej(...)domowa pizzunia. Tym bardziej, że ostatki za pasem. Myślę, że to będzie bardzo dobra okazja do jej przyrządzenia. Tym razem było tradycyjnie, bez żadnych nowych kompozycji, więc wrzucam tylko parę fotek, a po przepis na ciasto i nie tylko zapraszam do wcześniejszych wpisów pizzowych , których akurat u mnie nie mało
Kuchnia po mojemu