tradycyjne pączki - 1000 przepisów (strona:50/67)

Ogród, kolorowanki i łączenie kropek 148

będzie trwało... Dlatego dziś, zanim kapituła przyzna mi Pokojowego Nobla, napiszę posta o tym co się dzieje w tym naszym uspokajającym ogrodzie. Jak może zauważyliście, nie pojawiły się tradycyjne posty o parapetach zadekowanych kiełkującymi roślinami. To niestety nie w tym roku. Zbyt wiele jest niewiadomych, żeby obsadzać grządki- smutne to, ale jeszcze smutniej byłoby wyrywać rośliny, albo wywalać wykiełkowane(...)prawie zmaltretowany przez psa, ale wciąż żyje. I cieszy niezmiernie! Pierwsze drgania już poczyniliśmy- trzeba było, bo z ziemi zaczęły wyglądać rabarbarowe mózgi, a na wielu gałązkach popękały już pączki. Ile radości kryje się w takim zielonym, wychylającym się z ziemi knypku. Od razu wszystkie te brzydoty spoza ogrodu przestają się aż tak bardzo liczyć. Czytałam kiedyś artykuł

les mirabelles
Cytrynowe Ciasto 151

łyżka żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki woduy Lukier: 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: około 2 paczek herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)minut Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą część, w naszym przypadku wymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy na małym ogniu i wyłączamy. Do gorącej masy dodajemy

W Moim Magicznym Domu
Zdrowa piramidkowa przekąska dla każdego. Pochrupmy wraz z POPCROP. 145

smaczne i zdrowe Piramidki dostępne w czterech wariantach: PIRAMIDKI KUKURYDZIANE, BIO PIRAMIDKI POPCROP, PEŁNOZIARNISTE PIRAMIDKI ZBOŻOWE oraz PIRAMIDKI BEZGLUTENOWE.  Gdy tylko otworzyłam otrzymaną od POPCROP paczkę nie mogłam się wprost oprzeć, by nie spróbować kusząco wyglądających piramidek kukurydzianych . Uwielbiam kukurydziane smaki i niestety często po spróbowaniu jakiegoś nowego produktu zawodzę się. Ale nie tym razem(...)Połączenie kukurydzy, białego i brązowego ryżu, przyprawione solą morską, to zdecydowany sukces smakowy! Polecam Wam je w 100%. Tym bardziej, że strasznie posmakowały mojej małej księżniczce. Nie chciała oddać paczki - "Mamo, to mooje" ;) Co uważam za dodatkowy, bardzo duży plus dla produktu. Idealna, zdrowa przekąska dla małych i dużych. Kolejną propozycją smakową są piramidki pełnoziarniste zbożowe . Idealne po treningu

Słodkie okruszki
KAWA PRIMA - TESTOWANIE 62

Kolejny raz streetcom powierzył mi przetestowanie produktu. Tym razem w moje ręce wpadła paczka z kawą prima Finezja. W Paczce znalazło się: 2 paczki kaw dużych 15 kaw w mniejszych opakowaniach 2 kubki Trochę ciekawostek na temat kawy Prima: 1. Nazwę Prima zaczerpnęła od nazwy Ziaren kawy Prima Lavado. 2. Pierwsza kawa ją wyprodukowali w firmie to była ROBUSTA. Jest(...)nagrody wcześniej nie otrzymała żadna polska marka. PRIMA FINEZJA to kawa o harmonijnym smaku i urzekającym aromacie świeżo palonych ziaren. Skomponowana ze starannie dobranych ziaren. Za sprawą tradycyjnego procesu palenia oraz mielenia Prima Finezja uzyskuje niepowtarzalny, delikatny smak i pełny aromat, towarzyszący Polakom już od 25 lat. Dostępne są opakowania: 100 g, 250 g, 500 g, 275g

Kuchnia w oparach
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 185

miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło i wodę zagotować. Wrzątkiem zaparzyć przygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką(...)nawet dłużej. Ciasto wałkujemy i wykrawamy foremkami.Wykrojone ciasteczka układamy na blachach i pieczemy w temperaturze 150 stopni C. około 15 min. Upieczone polukrować. Smacznego Artykuł Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Pasztet z soczewicy 73

Czas czytania: 2 min Znajomi pytają mnie co wy, czyli tak zwani trawożercy jecie do chleba, czy jest to tylko ser i dżem? Oczywiście, że nie

SprawdzonaKuchnia.pl
Placek ziemniaczano-serowy 135

żołtego sera Gouda od MSM Mońki. Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie do udziału w konkursie "Pokonaj Szefa Kuchni - wszyscy na jednego" i w ramach przystąpienia do niego otrzymałam sporą paczkę pełną produktów firmy - sery żółte oraz topione. Z samym udziałem zwlekałam aż do dziś, bo jeśli mam pokonać Szefa Kuchni ;) to przepis musi być wyjątkowy - smakowo, ale także wizualnie. Dlatego(...)kwestii podania to świetnie smakuje, jako samodzielna przekąska, ale możesz też przygotować dip (np. czosnkowy), który uzupełni całość. Możesz też podać placek ziemniaczano-serowy jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków (wtedy szczególnie polecam z sosem (pieczarkowym, z grzybów leśnych lub mięsnym). Placek ziemniaczano-serowy Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków (roztartych) 100 sera Gouda MSM Mońki 2 jajka

Kolorowy Przepisownik
Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym 224

Poznania przywiozłam bardzo zdrowy upominek - unikatowy Olej Rydzowy tłoczony na zimno .Tuż po targach przyjechała do mnie zdrowa paczka z olejami: rzepakowym, lnianym i rydzowym. Jeśli bylibyście ciekawi, co jeszcze oferuje firma produkująca te wyjątkowe oleje zapraszam na ich stronę: www.semco.pl. Tam również możecie zamówić sobie coś zdrowego wysyłkowo. Szukajcie tych wspaniałych olejów na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Dbajcie(...)soku z cytryny, ulubione zioła i słodycz miodu. Pyszności! Olej Rydzowy tłoczony jest na zimno z nasion lnianki. Od czerwca 2009 roku posiada certyfikat Komisji Europejskiej jako GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Olej cechuje korzenny smak, z nutą cebuli i gorczycy, swoisty aromat i piękna ruda barwa. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, a dzięki naturalnym oksydantom gwarantuje długi okres przydatności

Sajkofanka smaku
Ciasto balowe 93

Pyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę

Tradycyjna Kuchnia
Wielkanocny Konkurs Ciastkożerców 107

przymierzałam ;) Co zrobić, żeby wygrać? Upieczcie dowolne wielkanocne ciacho, korzystając z przepisów na moim blogu. Jeśli brak Wam pomysłów, zajrzyjcie do zakładki Wielkanoc. Znajdziecie tam nie tylko przepisy na tradycyjne babki, ale też sporo inspiracji na wesołe dziecięce babeczki i mazurki. Zróbcie zdjęcie Waszego wypieku i pochwalcie się w komentarzach na blogu. Komentarze ze zdjęciami możecie zostawiać pod dowolnym przepisem(...)wysyłam jedynie na terenie Polski. Zwycięzcę proszę o przesłanie danych do wysyłki na mój adres mailowy kontakt@ciastkozercy.pl (Wasze dane osobowe zgodnie z polityką prywatności są wykorzystane jedynie do przesłania paczki). Regulamin konkursu Jeśli coś jeszcze nie jest dla Was jasne, po szczegóły zajrzyjcie do regulaminu . Z niecierpliwością czekam na Wasze zdjęcia i trzymam kciuki! :) Róża Post Wielkanocny Konkurs Ciastkożerców pojawił

Ciastkozercy
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 219

Chleb pszenno- żytni powstał rzec można  przypadkiem... A mianowicie kupując mąkę żytnią pełnoziarnistą omyłkowo zapakowałam jedną paczkę mąki pszennej. Odłożyłam je wszystkie razem do pojemnika z mąkami żytnimi i tak sobie leżała, aż tu zarabiając w ubiegłym tygodniu chleb, o mało co użyłabym jej zamiast żytniej. Dosłownie w ostatniej chwili spostrzegłam, że to nie ta mąka... A ponieważ(...)mąkę pszenną, którą miałam, musiałam jakoś zagospodarować... Tak to właśnie powstał chleb pszenno- żytni, który okazał się całkiem całkiem. Jak wszystkie moje pozostałe chleby na zakwasie jest bardzo wilgotny, tradycyjnie już z dodatkiem ziaren (takie lubimy najbardziej) i jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży. Chleby na zakwasie praktycznie się nie starzeją, dla mnie czym starsze

Smaczne Zdrowe
makowiec pod orzechową pierzynką 159

rodzinne spotkania, a już na pewno na świąteczny stół. Wygląda na skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy do zrobienia, choć odrobinę pracochłonny. Jeśli lubicie makowce inne niż te tradycyjne, ten przepis wart jest wypróbowania.  *źródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki(...)pudru 1 łyżka żelatyny na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kiszka ziemniaczana. 316

Kolejną propozycją tradycyjnej podlaskiej kuchni  jest kiszka ziemniaczana. Zazwyczaj robiona z grubszych jelit, jednak ta opcja nie do końca mnie przekonuje i osobiście preferuję cieknie ;). Tarte ziemniaki, dodatek skwarek, a to wszystko zapieczone w formie kiełbaski. Troszkę zabawy jest z przygotowaniem, ale efekt końcowy jest wart tego całego zachodu.  Osobiście nie jestem w stanie podać dokładnej ilości ziemniaków(...)mleka 1 jajkonajlepsze są zmielone w maszynce skwarkilub drobno pokrojone dowolne mięso (surowe, wędzone)2 łyżki mąki pszennejolej rzepakowysól, pieprz czarny Kamis jelita cienkieWykonanie:Zazwyczaj jelita kupujemy solone w paczkach. W takim układzie musimy je namoczyć i oczyścić dokładnie.Przepłukać pod bieżącą wodą sprawdzając, czy nie ma w jelitach dziurek.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków

Malinowe Pocałunki
Moje pierwsze pączki ze śliwkowym czokodżemem 153

Tłusty Czwartek znany jest również pod nazwą Czwartku Zepsutego (bardzo się cieszę, że przyjęła się ta pierwsza nazwa) i ukochały go sobie wszystkie łasuchy tego świata

Życie zamknięte w smaku
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 156

także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi, czy są to dwa czy trzy chlebki, czy obiadem nakarmię dwie czy pięć osób. Bajgle, chlebki pita, chałki, kiszone cytryny, bulion warzywny, pączki, hummus, szakszuka, czy płatki śniadaniowe to tylko kilka z propozycji jakie można znaleźć w tej książce. Ja jak tylko uporałam się z remontem zabrałam się za klasyczną chałkę, gdyż(...)piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka

Blondynka Gotuje