pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też przygotowywany z kiszoną kapustą. Postanowiłem go delikatnie stunningować, aby był bardziej odżywczy. Spód uzupełniłem o mąkę owsianą, a farsz o typowy dodatek dla tej części świata - fasolę. Składniki: - szklanka zmielonych płatków owsianych - szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/5 kostki margaryny - 1/4 kostki drożdży - mała paczka kapusty kiszonej - puszka fasoli Wykonanie: Mąki
Kryzysowa Książka Kucharskapokroiłam go w koła a nie tradycyjnie w trójkąty czy w kwadraty. Zapraszam :) Składniki : 1 kg sera białego w wiaderku ja użyłam President 250 g serka ricotta 1 kopiasta szklanka cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli dowolnego ulubionego olejku np: pomarańczowego 1 budyń waniliowy Winiary 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 paczki herbatników 2 tabliczki czekolady mlecznej
Sama słodycz i szczypta chiliRolnego. Kampania ruszyła 7 lutego 2013r i wspierana jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jej głównym zadaniem jest promocja tradycyjnych lub regionalnych produktów z oznaczeniem europejskim: ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność), szerzenie wiedzy o oznaczeniach, oraz promocja produktów z tymi oznaczeniami, a co za tym idzie zwiększenie ich konsumpcji. Na potrzeby(...)tegoż konkursu musiałam nabyć kilka z tych produktów, między innymi andruty kaliskie. Kupowałam je przez Internet bezpośrednio od producenta, a On wysyła je w paczkach po 100szt. Bo tak jest ekonomicznie i pewnie, że wafle się nie pokruszą w transporcie. Później się okazało, że można je nabyć również w sieci sklepów Alma i nie tylko. No cóż mądry Polak
Wiem co jemCzas czytania: 3 min Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z
SprawdzonaKuchnia.plprzepyszny. W lodówce znalazłam jedynie paczkę mielonego mięsa, a pulpety były już niedawno, więc... mielone! Wyszło naprawdę fantastycznie - zaliczam ten obiad jako jeden z bardziej udanych <3 Nawiasem mówiąc, takie duszone kotlety mielone zawsze robili moi dziadkowie (innych nigdy nie podawali) i były to jedyne kotlety, jakie chciałam jeść będąc dzieckiem. Tych tradycyjnych z patelni w ogóle nie lubiłam
Prosto z Kotłaroku. Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam te przyrządzone przez babcię, mamę lub przyszłą teściową. Są bezkonkurencyjne. W tym roku postanowiłam jednak zmienić kierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta
W kuchni Karmel-itkikilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat potrzeba. Prażona ciecierzyca to wspaniały dodatek do orientalnej zupy ale również pyszny i zdrowy snacks. Często przyrządzam prażoną ciecierzycę zamiast chipsów lub orzechów. Bardzo lubię ciecierzycę i dlatego postanowiłam dodać ją do zupy zamiast tradycyjnego makaronu. Dla mnie pomidorowa jak marzenie
codojedzeniaWaszej półce stoi paczka płatków owsianych – nic straconego. Na ratunek przybywa przepis na mielone z płatkami owsianymi. Obiad uratowany;) U mnie co prawda ani jednego, ani drugiego składnika nigdy nie brakuje, ale postanowiłam przetestować te kotleciki. Wyszły bardzo dobre, choć jeśli miałabym być tak całkiem szczera, to wolę jednak smak tych tradycyjnych. Ale dla osób na diecie, lub tych
Smaki Na TalerzuTo że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego
Kuchnia PROzdrowotnatrwania festynu w mieście zjawiają się tłumy turystów pragnących rozkoszować się swoim ulubionym alkoholowym trunkiem. Szacuje się, że podczas imprezy spożywane jest około pięciu milionów litrów piwa , sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. mass . Pierwsza idea festynów polegała na zużyciu piwa z mijającego sezonu browarskiego, zanim rozpoczęto warzyć nowe. Ponieważ Bawarskie Prawo Czystości z 1516 roku zezwalało(...)ilość spożywanego bursztynowego płynu, zagryzanego obowiązkowo tradycyjnymi bawarskimi preclami tzw. Wiesn-Brezn. źródło: http://turystyka.wp.pl/gid,15625570,kat,1036545,title,Nowy-piwny-rekord-swiata,galeria.html?ticaid=1137e4 http://obiadgotowy.blogspot.com/2013/08/precle.html U nas na blogu proponujemy pyszne zakąski do piwa w formie krakersów z masą serową-czosnkową. Idealnie współgrają z jęczmiennym i nieco gorzkawym smakiem tego trunku. Krakersy z masą serowo-czosnkową Składniki: 2 paczki krakersów 30 dkg sera żółtego
Moja Mama Gotujewyrazem gościnności Greków, gdyż tradycyjnie podaje się je gościom jako słodki poczęstunek w towarzystwie kawy lub herbaty oraz wody. Marynowane liście kaparów To liście kaparów można jeść? - Tak sobie pomyślałam, gdy przewodniczka naszej wycieczki po wyspie Nissiros prezentowała nam ten produkt w niewielkim sklepiku z lokalnymi wyrobami. Ale okazuje się, że nie tylko pączki kaparów ( powszechnie zwane kaparami ) są jadalne
Chilli Czosnek i Oliwatrzeba? 1 paczka budyniu śmietankowego 0,5l mleka łyżka masła 2 łyżki cukru do warstwy białej dodatkowo: 3 rządki białej czekolady do warstwy czekoladowej dodatkowo: 3 rządki gorzkiej lub deserowej czekolady duży, gruby plaster dojrzałego mango, który kroimy w kosteczkę 4 łyżeczki orzechów, ziaren słonecznika (dowolnie) maliny- dobre 200g Robimy! Budyń przygotowujemy tradycyjnie z cukrem i masłem, lekko studzimy
Latosiowydomprzygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca na stole w rodzinie Brasileiro tak często jak w rodzinie Polonesy - pierogi lub schabowy.Podstawowy składnik potrawy to fasola czarna, którą możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze
Smaki Brazyliiprzygotowania chrustu w wersji tradycyjnej. Ciasto nie wymaga zagniatania, bicia, wałkowania ani wykrawania . Nie namęczymy się przy nim bo tak naprawdę całą pracę wykonuje za nas mikser. My jedynie wylewamy gotowe ciasto na gorący tłuszcz tworząc fantazyjne wzory.Przepis w sam raz na karnawał-bardzo szybko się robi,piecze a smakuje jak połączenie faworków z pączkami. :D.Są różne sposoby wlewania
Mała w garnku miesza