Smaczny, zdrowszy, szybki wykonaniu sernik- na bazie mąki kukurydzianej. Składniki: 1 kg twarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10
Tradycyjna KuchniaCzas czytania: 2 min Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chleb wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości
SprawdzonaKuchnia.plInna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych
RAROSSAlubi. Swoje papilotki pokolorowałam mazakami na czerwono :) żeby bardziej przypominały tradycyjne pudełko od popcornu :) Składniki na ok 12 muffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie : Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać
zdrowa vege kuchniaekspresowa wersja znanego smakołyku sprzed lat i dużo zdrowsza od tradycyjnej (tradycyjny przepis znajdziesz tutaj ), do której zużywano kostkę masła. Dzisiejsze wafle przełożyłam masłem orzechowym, warstwą kwaskowatego dżemu i roztopioną gorzką czekokladą. Ilość warstw z masłem orzechowym musi równoważyć warstwa czekoladowa, by wafel nie był za suchy. Składniki: paczka wafli 1/2 szklanki masła orzechowego 150 g gorzkiej czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mąż obdarował mnie na Dzień Kobiet bukietem tulipanów i wielką paczką Rafaello, ja zrewanżowałam mu się ekspresowym obiadem A tak na serio to miałam dyżur popołudniowy w internacie, więc nie miałam czasu na gotowanie. A pizza z patelni to prosty sposób na ekspresowe danie, równie smaczne jak tradycyjna pizza z piekarnika. Do tego Pizza z patelni zawsze się udaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś klasyki na zamienniki, tradycyjne dosyć pracochłonne ciasto pychotka czy jak kto woli Pani Walewska odwzorowałam na herbatnikach. Teraz sama się zastanawiam czy aby kopia smakiem nie przebiła oryginału. Wykonałam w blaszce o rozmiarach 24 cm x 27 cm. Składniki: duża paczka herbatników 2 budynie śmietankowe, jeżeli są bez cukru dodać 4 łyżki 900 ml mleka 1,5 kostki miękkiego
PychotkaaaCzas czytania: 2 min Kwaśnica wegetariańska Kwaśnica jest tradycyjną zupą góralską, którą przyrządza się na co dzień i od święta. Oryginalna kwaśnica to zupa bardzo kwaśna
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Barszcz czerwony z uszkami to Polska tradycyjna zupa wigilijna . Najczęściej podajemy ją właśnie z uszkami lub pasztecikami z farszem przygotowanym z suszonych
SprawdzonaKuchnia.pl11 listopad to nie tylko rocznica odzyskania Niepodległości przez Polskę. W Wielkopolsce obchodzimy tego dnia Dzień Świętego Marcina. Tego dnia tradycyjnie już w wielu piekarniach można
Poezja Smaków - blog kulinarnynajlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam
Słodkie inspiracjepierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce w cieście, pączki, chruściki czy popularne „gniazdka” przygotować można techniką zatopienia we wrzącym oleju. Warto smażyć w ten właśnie sposób, o ile nie mamy zamiaru wyłączyć smażonych potraw w całkowicie z diety, gdyż ta technika jest o wiele zdrowsza od tradycyjnego smażenia na patelni. Pamiętać jednak należy o kilku zasadach: smażymy
WojnaNaSmaki.plwięc zrobiłam z połową ryby, drugą część zaś usmażyłam w tradycyjnej panierce, czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się
Słodko-Słony Świat Ilony