Pączki nadziewane serem smakują również wybornie, a zwłaszcza z dodatkiem ostrych sosów. Składniki: Mąka pszenna ½ kg Drożdże 5 dag Żółtka jaja 8 szt. Śmietana słodka 1
Tradycyjna KuchniaPączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru
Tradycyjna KuchniaPostanowiłam, że zrobię pączki z serem, takie może troszeczkę bardziej wilgotne od tradycyjnych, co miało na celu utrzymanie ich świeżości na dłużej. W konsystencji i smaku pączki są bardzo podobne, a niewtajemniczeni w ogóle nie wiedzieli, że zawierają twaróg. W każdym razie wyszły pyszne :) Składniki: 400g mąki (+ około ½ szklanki do podsypania) 2 jajka 250g twarogu półtłustego lub tłustego ( w kostce
Smakowy Rajlekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, zostały docenione w kraju. I nic dziwnego, bo są pyszne. W tym roku trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Nazwa pączków wywodzi się od nazwy miejscowości, w której są wypiekane, czyli od Aniołowa oraz od ruszania się ciasta w czasie wypieku. — Drożdżowe ciasto wrzucone na rozgrzany olej
KUCHNIA POLSKApączki to bym sobie naprawdę darowała. Potraktujcie ten przepis jako bazowy i użyjcie dowolnego dżemu, bo doskonale sobie zdaję sprawę, że nikt nagle nie pobiegnie zbierać róż i ucierać cały dzień aby mieć słoik konfitur. Ogoliłam całe 13 krzaków swoich róż aby uzyskać 300 g konfitury, ale ja jestem lekko szalona Pączki pieczone wedłum mnie są lepsze od tych tradycyjnych
greenscarfTradycyjnie w okresie "tłustego czwartku" pojawiają sie na naszych stołach większe ilości słodkich wypieków . A już szczególnie trudno nam się oprzeć tego dnia pączkom. .. Ja polecam przepis już niejednokrotnie przeze mnie wypróbowany. Składniki : 1 kg mąki 6 łyżek cukru 2 szklanki ciepłego mleka 10 dkg drożdży 6 żółtek 2 całe jajka 15 dkg margaryny rozpuszczonej
Malinowa Kawiarenkarazem przepis na pączki pieczone. Są one doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Oblane lukrem i nadziane różaną marmoladą smakują niemal identycznie jak te wyciągnięte z tłuszczu, a mają znacznie mniej kalorii. :-) Pączki można również nadziać budyniem, kremem czekoladowym, kajmakiem lub czymś wytrawnym. W końcu klasycznie pączki były słoną przekąską wypełnioną słoniną i mięsem. Koniecznie musicie je wypróbować! SKŁADNIKI
Kuchnia od dwojgaCastagnole al forno, czyli ekspresowe mini pączki to włoska wersja karnawałowych wypieków. Tradycyjnie powinno smażyć się je na głębokim oleju, a do ich przygotowania używa się zazwyczaj drożdży. Ta wersja jest nieco inna, jest dopasowana do osób, które cierpią na brak czasu, ale też przy okazji nie chcą tracić kulinarnych przyjemności Ta wersja mini pączusiów jest jedną z moich ulubionych(...)problemu można zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy masło zamienić na olej kokosowy, a mleko krowie np. na mleko ryżowe. To co, kto się skusi na ekspresowe mini pączki :)? Ekspresowe mini pączki 200 g mąki pszennej 50 g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g masła 45 ml mleka szczypta soli łyżeczka soku z cytryny + cukier puder
365 dni dookoła kuchniKlasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 130g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 130g cukru 1 jajko całe 6 żółtek 3 łyżki spirytusu Nadzienie adwokatowe: 360ml adwokatu 360 mleka 1 łyżka mąki pszennej
Szalona Kuchnia Ewelinymnóstwo zabawy i pyszności, których głównymi bohaterami stają się pączki wszelakie. U mnie swoją premierę mają pierwsze pączki, jakie w ogóle smażyłam :D Papanasi, czyli rumuńskie pączki serowe to pyszne oponki wypełnione tradycyjnie kwaśną śmietaną i wiśniową konfiturą, a na ich wierzchach dumnie prezentują się, także usmażone, oponkowe środki oprószone cukrem pudrem. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa papa(...)Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem. 5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175*C. 6. Usmażone pączki odkładaj na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 7. Podawaj oponki wypełnione śmietaną i konfiturą wiśniową z kulką na wierzchu i oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Papanasi - Romanian donuts for about
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec
PaleoSMAKKarnawał tradycyjnie rozpoczyna się po Nowym Roku od Święta Trzech Króli i kończy się środą popielcową. W tym roku czasu na różnego rodzaju zabawy a tym
Życie zaczyna się w kuchnipozwolimy. Nie chcę dać się zwariować. Na koniec mała opowiastka. Pracowałam kiedyś jako opiekunka dzieci w Anglii. Kiedy do nich przyjechałam, przywiozłam im nasze tradycyjne czekoladki z Wedla i kilka paczek kamyczków, czyli orzeszków w kolorowej polewie. Kto ich nie jadł w dzieciństwie? Takie polskie one mi się wydawały, idealne na prezent dla dzieci ;) Matka wzięła do ręki
bistro mamasmalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec
PaleoSMAKPączki- faworki dyniowe to moje tegoroczne kulinarne odkrycie :) Składniki: 30 dag dyni 25 dag mąki 4 jajka 3 kieliszki czerwonego słodkiego wina 5 dag startej skórki
Tradycyjna KuchniaDzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć tutaj pączków. Co prawda nie są to tradycyjne, drożdżowe, nadziane konfiturą z róży, ale malutkie pączusie z nadzieniem budyniowym. Mimo to myślę, że zachęcą do ich wypróbowania, bo są łatwe, szybkie w przygotowaniu i ze składników, które zawsze mamy w lodowce. Zapraszam. Przepis znalazłam tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczwartek. Jak powszechnie wiadomo jest to jedyny dzień w roku kiedy można jeść co się chce i ile się i na pewno nie pójdzie "w boczki" (: Tradycyjnie w tym dniu wszyscy jedzą pączki jednak jak zwykle ja muszę się wyłamać i zaproponować Wam "Oponki serowe", domowej roboty których smak na pewno pamiętacie z dzieciństwa. Składniki
Mechanik w kuchni