Zamiast tradycyjnych pączków upiekłam deser, który przypomina raczej piankę. Bo to ciastem do końca nie jest. Składniki : 4 jajka 100 g masła 200 g cukru 1/2 szklanki śmietany 18 % 200 g mąki 2 sztuki pomarańczy dynia po obraniu 1 kg posiekana gorzka czekolada kandyzowana pomarańcza, ewentualnie biszkopty Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę
Proste Potrawyfaworki, dyniowe oponki, racuchy i rurki z kremem. 4. Bardzo ciekawe ciasteczka idealne na karnawał, na pewno kiedyś je przygotuję może jeszcze przed ostatkami http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/365-przepis-na-churros 5. I pączki tradycyjne. Taki sam przepis mam od mamy zapisany na kartce, kilka lat wstecz je robiłam są pyszne http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/69-przepis-na-paczki-tradycyjne Polecam! Mmm Pycha
Na moim talerzuDzisiaj mam coś dla tych którzy nie czują pączkowego bluesa lub też nie mają czasu smażyć tradycyjnych pączków. Proste, szybkie, słodkie muffinki z różanym sercem. Koniecznie zróbcie, może nie będzie to tłusty, ale na pewno słodki czwartek. A jak nie dzisiaj to w każdy inny dzień też się sprawdzą. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru
Fitsweet.meŚwietna przekąska, łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale smakuje z różnymi sosami .Dobra zarówno na zimno jak i na ciepło. Składniki Paczka tradycyjnych kabanosów opakowanie ciasta francuskiego sezam do posypania 1 jajko Kabanosy pokroić na paluszki około 10-15 cm długości. Z ciasta pokroić tyle pasków ile jest paluszków o szerokości 1 cm. … Czytaj dalej Paluszki z kabanosów
gotuj ze mnąDzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania
Gosia gotujeDzisiaj mam coś dla tych którzy nie czują pączkowego bluesa lub też nie mają czasu smażyć tradycyjnych pączków. Proste, szybkie, słodkie muffinki z różanym sercem. Koniecznie zróbcie, może nie będzie to tłusty, ale na pewno słodki czwartek. A jak nie dzisiaj to w każdy inny dzień też się sprawdzą. Składniki (12 babeczek): Babeczki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru
Fitsweet.meWyglądają po "amerykańsku", ale to nasze, polskie oponki serowe. Doskonałe nie tylko w tłusty czwartek! Robi się je znacznie szybciej niż tradycyjne pączki - nie wymagają długiego wyranbiania ciasta, ani wytastania. Są świetną aternatywą dla wszystkich, którzy unikają drożdży - swoją puszystość zawdzięczają sodzie. Moja mama zawsze posypuje je cukrem pudrem, ale ja postanowiłam nadać im nieco bardziej odświętny charakter. Zanurzyłam
Kulinarne Inspiracjejuż za pasem więc kolej na oponki -tym razem te tradycyjne serowe,bardzo szybki do przygotowania mięciutkie i pyszne-polecam Polecam również inne moje przepisy na tłusty czwartek: Tradycyjne pączki -bardzo stary rodzinny przepis Pączki pieczone jak babeczki Szybkie oponki z lukrem Składniki: 500g sera półtłustego 500g mąki pszennej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 żółtka
Swojskie jedzonkoRacuchy drożdżowe Ten przysmak mało znany jest w mojej rodzinie, ale zgodnie zostało stwierdzone, że mogą śmiało zastąpić tradycyjne pączki i w sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem, i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich przygotowanie w okresie karnawału, czy też w sam Tłusty Czwartek. Składniki: Na ciasto: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych
My sweet a lifeGoście za progiem a my nie mamy nic do kawy? Wystarczy 10 minut i składniki, które zawsze mamy żeby wyczarować pyszne pączusie. Smakowały mi bardziej niż niejedne tradycyjne pączki, choć ich nie nadziałam (a w sumie można by). Małe, na dwa gryzy, z dobrze wyczuwalnym smakiem jogurtu. Najlepiej nam smakowały jeszcze ciepłe ale w sumie to całość zniknęła w jedno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniausmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Jeśli jednak macie ochotę na pączki polecam: PĄCZKI NA PIWIE , PĄCZKI OSZCZĘDNE lub PĄCZKI tradycyjne
Pani na deserdomu. Nie będę ukrywać z takimi domowymi pączkami jest trochę pracy, ale to jak potem smakują wynagrodzi z całą pewnością trud włożony w ich przygotowanie. Dzisiaj zapraszam was na pączki tradycyjne, tak jak kiedyś
Polska ZupaSzukając pomysłu na tłusto czwartkowe wypieki zawsze warto też postawić na tradycyjne pączki. Te, z przepisu który już od lat jest w mojej rodzinie wypróbowany, obowiązkowo znajdują się na stole karnawałowym. Są przepyszne, łatwe do zrobienia, bo nie wymagają długiego wyrabiania i świetnie rosną. Polecam ten przepis nawet początkującym, na pewno będziecie zadowoleni z efektu. Składniki: 1,2 kg mąki
Z Majeczką w kuchnidzieciństwie dość często robiłam je z moją babcią, są to jedne z moich najmilszych wspomnień o niej, dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić tradycyjne pączki na drożdżach. Szczerze powiedziaszy obawiałam się, że ciasto wyląduje w koszu i nic z tego nie wyjdzie, ale udały się! Dlatego zachęcam każdego do samodzielnego wypieku pączków, jest to pracochłonne, ale efekt jest tego
Delusional Trinemacie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku
IMPRESJA SMAKUPołączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie
Posadzone i zjedzoneAlan Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka. Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru
Plate of JoyNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru
Kuchnia co dniaprzepisy na tłusty czwartek: Aby przejść do przepisu należy kliknąć w link lub zdjęcie. Racuchy drożdżowe Faworki (chrust) Szybkie oponki w 5 minut! - Najpopularniejszy przepis Tłusto czwartkowy w 2016! Pączki tradycyjne z dżemem Domowe wafle Może ten przepis nie jest zbyt popularny w Polsce w czasie tłustego czwartku, ale u nas na Litwie, to najpopularniejszy przepis w czasie zapustów. Placuszki
Kuchnia ŁukaszaProsty przepis na tradycyjne pączki nadziewane dżemem (w moim przypadku truskawkowym). Nie może ich zabraknąć w Tłusty Czwartek! Składniki (ok 12 szt): 350 g mąki 100 ml mleka 100 ml śmietany 30% jajko 10 g drożdży 3 łyżki cukru 100 g masła dżem o ulubionym smaku olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże
e-PrzepisyKulinarnemożna przestać ich jeść. Przynajmniej ja tak mam ;-) A co tam raz do roku mogę sobie pozwolić ;-) I powiem Wam, że jak dla mnie są o wiele lepsze od tradycyjnych pączków. Zapraszam!!! Składniki (na ok. 190 szt.): 500 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki
Passion of CookingPrzepis na błyskawiczne i przepyszne mini pączusie na twarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych , a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :) W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce
Słodko-Słony Świat IlonyZamiast tradycyjnych pączków przygotowałam pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach - pączki wiedeńskie. Zapras z am! Składniki: 10 dag masła 20 dag mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 szklanka wody olej do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Gotujemy 1 szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy ciasto, aż będzie
Pyszności Słodkościsię składa, że przez ostatnie dwa tygodnie miałam ze trzy Tłuste Czwartki ;) A to wszystko dlatego, że chcę zachęcić Was do przygotowania czegoś innego, niż tradycyjne pączki. Na ten przepis natknęłam się odwiedzając blog Kasi . Te pyszne angielskie pączki, podbiją Wasze serca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Może i są pracochłonne, ale nie zrażajcie się, są tego warte
Kuchnia w opałachfaworki, dyniowe oponki, racuchy i rurki z kremem. 4. Bardzo ciekawe ciasteczka idealne na karnawał, na pewno kiedyś je przygotuję może jeszcze przed ostatkami http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/365-przepis-na-churros 5. I pączki tradycyjne. Taki sam przepis mam od mamy zapisany na kartce, kilka lat wstecz je robiłam są pyszne http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-paczki-i-faworki/69-przepis-na-paczki-tradycyjne Polecam! Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUKlasyczne, tradycyjne pączki z różaną konfiturą. Delikatne, niesamowicie puszyste, rozpływające się w ustach. Nie sposób poprzestać na jednym... Nie wyobrażam sobie polskiego karnawału i Tłustego Czwartku bez takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki
maniapieczeniapowinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami, jeśli lubicie Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut) 2. W szerokim garnku zagotować wodę, nakryć garnek gazą
Nastoletnie WypiekaniePrzed nami Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Szczególnie polecam: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki
Mania WypiekaniaJuż w tym tygodniu Tłusty Czwartek. Najwyższy czas zastanowić się co tym razem usmażyć :) Oto moje karnawałowe propozycje: Pączki angielskie (z serka homo): Pączki hiszpańskie (gniazdka): Pączki tradycyjne: Chrust (faworki): Oponki: Mrowisko: Kwadratowe pączusie: Chrust lany
Mania WypiekaniaUlubione w mojej rodzinie i przygotowywane nie tylko w Tłusty Czwartek tradycyjne pączki z nadzieniem powidłowym lub wiśniowym to istne niebo w gębie. Mimo, że to prawdziwe bomby kaloryczne, ciężko się od nich oderwać... Najlepsze robi oczywiście Teściowa
Milion SmakówFaworki, czy jak nazywają je w niektórych regionach Polski - chruściki, były zawsze obowiązkowe u mnie w rodzinnym domu w okresie karnawału. Niekoniecznie dokładnie w tłusty czwartek, kiedy królowały tradycyjne pączki. Od kiedy pamiętam, nie mogłem się ich doczekać. Kruche i lekko słodkie. Dziejszy przepis to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie - dokładnie tak robiła chruściki moja babcia, a potem moja
Milion Smakówpowiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze faworki (są trochę mniej chrupiące niż faworki), jednak pracy z nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą
CookYourselfroku na Tłusty Czwartek (obok tradycyjnych pączków) miałam ochotę na coś nowego. Gniazdka znalazłam w ostatnim numerze czasopisma Moje Gotowanie i bardzo spodobał mi się ten pomysł. Wymagają co prawda trochę więcej pracy niż faworki, ale trzeba przyznać, że są smaczne (choć niekoniecznie smaczniejsze ;) )Do tego na tyle ciekawe, żebym zdążyła je zrobić dwukrotnie. Za pierwszym razem wstążki porozwijały się
Pełny talerzWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego zebrałam dla Was przepisy idealne na tę okazję ... Tradycyjne pączki z marmoladą różaną Pieczone pączki nadziewane marmoladą Pączki z nadzieniem adwokatowym Włoskie pączki budyniowe Serowe serduszka Serowe oponki Róże karnawałowe Kruche faworki
Z miłości do słodkościczasie do rondla wlać tłuszcz i poczekać, aż się mocno rozgrzeje. Kiedy będzie miał odpowiednią temperaturę wrzucać pączki i smażyć tak długo, póki nie uzyskają złotego koloru. Tradycyjne najlepsze! Pączki, które piekły nasze babcie i prababcie, zazwyczaj były nadziewane dżemem lub powidłami. Takie przepisy chętnie wykorzystywane są dziś, dlatego że nawiązują do tradycyjnych smaków, które przypominają dzieciństwo. Często stosowanym unowocześnieniem(...)przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest zastąpienie smażenia w tłuszczu pieczeniem w piekarniku. Takie pączki są zdrowsze, jednak ich smak, choć nadal wyśmienity, znacznie odbiega od tych tradycyjnych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g drożdży 6 żółtek 1 jajo 500 ml mleka 5 łyżek oleju 150 g cukru 1 kieliszek spirytusu
Domowy Smak Jedzeniazeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie
Mama GotujeTradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki
Słodka StronaDziś "Tłusty Czwartek", a ja chce zaproponować pyszne pączki z bitą śmietaną. Są puszyste i wspaniale smakują. Czasami warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5
Tradycyjna kuchnia KasiPączki w kształcie rogalików to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wersji pączków. Smakują dokładnie tak samo, ale są poręczniejsze Tak przygotowane pączki, śmiało możemy nadziewać ulubionymi dżemami, konfiturami, czy budyniem. Idealnie smakują z nadzieniem. Artykuł Pączki w kształcie rogalików pochodzi z serwisu
NiePieprz.pltemu! I jak ja tyle wytrzymałam?:) Ale już dziś Tłusty Czwartek, a to oznacza, że możemy zajadać się pączkami do woli, kalorii tego dnia się nie liczą:) Tradycyjnie przygotowałam pączki bazując na naszym rodzinnym sprawdzonym przepisie, wprowadziłam jednak do niego trochę zmian, żeby pączki nieco odchudzić, zmniejszając ilość cukru i śmietany. I kolejny raz się udały! Teraz nawet
Obiad gotowymasz czasu, pieniędzy i ochoty, to obawiam się, że jesteś w błędzie, bo to niezbyt droga i przyjemność. Zapraszam po pączki i nie tylko: 1. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis pierwszy z suchych drożdży i masła PRZEPIS 2. Pączki pieczone - bezglutenowe i tradycyjne - przepis drugi ze świeżych drożdży, smalcu i masła PRZEPIS 3. Oponki serowe - tradycyjne i bezglutenowe - PRZEPIS(...)Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z krucho-drożdżowego ciasta. Przepis Dziadzia... PRZEPIS 5. Rogaliki - tradycyjne i bezglutenowe - z orzechowym nadzieniem. Lekko korzenne. PRZEPIS 6. Kokosanki - totalnie bezglutenowe, bo zupełnie bezmączne - 2 wersje - najeżone i płaskie PRZEPIS Jak widać tłusty czwartek nie musi tłuszczem ociekać, a może być przepyszny. Zdecydowanie polecam każdą propozycję, choć mam wśród tych pyszności dwie swoje odwieczne miłości
Wypisz WymalujTłusty Czwartek wcale nie musi być taki "tłusty":) Wystarczy, że zamienicie tradycyjnie smażone pączki na pieczone. Ja w tym roku robiłam je po raz pierwszy i okazały się równie smaczne jak te tradycyjne, ale o wiele mniej kaloryczne. Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki: 7 szklanek mąki tortowej, 2 szklanki mleka(...)czasie ciasta już nie zagniatać!! Całość rozwałkować na grubość około 2cm, wycinać szklanką kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Odstawić jeszcze na 30 minut. Pączki piec około 10-13minut w temp. 180st. Ostudzić. Następnie przy pomocy szprycy z długą końcówką nadziać pączki ulubioną marmoladą. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Z miłości do słodkościKoktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px; color:#999; line-height:normal; }.related-post .post-list
NiePieprz.plKoktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item
NiePieprz.plKoktajl dynia - banan to połączenie, które znane jest wielu osobom i choć wydawać by Pączki pieczone Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser
NiePieprz.plPączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowania działa na ich korzyść. Te dzisiejsze chyba możemy trochę zaliczyć do deserów dietetycznych, dzięki czemu nie ma konieczności ograniczania ich chociażby w takie dni jak tłusty czwartek. Hmm… właśnie uświadomiłam sobie, że te pączki nie nadają się na owy czwartek, bo zwyczajnie
NiePieprz.plBardzo smakowita alternatywa dla tradycyjnych smażonych pączków. A do tego można zaszaleć z dekorowaniem
Diteczwyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką. Ja wolę tradycyjną formę "kulania" pączków, zamykając w środku kawałki marmolady. Może nie są wówczas tak idealnie równe, ale jakoś ta opcja bardziej do mnie przemawia. Uformowane pączki odkładamy na blat oprószony mąką do kolejnego
Malinowe PocałunkiKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:) Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru
Anioły w kuchniwyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką. Ja wolę tradycyjną formę "kulania" pączków, zamykając w środku kawałki marmolady. Może nie są wówczas tak idealnie równe, ale jakoś ta opcja bardziej do mnie przemawia. Uformowane pączki odkładamy na blat oprószony mąką do kolejnego
Malinowe PocałunkiKolejna nasza propozycja pączków. Jest to tradycyjny deser indyjski...mleczne pączki w syropie z kardamonem. Jest to oczywiście uproszczona wersja. W oryginale powinny być z serem khoya, moczone w wodzie różanej z szafranem i kardamonem:) Składniki; 10 dkg mleka w proszku, 2 łyżeczki mąki, 5 łyżek mleka, szczypta soli, 2 dkg zmielonych pistacji, 100 ml wody, 1/2 kg cukru
Anioły w kuchni