Dzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci Składniki: - 350 g mąki - 35 g drożdży - 50 g cukru - 1/2 szklanki mleka - 4 żółtka - 50 g masła - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu - konfitura z róży - cukier puder do posypania - olej do smażenia Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą
Kuchenne Wariacjezwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem całkiem zadowolona. Pączki smakują jak pączki, a nie jak drożdżowe bułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki (na ok 12 pączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko
e-PrzepisyKulinarnepączki nie należą do najtańszych, ale warto je zrobić, bo to chyba najlepsze pączki jakie dotychczas robiłam. Są bardzo delikatne i co ważne nie chłoną tyle tłuszczu co tradycyjne pączki. Zdjęcia robione są na szybko, część pączków była lukrowana a część posypana cukrem pudrem. Śpieszyłam się bo miały być jeszcze dzisiaj rozwiezione gdyż rodzina czekała już na przed czwartkową dostawę
Na słodko lub wytrawnieTłusty Czwartek jest idealnym zwieńczeniem hucznego karnawału, warto więc w tym dniu zadbać o odpowiednie menu, czyli pączki tradycyjne i mini pączusie, faworki klasyczne lub faworki z piwem, a także inne pyszne słodkości, jak na przykład słodkie spiralki z ciasta parzonego. Continue reading Pączki pieczone at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plRacuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują
e-PrzepisyKulinarnewyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii również. Tłusty Czwartek ma swoje prawa i trzeba je szanować, więc dziś nie liczą się
Wędrówki po kuchniroku ubiegłam moją mamę i sama usmażyłam tradycyjne pączki. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona, są piękne i puszyste. Składniki: 600g mąki pszennej 20g drożdży 250ml mleka (letniego) 100g roztopionego masła 3 jajka 70g cukru 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli 1l oleju rzepakowego cukier puder + ulubione nadzienie
DiteczMałe ptysiowe pączusie , to karnawałowy włoski przysmak . Choć smakują wyśmienicie nie zastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć. Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem np. Alchermes
Zakamarki mojej kuchniMini pączki, takie niewielkie i przez to niewinne. Nie można się im oprzeć, prawda? :) Zawsze wolałam je od tradycyjnych pączków, które według mnie bardzo zapychają. Dlatego przed Tłustym Czwartkiem podrzucam Wam prosty przepis na pączki z serkiem ricotta na modłę włoską - Baci di ricotta . Te pyszne, serowe pączusie przygotujecie w pół godziny i z pewnością oczarujecie nimi rodzinę
Chilli Czosnek i OliwaTakie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecam... Składni ki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier
Anioły w kuchnijakiegoś czasu przygotowywałam się do zrobienia tradycyjnych pączków ale ten czas tak szybko przeleciał że w końcu nie zrobiłam Rozmawiałam dziś z koleżanką i ona podesłała mi przepis na szybkie pączusie serowe. Marta wielkie dzięki Wracając do domu kupiłam wszystko co trzeba i zabrałam się za ich zrobienie Składniki: - 200 g serka homogenizowanego waniliowego - 1 szklanka mąki - 1 jajko
Kuchenne WariacjeTakie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecamy... Składni ki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier
Anioły w kuchnismażeniu. I jak dla mnie plusem jest możliwość nadziania pączków przed smażeniem. Wycinamy krążek ciasta, na który nakładamy marmoladę i sklejamy go, a następnie formujemy kulę. Podczas smażenia tradycyjnych pączków, złożonych z dwóch okręgów jest szansa rozlepienia, wypłynięcia nadzienia i zabrudzenia tłuszczu. Tutaj tego nie ma. Pączki wychodzą idealne. Możemy nadziewać je również za pomocą szprycy cukierniczej po usmażeniu
Mieszam w Garnkuprezencie od mamy otrzymałam ostatnio pyszną konfiturę z czereśni. Uznałam za słuszne uwiecznienie jej na zdjęciach. Pieczone pączki to nie to samo, co pączki tradycyjne. Nie mniej jednak moje serce zdobywają nieco bardziej, niż te ociekające tłuszczem. Sekretem jest długie wyrabianie ciasta, by pączki były puszyste i miękkie. Składniki (na około 12- 14 sztuk): 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
Mango PapajaNiesamowite pączki, ser sprawia ,że nie są suche, bardzo pulchne i wilgotne. Ciasto puszyste i delikatne. Gdybym miała wybierać między tradycyjnym pączkiem a serowym, wybieram serowy. Lukier gotowany zwany pomadowym szybko zastyga tworząc dekoracyjne sople. Składniki 500 g sera białego,zmielonego 4 szklanki mąki krupczatki 5 dkg drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru … Czytaj dalej Pączki serowe
gotuj ze mnąDorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego, by je zrobić. Warte tego, by je zjeść. Polecam. Składniki na około 25 gniazdek
W mojej kuchni