myślałam. Przygotowanie ich nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Sprawdzą się również idealnie na tłustoczwartkowym stole Masa na pączki jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Oczywiście różnią się one od tradycyjnych pączków, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie. A przy okazji polecam Wam także zajrzeć na podobne (szybkie) przepisy na: szybkie oponki jogurtowe , mini pączki waniliowe , faworki (na jogurcie) Składniki
Słodkie okruszkiroku bezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem
Bon appetit mon amieKarnawał w pełni, więc czas na kolejny przepis na pączki. Pamiętacie przepis na najdelikatniejsze pączki które serwowałam w zeszłym karnawale? Dziś przedstawię Wam przepis na tradycyjne pączki z różą, a raczej ze smażonymi w syropie płatkami róży, które przygotowałam w czerwcu z myślą właśnie o tych pączkach. Stosowanie takiego nadzienia wyklucza użycie tylki i nadzianie ich po usmażeniu
Rozpustne gotowaniepączki czy chrusty. Dziś jednak nie będzie o pączkach ani faworkach, przedstawię Wam bowiem oponki serowe. Są to pączki z dziurką z ciasta z dodatkiem twarogu, różnią się od tradycyjnych pączków tym, że mają w składzie nie drożdże, a sodę oczyszczoną. Z poniższego przepisu wychodzi 18 sztuk o średnicy 6-7cm. Oponki serowe Składniki: 250g mąki pszennej + do podsypania
Smakołyki BerenikiPrzygotowanie tradycyjnych pączków wciąż przede mną. Tym razem wybrałam szybki przepis na pączki hiszpańskie z Moich Wypieków . Bo one tylko wyglądają tak poważnie, a tak naprawdę są łatwe w przygotowaniu. Także składników nie trzeba wiele. Polecam zrobić je jeszcze dziś :) Niech Wam pójdzie w cycki albo w mięśnie ;) Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml wody szczypta
Pasja Smakusię na moim blogu. Nie lubię i unikam tłustego i słodkiego jedzenia. Dziś zrobiłam wyjątek dla pieczonych pączków ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek i są one lżejszym wypiekiem niż tradycyjne pączki. To nadal ciastka zawierające sporo masła ale nie przesiąknięte tłuszczem tak jak smażone pączki. Ciasto na te pączki jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie. Pieczone pączki zachwycają lekkością
Codziennik KuchennyJuż niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta drożdżowego to zachęcam do przyrządzenia bananowych pączusiów - puszystych, lekko wilgotnych i bardzo smacznych :) Ciasto nie zawiera ani grama cukru, ponieważ same banany dodają słodyczy. Przed podaniem, pączusie możecie posypać cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu
UgotowaćMięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą
cool and mintymoże mniej popularne niż pączki i chrusty ale w niczym im nie ustępują. Te delikatne pączki serowe z dziurką są pulchne, delikatne i o wiele szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych pączków. Najpyszniejsze zaraz po usmażeniu koniecznie oprószone cukrem pudrem. Oponki 500 g białego sera ( u mnie nie zmielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru cukier waniliowy(...)oponki. Smażyć z obu stron na głębszym, dobrze rozgrzanym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Usmażone, osączyć z tłuszczu i obficie oprószyć cukrem pudrem. źródło: Moje Wypieki Artykuł Oponki – tradycyjne serowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadzień. Jednak postanowiłam opublikować go dopiero dzisiaj, ponieważ "pączki" te nie są takimi normalnymi pączkami. Co prawda smaży się je na głębokim oleju i formuje je jak tradycyjne pączki, jednak w swojej konsystencji, pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób
CookYourselfMiękkie oponki serowe z białym twarogiem, smażone na głębokim tłuszczu. Najlepszy i niezawodny przepis na serowe pączki, oprószone miałkim cukrem lub polane lukrem. Przepis na pączki idealny na tłusty czwartek i nie tylko. Serowe pączusie zachowują świeżość dłużej niż tradycyjne pączki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki serowe oponki z białym twarogiem 5 od 11 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka
ProstePesto.plkilka dni tłusty czwartek i wielkie, pączkowe obżarstwo. Od wielu lat sama piekę pączki bo takie domowe, z ulubionym nadzieniem, są najlepsze. Na blogu znajdziecie przepis na tradycyjne pączki z konfiturą i pączki lukrowane ze skórką pomarańczową TU. Dziś mam pączki na bogato-z czekoladowo karmelowym kremem z solą morską i orzechami włoskimi. Krem zakupiłam w Tesco, nie jest
Kasia i jej kobiecy światsumienia można mieć jedząc dietetyczne pączki , które Wam ostatnio przedstawiałam. Dzisiaj jednak przepis na mini pączki. Idealne na dwa kęsy, idealne do małych rączek i zawsze znacznie mniejsze od tradycyjnego pączka, więc można więcej zjeść. Ja ich nie nadziewałam, tak na prawdę z tego względu, że domownicy nie mogli się już doczekać jedzenia. Wyszły pyszne Składniki: - 30 g drożdży - szklanka
dom-agi.plDzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci Składniki: - 350 g mąki - 35 g drożdży - 50 g cukru - 1/2 szklanki mleka - 4 żółtka - 50 g masła - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu - konfitura z róży - cukier puder do posypania - olej do smażenia Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą
Kuchenne Wariacjezwykły pączek ma ok 350 kcal. Z tego przepisu jestem całkiem zadowolona. Pączki smakują jak pączki, a nie jak drożdżowe bułeczki, jedynie skórkę mają chrupiącą, co odróżnia je od pączków tradycyjnych. Zrobiłam nadzienie budyniowe, można je oczywiście zastąpić marmoladą czy dżemem. Składniki (na ok 12 pączków) : 250 g mąki tortowej 100 ml mleka 1,5% 35 g drożdży duże jajko
e-PrzepisyKulinarne