rewelacja. Te pączusie robi się naprawdę błyskawicznie i są pyszne, a do tego nie przesłodzone i na pewno tysiąc razy lepsze od sklepowych. Zatem jeśli boicie się robienia tradycyjnych pączków, albo zwyczajnie nie macie czasu spróbujcie koniecznie tych. Składniki: ok 300 g serka homogenizowanego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja szczypta
Cynamonowe szczęściePierwszy raz zrobiłam takie pączki i stwierdzam, że są pyszne i usmażę je jeszcze nie raz. Ja swój przepis mam z książki kucharskiej, ale pełno ich na blogach kulinarnych. I wcale się nie dziwię, że ludzie(...)przygotowują, bo nie dość, że są pyszne to jeszcze można je przygotować w pół godziny. W środku są puszyste i bardzo mięciutkie. Polecam na pączkową zachciewajkę, bo takie tradycyjne pączki to ja piekę tylko w Tłusty Czwartek, wtedy smakują najlepiej. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 25 dag serka waniliowego homogenizowanego półtorej szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
IzabelawkuchniTłusty Czwartek to międzynarodowy cheat day! Warto ten jeden dzień w roku zadbać o rozpieszczenie naszego podniebienia 😉 Tradycyjne pączki nie są jednak dobrą opcją dla wszystkich, więc dziś mam dla Was przepis na ekspresowe mini keto donaty! Nie zawierają glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Nasze keto donaty możemy podać z pysznym lukrem na bazie serka cream
Mostek w kuchnipączki, tak aby były zrumienione ze wszystkich stron. Zwróć też uwagę, aby w środku nie były surowe (możesz przeprowadzić test patyczka – po nakłuciu pączka, powinien być czysty). Gotowe pączki przełóż na papierowe ręczniki, a po przestudzeniu obsyp je sporą ilością cukru pudru. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)channelId=25527&partnerId=16452&graphicId=2655&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek Ciasto parzone Faworki tradycyjne Pączki wiedeńskie Rachatłukum Potrójnie czekoladowy deser Tarta z musem czekoladowym Zobacz najnowsze przepisy Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki
okolicepalnika.plwiem czy znajdzie się ktoś kto nie zna serowych oponek bo to ciastka bardzo popularne nie tylko w czasie karnawału. Smakują podobnie jak pączki drożdżowe a robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej. Dzieciaki je uwielbiają a dorośli też chętnie zjedzą co sprawdziłam wielokrotnie. Ale nawet jeśli znacie podobny przepis to trudno, ja i tak wiem, że ten jest(...)najlepszy bo już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam, że mam na nie sprawdzony
Smaczna Pyzawyobrażam sobie tego dnia bez przynajmniej jednego pączka - wiadomo, tradycji musi stać się za dość. W tym roku mam zamiar tradycją podtuczyć również C. - no przecież jego nie zjedzenie pączka nie może wpłynąć na moje szczęście! Nie jestem pewna, czy zepnę się w sobie na tyle, żeby samej je smażyć - nie znoszę tego gara z gorącym olejem... Zawsze(...)asystującą mi wiernie Ptysię. Brrr... Dlatego, na próbę, przygotowałam pączkowe muffinki z książki 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Wyszły naprawdę smakowite (C. stwierdził, że wyglądają kalorycznie jak tradycyjne pączki, ale ja tam się z nim nie zgadzam). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKulki twarogowe na słodko. Jak kawa, to i deser Dziś polecam Wam przepis na pyszne twarogowe kulki na słodko. Ten smażony deser z łatwością może zastąpić tradycyjne pączki. Takie mini pączki z twarogu przygotowuje się dosłownie w kilka minut. A ich smak? Ja je uwielbiam Do tego filiżanka pysznej, aromatycznej kawy i nic mi więcej nie trzeba
Słodkie okruszkiDzisiaj tłusty czwartek, a mnie oprócz na tradycyjne pączki naszła ochota na parzaki, a ponieważ teraz mam mnóstwo czasu z powodu ferii zimowych, nic nie stało na przeszkodzie by je wykonać. :) Sięgnęłam więc do starego zeszytu z przepisami spisanymi jeszcze przez moją babcię i odnalazłam antyczną recepturę na jedyne w swoim rodzaju parzaki. Niektórzy znają je pod nazwą pampuchy, parowańce(...)bułki lub kluski na parze, jak zwał tak zwał. U mnie zawsze mówiono na nie parzaki i tak je zapamiętałam :). Postanowiłam wykonać je w dwóch wersjach: tradycyjnej i, że tak powiem ,,odświeżonej''. Dzisiaj podam Wam przepis na obie z nich, a Wy zdecydujecie, która bardziej do Was przemawia, ja przyznam szczerze, że jestem fanką obydwu :). Składniki
Smiling Shrimpszklanki ciepłego mleka lub wody 2 jajka 2 łyżki wódki szczypta soli DODATKOWO : tłuszcz do smażenia cukier puder mąka do podsypania marmolada do nadziania (jeśli robimy zwykłe pączki) WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę ciepłego mleka i czekamy aż zaczną pracować. Do miski dodajemy resztę składników oraz drożdże. Dokładnie wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki(...)następnie smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym oraz posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Z przepisu wyszło ok. 40 sztuk. Zapraszam również po przepis na tradycyjne pączki
Pani na deserplanuje spróbować jeszcze podjąć się próby bezglutenowych faworków i pączków. Najwyżej przepisy opublikuję po Tłustym Czwartku - nikt przecież nie mówi, że później nie można zajadać się faworkami czy pączkami! Na takie pyszności zawsze jest dobra pora :) Ale dlaczego bezglutenowe? Od początku tego roku staram się odżywiać zgodnie z dietą bezglutenową (z wyłączeniem płatków owsianych, które jem) i czuję się bardzo(...)innych oczywiście również zachęcam do wypróbowywania owych przepisów - bezglutenowe wypieki są równie smaczne, a i bardzo zdrowe! :) Ten przepis na oponki jest bardzo prosty i w porównaniu do tradycyjnych pączków - szybki :) Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia (lub od razy po usmażeniu, jeszcze ciepłe! ♥), na drugi dzień nieco twardnieją, ale nadal smakują wybornie :) ************************************************************* Dzisiaj jest ostatni dzień, kiedy możecie oddać głos
chili & sugaroponki serowe ( przepis ). Tradycja tradycją, a więc pączki z marmoladą muszą dzisiaj być i u mnie dzisiaj właśnie takie pączk i są. A Wy co wybieracie? PĄCZKI TRADYCYJNE z MARMOLADĄ Składniki: (na około 14 szt) 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 150 g cukru 200 ml mleka 80 g masła 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli(...)miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady (lub jak ktoś woli konfitury różanej) zawijamy w kulkę. Pączki odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Bon appetit mon amieskorzystałam z przepisu na ciasteczka maślane... Jak widać z pieczeniem słodkości mi nie po drodze. Nie miałam wyjścia, musiałam ciasteczka przerobić na pączki. Dzieci sa bezlitosne. Wyszły, ale maślane ala pączki: przepyszne, kruche i bezglutenowe. Składniki: 3 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier(...)miejsce na około 30 minut. Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C. Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka) do środka których pakujemy nadzienie. Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy ok 15 minut
IzaGotujeDziś coś dla wielbicieli pączków, wszak jutro tłusty czwartek. Dziś inspiracja marokańska, pochodząca z bloga Smaki Maroka. To nic innego jak oponki bardzo podobne do naszych a jednak nieco inne. W oryginalnej wersji powinny być większe a ich średnica powinna wynosić około 15cm, ja zrobiłam mniejsze, ale czy to ma znaczenie? ważne , że są pyszne! Zapraszam(...)Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie jak drożdże zaczną pracować, wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy jajko i masło. Dolewamy porcjami wodę i zagniatamy ciasto jak na tradycyjne pączki. Ciasto nie może się kleić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie rozwałkować na około 0,5 cm i dużym kubkiem wykrawać duże oponki
Radość kipiąca uśmiechem.dotyczące temperatury smażenia są uniwersalne dla wszystkich – nie tylko moich pączków – czyli tłuszcz nie może być zbyt gorący a optymalna temperatura to ok 170 stopni, żeby by pączki/oponki nie paliły się i nie rozpadały. Składniki: 100 g śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleka kokosowego 40-45 g mąki kokosowej 1 jajko 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztuki. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę. Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne. Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci słodzika w pudrze jak tradycyjne pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu bądź mleczka kokosowego i solu z limonki albo polewę czekoladową.(olej kokosowy i kakao). Smacznego! — BTW całości bez słodzików: Artykuł PĄCZKI KOKOSOWE
Ola la LCHF