Masa makowa Znajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. Zapraszam
Domowe Tortyciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypany mąką blat, delikatnie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać kółka (wycinałam większą literatką). Przykryć ponownie ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 175*C. Wrzucać pączki i smażyć z obu stron na złoto, nie za szybko aby w środku nie były surowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybka przekąska dla tych co mięso zjadają i dla tych co za nim nie przepadają. Pierwsze kabanosy przygotowujemy, w tym czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść
Moniki Smakołykiwersję na słodko z karmelizowanymi jabłkami. Szybki wypad do sklepu po niezbędne zaopatrzenie, którego brakowało w moim domu i z zapałem zabrałam się do pracy. Naleśniki wyszły fantastyczne i sycące. Jeśli nie przepadacie za jabłkowym farszem, możecie przygotować karmelizowany rabarbar lub gruszki, możecie także gotowe naleśniki polać roztopioną czekoladą deserową. Potrzebne nam: *na ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjiskładniki zagniata się na dość luźne ciasto i wałkuje na okrągły placek. Następnie kroi się go na pasy, najpierw w pionie, później w poziomie, uzyskując duże kwadraty. Smaży się potem na małym ogniu na jasnozłoty kolor z obu stron. Nie są słodkie i tak ma być, bo nadmiar cukru powoduje, że będą się szybko przypalały. Najlepiej smakują z dodatkiem dżemu
Wiem co jemrobi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała zamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem
chili & sugarprzez Ciasto na niedzielę tym razem Ciasto na zimno bez pieczenia [ klik ] bo upał i trzeba się ochłodzić. Wymyśliłam ten torcik bo nie chciało mi się piec a dostałam od przyjaciółki wiadro czereśni i trzeba było coś z nimi zrobić. Zjeść się nie dało za dużo, choć brzuchy pełne były. Torcik robi się szybko tylko trzeba poczekać na wychłodzenie. Zapraszam
Moje Małe CzarowaniePlacuszki wymyśliłam na szybko, ponieważ okazało się, że ziemniaki które mam są już stare i niezbyt smaczne po ugotowaniu/upieczeniu... SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków kawałek kiełbasy 1 średnia cebula 2-3 jajka sól, pieprz WYKONANIE: Ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka (przy mieszaniu ciasta trzeba dodać najpierw
Tradycyjna kuchnia inaczejpyszne. Robi się je łatwo i szybko. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość
Mama Gotujetradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate, ale nie wyszły chrupiące, a dzieci zajadały się ze smakiem. Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym
dom-agi.plsosu hummusu. Używa się ją do ciast, sosów wszelakich, jako masła do chleba no i do czego dusza zapragnie, pasuje do wszystkiego. Dlaczego warto jeść sezam? bo ma minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan i selen. Posiada witaminy takie jak : A, E, B1, B2, PP. A ja pokażę Wam jak szybko taką pastę tahini można zrobić
Moje Małe Czarowanieczosnek i następnie mieszamy łyżką. Ciasto z cukinią wlewamy do wcześniej natłuszczonej formy na tartę Zapiekamy w 200 stopniach C aż do ścięcia jajek. Wersja do smażenia na patelni:Cukinię wcześniej startą dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy do niej roztrzepane jajka. Posypujemy solą i pieprzem i dodajemy listki bazylii, czosnek. Całość szybko mieszamy i przykrywamy. Smażymy na wolnym
Bon Appetit Małgorzatybyła bardzo szybka akcja. Wpadł pomysł, czasu mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował
Blondynka Gotujenakładu pracy. A to chyba lubicie, prawda ? Szybko i smacznie - to moja blogowa dewiza !Kruchy kakaowy spód:* 120 g masła* 3 łyżki cukru* 1 1/4 szklanki mąki pszennej* 2 płaskie łyżki kakao DecoMorreno * 1 żółtko* zimna wodaMasło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao.Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie
kolorowotorcikowomasy dodajemy po jednym jajku i szybko miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę, przesiane mąki, migdały i wódkę. Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało
Mia Cucina Sofieta