zachęcam Was do jego wypróbowania. WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM Składniki na karmel: 1/4 szkl cukru kokosowego Targroch * 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na ciasto (blacha do pieczenia ok. 20x30): 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki sody 150g margaryny** 2/3 szkl. cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej*** 6 łyżek wody 1 łyżka(...)oleju kokosowego. ***Można użyć również skrobi/mąki z Tapioki. Przygotowanie: Do rozgrzanego rondelka wysyp cukier i rozpuść go mieszając przez około minutę. Następnie wlej mleczko kokosowe i szybko wymieszaj je z rozpuszczonym cukrem. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut, do momentu zgęstnienia masy. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj olej kokosowy
wegujemypracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem i kukurydzą z puszki czy z soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami(...)chili czy wrap śniadaniowy z pastą twarogowo-jajeczną. A na deser? Domowe czekoladki kokosowe. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło Wydawnictwo: Wydawnictwo Zwierciadło, 2016 Karolinę i Macieja znam z warsztatów o kuchni Sri Lanki, na których byłam z okazji Dnia
Ugotowane pozamiatanelodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami. Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest naprawdę nieskomplikowany. Upieczenie spodu to pestka, a zrobienie pralinek, jak tylko masa na nie ostygnie, zajmie Wam dosłownie 15 minut. Pralinki robi się z mleka skondensowanego, masła i kakao(...)sztywno. Dalej miksując, dodaj po jednym żółtku i cukier, utrzyj masę na gładko. Dolej mleko na przemian wsypując mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do tortownicy i piecz je przez 30 minut . PRALINY: Podgrzej w garnuszku mleko skondensowane z masłem oraz kakao i gotuj około 10-15 minut , aż masa mocno zgęstnieje i będzie
Słodko-Słony Świat Ilonypolędwiczki oczyścić z błonek i tłuszczu jeśli takie mają. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką o ostrą, obsypać suszonymi ziołami.Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć szybko mięso, na wysokiej temperaturze. Chodzi o to, żeby soki z mięsa nie wylewały się podczas pieczenia. Dzięki temu polędwiczka będzie pyszna i nie sucha. Zostawić ją na kilka minut, żeby odpoczęła(...)wystarczy jedna. Ja miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry
Kuchnia PokoleńPiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare składników, aby osiągnąć to wszytko.
IzaGotujednem przekładamy masło i masę krówkową o smaku czekoladowym. Podgrzewamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy partiami nasze rozdrobnione ciasta, mieszając. Tak powstałą masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy i wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika (lub na dłużej do lodówki). Masa ma bardziej stężeć (u mnie około 4 minuty(...)ziemne w karmelu (nie trzeba tego robić bardzo dokładnie). Wyciągamy naszą schłodzoną masę, dodajemy do niej 2 łyżki rozdrobnionych orzeszków, mieszamy. Resztę orzeszków wysypujemy na talerz. Następnie w dłoniach szybko formujemy kulki (u mnie większe od orzecha włoskiego, ale można zrobić je dowolnej wielkości). Masa będzie lekko tłusta. Kuleczki obtaczamy w pozostałych rozdrobnionych orzechach. Kuleczki wstawiamy do lodówki na minimum
Słodkie okruszkiustach. Wygląda fantastycznie i będzie idealny dla fanów gorzkiej czekolady. Smak czekolady jest intensywny, a sernik jest aromatyczny i troszkę karmelowy od cukru koksowego. W przygotowaniu jest prosty i szybki. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mocno Czekoladowy Sernik z Polewą Składniki: Spód: 220g(...)upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi
Mała Cukierenkaktórym mogli spotykać się z przyjaciółmi. W 2011 r. Wiedeńska kawiarnie wiedeńskie zostały wpisane przez UNESCO do krajowego spisu niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Również podawana tam kawa po wiedeńsku, szybko zyskała światową sławę. Do Polski kawa po wiedeńsku trafiła po bitwie pod Wiedniem, dzięki Jerzemu Franciszkowi Kulczyckiemu, dyplomacie i żołnierzowi Jana III Sobieskiego. Jerzy Franciszek Kulczycki był założycielem jednej(...)śmietany, podaję się ją z dodatkiem mocno spienionego mleka. Tradycyjnie kawa po wiedeńsku podawana jest w eleganckiej, najczęściej wysokiej, szklance o pojemności około 250 ml, w towarzystwie m.in. takich ciast jak nasz ulubiony sernik wiedeński Kawa po wiedeńsku - składniki na jedną porcję 200 ml mocnego espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2 łyżki roztopionej czekolady
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj obiecane ciasto. Muszę przyznać, że jestem z niego dumna niesłychanie - dawno już nie zebrałam tylu pochwał i zachwyconych mlaśnięć. Możliwe, że pomógł fakt, że mieliśmy gości i nie tylko C. miał okazję go spróbować...W każdym razie - odkąd zobaczyłam je u Kasi wiedziałam, że też muszę takie cudo przygotować. Wygląda bowiem zniewalająco i arcyskomplikowanie, a tak naprawdę(...)biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje, więc do lodówki spodnią warstwę wystarczy włożyć dosłownie na 5-10 minut. Inaczej reszta w misce, nawet w temperaturze pokojowej, może zacząć się ścinać. Przestrzeń między brzegiem formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIch idealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się. Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak
Ze smakiem bez glutenuJeśli tak jak ja trzymacie dietę, to Boże Narodzenie jest nie lada wyzwaniem - wszystkie pyszności, które zajadamy w tym czasie mają sporo kalorii, których osoby na
Cooking MonsterJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki
prawdziwe jedzeniecóż, taka prawda i jestem z tej babki cholernie dumna! Zatem pysznię się dziś nią przed Wami i oczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również zachwyci i upieczecie ją na tegoroczne Święta... I jestem pewna, że jeśli to zrobicie, to na stałe wejdzie do Waszego(...)początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić
Słodko-Słony Świat Ilonyszybko spróbujcie, bo jest pyszna. Koniecznie z rozmarynem, bo to właśnie on nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Ja do niej podchodziłam dość sceptycznie, aż do momentu kiedy ją pierwszy raz zrobiłam. Bo niby co? Pizza i ziemniaki? A jednak! Zdjęcie tylko jedno znalazłam w archiwach, a nie chciało mi się w tym celu przeszukiwać zewnętrznego dysku. To przepis na ciasto
Z Hrabiną w kuchni