receptury na makaron powstałam między innymi grahamowy ale to już innym razem. Codziennie słyszę mamooo daj mi coś słodkiego więc powstało kilka rodzai muffinek. Robi się je bardzo szybko są pyszne można szaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek(...)suche osobno i mokre tzn mleko, masło, jajka - łączymy ze sobą i dodajemy pokruszoną czekoladę mieszamy do połączenia składników- nakładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki łyżkę ciasta na to łyżkę budyniu i ponownie łyżkę ciasta, wypełniamy do 3/4 wysokości foremki aby nam nie wypłynęło podczas pieczenia- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
Basia w kuchniprzypadł do gustu. Robi się szybko, jest delikatny i miękki. Całość, fajnie do siebie pasuje. Jeśli lubicie bardziej słodkie serniki, to możecie zwiększyć ilość cukru. Ja dodałam tylko 3/4 szklanki, ponieważ chałwa jest słodka i nie chciałam, żeby sernik był mdły. Wierzch, posypałam cukrem pudrem, a to dodatkowa słodycz. To co ? Pieczecie? Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Agusiowe smakołykichlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFchlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną patelnię i podpiekać przez kilka minut pilnując by się nie przypaliły. Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania
Ola la LCHFDomowy makaron jest bardzo szybki do zrobienia i pyszny. Idealny do zupy lub sosu. 1 szklanka wody 1 jajko szczypta soli około 1,5 łyżki wody mąka do podsypywania ( nie za dużo ) Składniki zagnieść na dość elastyczną i nie lepką masę i pozostawić przykrytą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (podczas wałkowania można podsypać stolnicę odrobiną
cukrem pudrem posypaneoprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy na talerz. Po przestudzeniu lukrujemy lub oprószamy cukrem pudrem. Babka z przepisu Dziadka jest zaskakująco prosta i szybka w wykonaniu. Przepis pochodzi z blogu
mojewypiekiinietylkozajączkiem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy
Sama słodycz i szczypta chiliZnajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa
Domowe Tortylodówki. Następnie szykujemy sobie szablony, ciasto cienko wałkujemy na papierze do pieczenia, jak piernik ma być duży, tak jak moja 18 to łatwiej będzie go przenieść. Wykrawamy nożykiem kształt, wygładzamy krawędzie. Piernik pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: -Jest to najlepszy lukier do dekoracji pierniczków, nie urywa się, szybko zastyga, i ładnie wygląda. Potrzebujemy: -1 małe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuinaczej. Zwłaszcza, że przepisy są proste, szybkie i bezpretensjonalne, a towarzysząca im narracja sprawia, że stają się bliskie jak przepisy członków rodziny. Przez proste mam na myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis
Ugotowane pozamiataneniedawno Aga zrobiła pyszną, sycącą i szybką Tratę z Łososiem. Tarta nie tylko smakuje, ale przyprószona posiekanym koperkiem pięknie wygląda! Efekt: uczta dla oka, uczta dla kubków językowych, uczta w gronie przyjaciół! :) Do tego kompozycja sałat i kieliszek dobrego wina. Chwilo trwaj....! Trata z Łososiem fot. Iza/ wykonanie: Agnieszka Prus Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 gram wędzonego łososia
Kuchnia smakówKiedy myślę jak szybko i konkretnie nakarmić moje dziecko w pierwszej kolejności myślę o pizzy. Wszystkie dzieci lubią pizzę przecież, moje nie jest wyjątkiem. Nie rozumiem dlaczego tak wiele osób boi się robić pizzę. Przecież na nią potrzeba max półtorej godziny, w tym mamy dużo czasu dla siebie, bo jak ciasto rośnie to nie musimy na nie patrzeć,ani wspomagać
Blondynka Gotujebliskimi. Szczególnie, że robi się je szybko, nie wymagają czasochłonnego przygotowania. Na początku miałam lekkie opory przed panierowaniem cebuli i jej smażenia, bo wydawało mi się, że wszyscy wokół będziemy pachnieć tylko i wyłącznie cebulą. Jednak tak nie było, smakują jak ziemniaczane chrupiące chipsy o delikatnym posmaku cebuli. Składniki: 3-4 większe cebule ciasto: 50 ml wody
Zasmakuj Kuchnirabarbarem Strucla z rabarbarem i amarantusem Ciasto migdałowo-jabłkowe "Czy ten rudy kot to pies" Olgi Rudnickiej to książka napisana żartobliwym językiem, trochę zaczerpniętym z młodzieżowego slangu sprzed kilku lat. Główną bohaterką książki jest Ulka, która traci pracę i postanawia gdzieś czmychnąć, bo w Poznaniu "jest spalona". A że jest roztargniona i szybko ładuje się w kłopoty, te tylko
Weekendy w domu i ogrodzieBabeczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Rach ciach i mamy :) . Troszkę więcej czasu musimy poświęcić jeżeli przygotowujemy je z kremem. Jednak smak wynagrodzi Wam poświęcony czas. Zrobiłam do nich krem z masą krówkową , który Wam polecam. Posypałam posypką karmelową , która dopełniła smaku. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Polecam. Ciasto (18 sztuk babeczek) 3 jajka 1/2 szklanki
O kuchni z uczuciem