Sernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM SER: 0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń(...)wylewamy na ser. Rozsmarowujemy i chowamy do lodówki, aż całkiem wystygnie. KREM 2: Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą w celu szybkiego schłodzenia. Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją przykryła. Odstawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy w mikrofali. Serek homogenizowany, jogurt naturalny i cukier puder miksujemy. Wlewamy zimną galaretkę, żelatynę mieszamy z niewielką
Pani na deserdzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą je, a całość z wierzchu jednocześnie zasklepia się i zapieka. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – ptysie wkładamy do już mocno zagrzanego piekarnika, takiego(...)grudek. Zagotowujemy razem mleko, wodę, masło, cukier i szczyptę soli. Zdejmujemy garnek z ognia gdy woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée z ubitych ziemniaków. Stawiamy z powrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie
Karo in the Kitchenbiszkoptu, kremu budyniowego i warstwy galaretkowej ze startymi jabłkami. Jego nazwa pochodzi stąd, że wierzch ciasta przypomina drobne wióry, tj. trociny, a w rzeczywistości to podrumienione wiórki kokosowe :) Ciasto łatwe do przygotowania i bardzo smaczne :) Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 35/40 cm: biszkopt 4 duże jajka 4 płaskie łyżki mąki(...)mleka (750 ml) 1 duży budyń śmietankowy (64 g) 3 łyżki zwykłego cukru 1 kostka masła (200 g) warstwa zielona 3 galaretki o smaku agrestowym 5 jabłek (odmiany, które szybko nie ciemnieją, np. delikates, gloster) warstwa kokosowa 1 opakowanie wiórek kokosowych (100 g) 15 g masła 3 łyżeczki zwykłego cukru Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka
Ugotowaćmiędzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu(...)chleb jest dobrym pomysłem. Budzi ciekawość, pysznie smakuje i zapada w pamięć. A pomyślcie tylko, jak miła dla współmałżonka może być pobudka zapachem świeżego pieczywa. Po trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, pieczenie oraz stygnięcie. Warto jednak zauważyć, że wszystko to dzieje się samoistnie, a my w tym czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym. Po czwarte
Proste-przepisy.plPoza tym ślub i wesele Przyjaciółki Ani, było pięknie! :) W mieszkaniu czekamy na tynki, jutro podobno zaczynają.. Ajjj nie mogę się już doczekać tej mojej własnej kuchni, pierwszego ciasta, pierwszego obiadu, śniadania... :) Dzisiaj mam dla Was, już dawno obiecany krem ze świeżych pomidorów. Zapraszam! Składniki: 6 szt pomidorów dojrzałych 1 puszka pomidorów bez skórki 4 marchewki 1 mała(...)skórki. Do wywaru dodać warzywa, pomidory, pomidory z puszki, wszystko zmiksować na gładką masę blenderem. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojoną w kostkę mozarellą. Pysznie, zdrowo i szybko
Trufelkowoformę dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25-30 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuścić w formie z wysokości ok 40 cm. Pozostawić(...)odłożoną ubitą kremówką. * przed dodaniem żelatyny do kremu warto do miseczki z ciepłą żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie. Nasącz: - 200 ml bardzo mocnej kawy - 100 ml likieru amaretto Składniki na poncz wymieszać ze sobą. - dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu. Polewa
kawawszklanceBułeczki śniadaniowe to pyszne i łatwe do zrobienia pieczywo. Chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, dobrze się kroją i świetnie smakują. Bułeczki zawierają mąkę pełnoziarnistą
Kuchcik gotujeTen przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na
Mała w garnku mieszamojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku
moj przepis naTe pięknie wyglądające oraz cudownie pachnące kwiaty mają ponad 75 gatunków. Przepiękne barwy, które potrafią mieni ć się różnymi odcieniami na jednym kwiatku. Nie sposób
RAROSSAzałożenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy(...)mieć czas, żeby ostygnąć. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem: przez minutę-dwie na szybszych obrotach, potem na najwolniejszych. Dodajemy serek mascarpone, cały czas ubijając - najlepiej zrobić to w miarę szybko, żeby masa nie zdążyła się ogrzać. Łączymy krem z rozpuszczoną czekoladą i przekładamy do szprycy. Próbujemy ładnie go nałożyć na babeczki, zdejmujemy i próbujemy ponownie w nadziei, że kiedyś się
sama złodyczjeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące i mega czekoladowe. Lubię je robić, ponieważ są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, i do tego nie jest potrzebny mikser. Muffinki odróżniając się od babeczek techniką przygotowania. Podczas robienia babeczek możemy ,,wrzucić" wszystkie składniki do misy i ubić mikserem, a robiąc muffiny(...)chilli (radzę je dodać ponieważ dodają bardzo fajną nutkę smakową muffinom). Do składników suchych dodajemy składniki mokre. Robimy 12-14 okrążeń trzepaczką, aby nie pozostało surowej mąki. Jeżeli w cieście będą malutkie grudki, nie przejmujcie się, tak powinno być. Dodajemy pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę i robimy jeszcze kilka okrążeń trzepaczką (max. 3-4). Formę do babeczek (muffinów) wykładamy papilotkami
Kuchnia Łukaszajest tyle ciekawych przepisów na posiłki, które pozytywnie nastrajają nas na cały dzień. Dziś mam dla Was pomysł na lekkie i bezglutenowe śniadanie. Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Placuszki z kakaowym tahini od kreta24.pl Do tego świeże owce sezonowe. Pycha. Czas przygotowania: 15 min. Składniki na 10 placuszków Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI(...)miski. Dodajemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane i szczyptę soli. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy jajko, mleko ryżowe i olej kokosowy . Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste i lepkie. Placuszki smażymy na patelni do naleśników posmarowanej odrobiną tłuszczu np. kokosowego. Usmażone pancaces układamy na talerzu, smarujemy macedońskim tahini . Dekorujemy posiekanymi orzechami i świeżymi owocami
kulinarnyJadążenia do wyznaczonego celu. Często jednak nawet to nie wystarcza, bo korzystamy ze złych metod, które przekładają się na zupełny brak efektów lub wręcz przeciwnie, przynoszą one bardzo szybkie efekty, jednak jeszcze bardziej krótkotrwałe. Jak więc żyć zdrowiej, jak zacząć dietę i wytrwać w swoim postanowieniu? Tak naprawdę jeżeli wydaje Ci się to trudne, to prawdopodobnie próbujesz wprowadzać zmiany(...)Cheat meal, a nawet cheat day. Niektórym pokusom po prostu nie sposób nie ulec, a czasem odmówić nie wypada. W ten jeden dzień pozwól sobie np. na niewielki kawałek ciasta. Jeśli masz na celu zdrowsze życie, a nie tylko obsesyjne liczenie kalorii, kilka potknięć to nic strasznego. Zjedzenie kawałka tortu nie jest powodem, żeby rzucić całą dietę. Z drugiej strony
Pogotujmy.plinspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę . Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać(...)idei olejów w saszetkach, bo są istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego oleju. Łapiesz wtedy za saszetkę i po kłopocie! W szybkim skrócie: olej z pestek dyni BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni. Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Dzięki
Grunt to przepis!