parówki, kroimy ser i zieleninę. Wałkujemy ciasto, kroimy na kawałki i układamy ser, zieleninę i parówki. Zawijamy i układamy łączeniem na blaszce. Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy... Wkładamy do piekarnika na 20 minut / 200 st. C Przy okazji możemy zrobić również wersję bez kiełbasy, z serem żółtym, fetą, pieczarką.... Wszystko zniknęło bardzo szybko ! Przekąska była hitem dnia, polecam
chleba naszegosame w sobie też są cudowne! Szybkie, proste i smaczne takie lubię… Składniki: 190g kleiku ryżowego 30g masła 2 łyżki stewii 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia b/g Powidło śliwkowe Sposób przygotowania: Na stolnicy wysypujemy kleik i robimy w nim oczko do którego dodajemy pokrojone w miarę miękkie masło i jajka. Ciasto ugniatamy. Po ugnieceniu ciasta odrywamy
madamekuchnia.wordpress.comprzyjaciół. Grillowanie truskawek jest łatwe i szybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą
naRuszciespożywczy dekoracje do ciast Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Formę na muffiny (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. W jednej misce mieszamy (łyżką) składniki suche a w drugiej (widelcem) składniki mokre. Wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi i mieszamy (łyżką) do momentu, aż wszystko się połączy - dość szybko i dość nieporządnie :) Teraz
Alutka-Gotujeprzystało na prawdziwą królową pomysł szybko wpadł do głowy ;) Postanowiła upiec drożdżówki. Czy cokolwiek innego ma większą moc w wywoływaniu uśmiechu na małej buzi? Nie zwlekając przystąpiła do działania. Niczym wróżka szybciutko wymieszała w misie niezbędne składniki które potem zagniotła wkładając w to jak najwięcej serca. Już po chwili zapach wyrastającego ciasta obudził Pogodynkę. Już sama możliwość pomocy i posypywania
Mienta blogkremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę. (U mnie wyszły 23 pojedyncze sztuki) 160g mąki żytniej (użyłam razowej typu 2000 , z Bazarku Smakoszy ) 100g masła/margaryny 70g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kulki o wielkości - pomiędzy orzechem
Di gotujerównie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. 2. Ciasto dzielimy na 10 części, formujemy kulki, które lekko
Szefowa kuchniMasę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone odstawiamy na blat i studzimy. Na sam koniec do zrobienia została polewa tofii. Wszystkie składniki przełóż do rondla i podgrzewaj na wolnym ogniu. Podgrzewaj do momentu, aż masa odparuje, zbrązowieje i zgęstnieje. Pod koniec masa może szybko gęstnieć. Jeżeli uznasz, że wyszła zbyt gęsta
Smaczne Potrawydobre placuszki, super na śniadanie, podwieczorek. Szybko się je robi, gotowe w kilka minut. Do dużej miski lub malaksera wrzucić jajko, miód, cukier waniliowy,wlać mleko, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać, zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię, następnie zmniejszyć temperaturę smażenia. Nałożyć za pomocą dużej łyżki porcje ciasta i smażyć tak długo, aż będzie można
Kuchnia Pokoleńsosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Składniki: 6 - 8 ziemniaków ugotowanych 1 jajko 8 - 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli boczek wędzony w plastrach masło Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Wykonanie: Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto. Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku Gotowe
Pyza i Surówkapierogi. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubośc około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką) Patelnie rozgrzewamy i na suchej smażymy placki z każdej strony az do zrumienienia. Placki na patelni podwajają swoją objetośc, zastanawiałam się czy w środku będą takie jak powinny - ponieważ dosyć szybko łapią kolor a jednak sa dosyć
Radość kipiąca uśmiechem.taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja na naleśniki: 2 jajka Szklanka mleka Szklanka lodowatej wody (najlepiej gazowanej) Szczypta soli Mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Uwaga, gęstnieje! Mieszamy rózgą
Patchworktylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli jeszcze raz go skosztować. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Należy przyjąć że na każde 100 g mąki, należy dać jedno średnie jajko. Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać sól, wbić jajko (jajka). Wyrobić ciasto. Z początku będzie ciężko szło
na moim stole...różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji
Spektrum Smakubędzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka). Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry. Po usmażeniu położyć
Mania Wypiekania