szybkie ciasta - 26039 przepisów (strona:1088/1736)

Chałka drożdżowa 159

mleka prosto od krowy ! Niestety z biegiem czasu wystąpiła u mnie nietolerancja kazeiny i laktozy, więc mleko krowie musiałam zastąpić mlekiem roślinnym.  Najważniejsze !  Przepis jest prosty i szybki. Drożdżową chałką możemy cieszyć się już w zaledwie 50 min !  Jesteście ciekawi przepisu ?  Zapraszam do dalszej części posta. Składniki: 35 g świeżych drożdży 180 ml mleka migdałowego(...)Sposób wykonania: Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku wymieszanym z cukrem.  Odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdżowy zaczyn i pozostałe składniki.  Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min (ja wyrabiałam w Thermomixie ).  Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące. Dzielimy je na 4 części, z każdej formujemy wałek.  Zaplatamy warkocz chowając końce

Marcepanowa kuchnia
Lody sernikowe z malinami – mój ulubiony przepis 151

musiałam zrobić je jeszcze kilkukrotnie, żeby doprecyzować recepturę, sprawić żeby lody były dalekie od smaku samej śmietany, nie przesłodzone, żeby smakowały jak znane i lubiane przez wszystkich serowe ciasto – a nie jak śmietankowe lody bez maszynki. Nie potrzebna Wam maszynka do lodów żeby móc się cieszyć ich smakiem, wystarczy ręczny mikser. W swoim składzie nie mają jajek, odpada długie gotowanie(...)owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda i to całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde

Karo in the Kitchen
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 90

Czas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h   Cukinię marynujemy albo kisimy, a dlaczego by nie upiec ciasta? Ja postanowiłama

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 142

nagrzanym piekarniku 180° ok. 45-50 minut- zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części(...)środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy!           Przepis Mamy Jadzi z messages,za który dziekuje ,szybki smaczny

mojej kuchni
ciasto ucierane z porzeczką czarna i czerwoną 165

nagrzanym piekarniku 180° ok. 45-50 minut- zależy to od piekarnika, w międzyczasie sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia. Po tym czasie od razu wyjąć. I smacznego   ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki...  Ale też można je podzielić na 2 części(...)środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy!           Przepis Mamy Jadzi z messages,za który dziekuje ,szybki smaczny

w mojej kuchni
Piernik kawowy z bananem (tylko na 1 jajku) 135

zależy na dobrym smaku ciasta, więc zawsze używam tylko dobrej gatunkowo. Tym razem była to kawa świeżo palona CREMA GOLD (mieszanka doskonałych kaw brazyliskich i kolumbijskich z dodatkiem robusty indyjskiej), która posiada mocny, czekoladowy smak i cudowny aromat. Polecam ją nie tylko dla tych, którzy cenią dobrą jakość kawy, ale również dla osób potrzebujących szybko "stanąć na nogi", gdyż mieszanka

Di gotuje
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 175

Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany

Ogrodnik w podróży
Domowy pasztet 163

jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem blaszki, na górze ukladamy plasterki boczku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 minut. SMACZNEGO! Tym smacznym akcentem kończymy cykl naszych swojskich smaków. W kolejnych postach spodziewajcie się smacznych i przede wszystkim szybkich w wykonaniu deserów. Dziękujemy

Sprawni w smaku
Cynamonowe zawijasy 138

jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała

Farmażony
Faworki bez śmietany i alkoholu 464

było jednolite i miękkie. Ciasto bardzo cienko wałkujemy i kroimy w długie paski o szerokości ok. 3 cm. Na środku robimy podłużne nacięcie i przeciągamy jeden koniec przez środek kształtując w ten sposób nasze faworki. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec na średnim ogniu. Faworki smażymy partiami z obu stron. Faworki smażą się bardzo szybko, więc dobrze jest uformować wszystkie

Dieta bez mleka
Włoskie ciasteczka cytrynowe inspirowane książką Italia do zjedzenia.... 192

czasie z ciasta urywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Każdą kulkę najpierw obtaczamy w cukrze krysztale a potem w pudrze. Układamy na blaszce, robiąc odstępy około 3-4 cm. Pieczemy około 15 min w nagrzanym piekarniku do 180C. Jednak taka moja uwaga - sugeruje sprawdzać co jakiś czas ponieważ cukier się szybko karmelizuje i ciasteczka się po prostu palą

Radość kipiąca uśmiechem.
Cynamonowe zawijasy 204

jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała

Farmażony
Łosoś w cieście francuskim 140

weekend? Bo mi strasznie szybko :(. Już od 11 dni utrzymuję zdrowszy tryb życia niż wcześniej i czuję się z tym naprawdę dobrze :). Trochę ćwiczeń, zdrowsza dieta, rezygnacja z gotowych batoników... Z tego powodu częściej coś upiekę, bo w postanowieniu noworocznym domowej roboty słodkie mogę jeść dowoli :). Dzisiaj zapraszam Was na pyszną rybkę - łosoś w cieście francuskim. Zainspirował mnie przepis

Trufelkowo
Ciastka owsiane z truskawkami i bananem 190

tylko taka, że to ciasto powstało w zimie więc dżem jest z mrożonych truskawek a tu mamy świeże truskawki. Ciasteczka są wegańskie ( jak użyjecie oleju kokosowego) łatwe do przerobienia na wersję bezglutenową ( po dodaniu bg płatków i mąki np. gryczanej). Ciastka są dość miękkie, więc nie spodziewajcie się tu chrupiących ciasteczek. Sprawdzą się na szybkie śniadanie i na wynos. Ciastka

Cooking for Emily
Oponki serowe 154

bardzo szybo i równie szybko znikają z talerza. 250 g mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru z wanilią 2 żółtka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 i 1/2 łyżeczki sody olej do smażenia cukier puder do oprószenia Twaróg rozgnieść widelcem,dodać żółtka,jogurt i cukier,wymieszać. Następnie dodać mąkę i sodę,zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania