się składników. Gotową masę przelewamy do blaszki o zbliżonych wymiarach 22 cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 w temp. 180*C Ciasto studzimy i przecinamy poziomo na dwie części. Kawę wraz z alkoholem i dwiema rodzajami czekolady umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się całkowicie czekolady. Ważne(...)sekund (aż do chwili rozpuszczenia się proszku). Przelewam do większej miseczki. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Do żelatyny dodajemy najpierw łyżkę śmietany i szybko ją łączymy z żelatyną, następnie dodajemy kolejną łyżkę powtarzając czynność. Kiedy już nam żelatyna się zahartuje i mamy pewność ,że nie ma grudek, przelewamy ciurkiem wszystko do pozostałej części śmietany i miksujemy dokładnie
W Moim Magicznym Domugalaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)parze" (Garnuszek z wodą i miseczka na nim). Jajko i żółtka dokładnie rozkłócamy i wlewamy powoli do cytryn z cukrem. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia masy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę, ale cały czas przygotowujemy wszystko na parze. Odkładamy do wystygnięcia. Truskawkowa warstwa: Truskawki czyścimy i pozbawiamy szypułek. Blendujemy na mus. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej
Karczma Honoriettyjajko cukier puder Jedno ciasto rozkładamy, smarujemy je nutellą (omijając brzegi). Przykrywamy drugim ciastem francuskim. Brzegi dokładnie dociskamy. Górę smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 cm. Można je później przekroić na pół. Leciutko skręcamy w spiralki. Tak przygotowane paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło jeśli: 👉 polubisz wpis 👍 lub udostępnisz go 😍 👉 pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza Artykuł Szybkie paluchy z Nutellą pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiWitajcie, Przed nami weekned. Już tradycyjnie przychodzę do Was z pomysłem na ciasto. Dzisiaj jest to torcik kokosowy ( uwielbiam wszystko co kokosowe), który stał się moim urodzinowym przysmakiem. Wygląda tradycyjnie ale czytając przepis przekonacie się, że wcale taki nie jest. Biszkopt jest na bazie mąki kokosowej a masa to połączenie płatków ryżowych oraz wiórek kokosowych. Uwierzcie mi, że smakuje(...)oryginalne Rafaello. Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Do tego znika bardzo szybko :) Składniki Biszkopt - 4 jajka - 4 łyżki cukru kokosowego - 40 gram mąki kokosowej - pół łyżeczki proszku do pieczenie – u mnie bezglutenowy Wykonanie Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę powoli dodawając cukier. Następnie dalej miksując dodawałam po jednym żółtku – za każdym razem
Health-Fit-LifeSłowo a'la na niektórych działa jak płachta na byka. No trudno... Sama znam kilku takich co jak mówię, że zrobiłam coś podobnego ale przepis udoskonaliłam
Niezły MłynekWiosna to taki magiczny czas, kiedy wzmaga się we mnie apatyt na sałatki . I nie bez przyczyny. Dni co raz cieplejsze, więc chęci na długie
kulinarnyJaPostanowiłam wypróbować znanej na całym świecie, torcianej klasyki – Red Velvet Cake. Założę się, że to ciasto mignęło Wam w jakiejś kolorowej gazecie. Właściwie to
Rusty ForkDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiDomowa chałwa to wspaniała, słodka rozkosz dla podniebienia, idealny smakołyk dla wielbicieli słodkości, przez jednych uwielbiana przez innych nienawidzona. Przepis jest banalnie prosty a do tego
Smakowite DaniaDzisiaj mam coś pysznego dla wszystkich wielbicieli czekolady! Ta aksamitna tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z daktyli, płatków owsianych i migdałów będzie idealna jako szybki
wegujemyPo prostu pyszne! Dojrzałe kiwi jest bardzo słodkie, dzięki czemu całości nie dosładzałam jakoś specjalnie dużo. Nadało też lekko zielonkawego koloru. Deserki są szybkie i proste
Kolorowy PrzepisownikKolejny gorący dzień, ale nie ma co narzekać, ponieważ lato mamy stanowczo za krótkie :) Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody śmietankowo - migdałowe:) To bardzo łatwy i
The Sweet DamselPierożki trochę podobne do do włoskich ravioli, delikatne z kremowym serkiem ricotta to pyszny obiad czy wczesna kolacja. Polecam wszystkim tym bardziej że robi się je
Moje Małe CzarowanieNiestety zdarzają się czasem takie dni, w których nie czujemy się zbyt dobrze. A ból odbiera nam radość nawet z jedzenia. Gdy "stajemy już na nogach
Słodkie okruszki