Biały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta
kolorowotorcikowosmakując :) Składniki: Masa mięsna: 1 kg mięsa mielonego wołowego 2 duże marchewki 1 czubata łyżka słodkiej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa szpinakowa: 250 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego sól i świeżo mielony pieprz do smaku Masa serowa: 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 3 nieduże
Kolorowy Przepisownikmogę się skusić co najwyżej na 2 kostki gorzkiej czekolady, ale w końcu wymyśliłam idealną przekąskę. Wytrawne muffiny! Dziś zrobiłam o smaku pizzy, ale w planach już mam szpinakowe. Przepis banalnie prosty - wystarcza na 6 muffinek. Składniki suche: 100 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii szczypta soli Składniki mokre: 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl
Mama z Motylembardzo gęstej masy (zapobiegniemy w ten sposób grudkom). Na koniec wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną oraz olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oleju. Farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego feta 4 łyżki śmietany łyżka masła sól, pieprz Na patelni roztapiamy szpinak na łyżce masła. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy. Sos kurkowy
Receptura smakuDzisiaj pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - naleśniki z farszem szpinakowym wraz z dodatkiem sera feta. Prosto i smacznie :) Takie naleśniki idealnie smakują podane z sosem czosnkowym. Składniki na 6 dużych naleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku(...)ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy wyparuje większość płynu to szpinak przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec dodać pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki wyłożyć farsz szpinakowy. Całość zawinąć. Podawać z sosem czosnkowym. Przygotowywanie farszu szpinakowego z dodatkiem sera feta
UgotowaćTorcik ziemniaczano-szpinakowy otulony plastrami wędzonego łososia. Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: • 300 g łososia wędzonego w plastrach • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego • 700 g ziemniaków ugotowanych • 3 jajka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • zielenina, koper do dekoracji • 1 cytryna(...)utłuc na puree. • Wymieszać ziemniaki ze szpinakiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Do lekko przestudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać. • Masę ziemniaczano-szpinakową wlać do małej tortownicy o średnicy 18 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut
To co kochamdanym momencie lodówka. Wyszedł zaskakująco dobrze i zagościł na stałe w domowym menu. Sławek zjadł, ale wolałby schabowego! Składniki dla 4 osób: • makaron szpinakowy tagliatelle 400 g • 250 g sera mascarpone • 500 g pieczarek • 3 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • olej do smażenia • sól, pieprz do smaku • suszona bazylia, oregano • 200 g sera
To co kochamKupiłam ostatnio szpinakowy makaron w ciekawym kształcie, a zatem pokombinowałam i stworzyłam proste danie, które znakomicie sprawdzi się na szybki obiad po pracy lub do pracy. Składniki na 3 porcje: 250-300g makaronu np. foglie d'ulivo agli spinaci 1 duża czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Fabryka pomysłówzmienić na inny owoc, np. papaje, truskawki czy co tam tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze mnie słodycz. Artykuł Koktajl szpinakowy z bananem i mango pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanwielkość zależy od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pakieciki. Ja lubię małe, dlatego kroję ciasto na 24 kawałki - o tak, jak na zdjęciu. 5. Na każdy kwadracik nakładamy łyżkę szpinakowego farszu i kilka kosteczek łososia. Zaginamy wszystkie rogi do góry i sklejamy. 6. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. 7. Podajemy z plasterkiem(...)zachwyceni! A jeśli zostanie farsz i kostki łososia, to możemy z tej resztki przygotować zielone spaghetti z łososiem - czyli gotujemy makaron, smażymy minutkę łososia. Mieszamy wszystkie składniki, czyli farsz szpinakowy, makaron i łososia! Możemy posypać słonecznikiem... I zapewniam - też jest pyszne! Zdrowo przyrządzone i pięknie podane... Dla wszystkich moich czytelników promocja! 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar
dobra gospodyni dom wesołym czyniorkiszu i mąki z pszenicy durum. Po ugotowaniu ma lekko słodki smak, jest sprężysty i cudnie pachnie (jeśli jecie makaron pełnoziarnisty to zapewne wiecie o jaki zapach mi chodzi:)). Szpinakowy z kolei świetnie sprawdza się na wytrawnie, w szczególności z pomidorowym pesto, krewetkami, parmezanem i orzeszkami pinii. Jest to makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również
Poranek na słodkosztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt i wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę
e-PrzepisyKulinarnejeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty. 3. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie zagęszczamy nią sos szpinakowy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i łączymy z odcedzonym makaronem, mieszamy i gorący nakładamy na talerze. Podajemy ze świeżymi pomidorami
Apetyczna babeczkaSzybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g kurek 1 łyżeczka koperku 2 łyżki natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 szklanka śmietany 12% 2 łyżeczki mąki 0,5 szklanki żółtego sera(...)makaronu szpinakowego Sól Pieprz Pomidorki koktajlowe Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem
VioletoweKucharzeniedobrze wyrobić rękoma. Ciasto będzie w delikatne zielone kropki, za sprawą suszonej natki. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 4 milimetrów. Szklanką do herbaty lub specjalnym pierścieniem wykrawać krążki. Teraz szpinakowy farsz.. Szpinak rozmrozić i na stopionym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć bez przykrycia dotąd dopóki nadmiar wody nie odparuje. Dodać dobrze rozdrobniony półtłusty
Zasmakuj Kuchni