Pszenno-żytni naleśnik szpinakowy z sosem pomidorowym Składniki: Na cisto naleśnikowe: szklanka mąki pszennej pół szklanki otrąb żytnich jajko szklanka wody sól 2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie) Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy pół szklanki wody szczypta cynamonu roztarty goździk sól pieprz
AZgotuj!zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz tez przepis na Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni <klik
Pora na pora i pomidoraPamiętacie koktajl szpinakowy z bananem i gruszką ( klik )? Dzisiaj kolejny koktajl z użyciem szpinaku. Tym razem z dodatkiem pomarańczy i kiwi. Mój 11 miesięczny synek kwasił się przeogromnie przy piciu, ale mimo wszystko otwierał buźkę po kolejną porcję :) Składniki: garść szpinaku 3 pomarańcze 1 kiwi Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić
Moja Galeria SmakuCiasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Żel: żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt szpinakowy, wyłożyć konfiturę truskawkową i ułożyć owoce, wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Wystudzony żel nakładać na truskawki za pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty. Takie wspaniałe ciasto
królestwo garówKupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym(...)czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami
R'n'G Kitchennaleśniki muszą by nudne? Nie, bo mogą być kolorowe i radosne. I wcale nie powiedziane jest, że wytrawne ciasto źle smakuje ze słodkim nadzieniem, że szpinakowy czy pomidorowy naleśnik nie współgra z owocowym serkiem. Możecie się przekonać robiąc kolorowe naleśniki z serkiem owocowym Almette. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy: 120 g sera feta 250 g liści szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki masła wykonanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
Domowy Smak Jedzeniaszkl wody szczypta soli 1 łyżka oleju wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. składniki na farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżych lub mrożonych liści) 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę(...)dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy rozdrobniony ser, doprawiamy solą i pierzem, mieszamy i ściągamy z ognia aby ser za bardzo się nie roztopił. Każdy placek naleśnikowy smarujemy farszem szpinakowym i zwijamy np. w rulon jak krokiety. Opcjonalnie tak przygotowane naleśniki możemy zapiec jeszcze z sosem beszamelowym. składnik na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szkl mleka
Domowy Smak Jedzeniablogu znajdziecie również inne owocowe i warzywne koktajle i soki: Koktajl truskawki-ananas Pij i chudnij, czyli Sassy water Lemoniada miętowa II Koktajl truskawkowo-jogurtowy Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Szpinakowy koktajl z ananasem Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój spalający tłuszcz Koktajl: banan, melon, grejpfrut Sok z kiszonych
Kulinarne przygody GatitySpaghetti carbonara robiłam pierwszy raz. Kupiłam w promocji szpinakowe tagliatelle i pomyślałam sobie, że pięknie wyglądałby i smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie(...)Reasumując, zrobiłam w końcu carbonarę, ale taką, która według mnie najlepiej pasowała do szpinakowego makaronu, ale nie odbiegającą daleko od tradycyjnej. Czy była klasyczna? Prawdę mówiąc, nie wiem. Tak czy inaczej smakowała wybornie! :) Składniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli
Kuchnia Prezydentowejszpinakowy robiłam do placków ziemniaczanych. Równie dobrze nadaje się do makaronu i drobiu. Na pewno nie raz jeszcze go zrobię. Składniki: 250 g mrożonego szpinaku 200 g śmietany masło sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Szpinak rozgrzać na maśle, doprawić solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową. Dusić przez około 10 minut. Dodać śmietanę i zagotować na małym ogniu
Mama GotujePianę delikatnie łączymy ze szpinakiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozsmarowujemy masę szpianakową. Pieczemy w 180 C przez ok. 15 minut. Gotowy placek szpinakowy studzimy. Serki i twaróg dokładnie mieszamy z posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy go na wystudzonym placku. Na serku równomiernie układamy plastry
Bon Appetit Małgorzatykupiłam od razu! Paczka od Ziarenkowo :) Wyjdź na chwilę z pokoju i zostaw otwartego laptopa...Simba ma dziwne nawyki jeśli chodzi o miejsca do ucinania sobie drzemki... Kolacyjnie - szpinakowy omlet z białek z wege pasztetem meksykańskim od Primaviki, kiełkami i pieczarkami. W lutym stałam się posiadaczką tego o to tableta i jak na razie jestem zadowolona ;) Ktoś
breakfast of dreamswyszła, że poruta okrutna. No wstyd po prostu. Ale oczywiście Madzia stanęła na wysokości zadania. Jak zwykle zresztą. Po pracy poleciała na zakupy, kupiła co trzeba i wykręciła tort szpinakowy! Ha, wiecie jaki dobry? Serio! Takie jakby połączenie biszkoptu ze szpinakiem, naprawdę niesamowity smak. Madzia ma ostatnio klimaty na takie dziwne i niezwykle trafne łączenie smaków. Ale przejdźmy do rzecz
Marder&Marder Manufacture