szpinakowe - 705 przepisów (strona:38/47)

Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 184

pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia

Apetyczna babeczka
Szpinakowe roladki 183

nigdy nie jadłam wcześniej szpinaku... aż coś mnie naszło, postanowiłam kupić i spróbować czy faktycznie jest taki pyszny, jak to niektórzy mówią... a może smakuje jak trawa?Kupiłam, zrobiłam szpinakowy farsz do roladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :)Składniki:500 g mrożonego szpinaku,1 ser feta,2 łyżki masła,1 ząbek czosnku

Aga w kuchni
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 174

minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek serka feta. Formujemy kotleciki, zlepiając brzegi lub przykrywamy drugim kotleciki rozpłaszczonym - bez nadzienia. Kotleciki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron

Aga w kuchni
Prosty sos szpinakowo-serowy do gnocchi lub makaronu 147

Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola  100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści

My Culinary Art
Szpinakowe roladki z łososiem 344

Dzisiaj oczywiście wielkanocnego menu ciąg dalszy. Oto propozycja na lekkie urozmaicenie świątecznego śniadania: rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i śmietankowy serkiem. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a rolada bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Do rolady upiekłam placek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej(...)zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak. Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków 155

tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek  gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą  chłodnik ogórkowy  szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik z pieczonych buraków Składniki: 700 g buraków 400 g naturalnego jogurtu 400 g kefiru 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 173

tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek  gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik z fetą  chłodnik ogórkowy  szpinakowy chłodnik chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanymJeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Chłodnik

Kulinarne przygody Gatity
Zielone gnocchi 138

rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy

Kulinarne przygody Gatity
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 204

pomidory 1 cebula 1 ząbek czosnku zioła włoskie świeża poszatkowana bazylia (1 łyżka) świeży rozmaryn (1/2 łyżeczki) 1 łyżka oleju oliwa z oliwek (2 łyżki) makaron (tutaj: makaron szpinakowy) 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i ząbek czosnku w całości (ma jedynie oddać smak). Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory pokrojone w małą kostkę (ze skórką). Smażymy(...)bazylię, rozmaryn i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i wyciągamy ząbek czosnku. Podajemy z makaronem, najlepiej szpinakowym lub spaghetti. Smacznego! :) Jeśli spodobał Ci się przepis, proszę pozostaw komentarz

My Culinary Art
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 135

kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane(...)atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa kuchni oraz lody z sorbetem z mango. Lody były wyśmienite, zdecydowanie domowej roboty i zajadałyśmy je ze smakiem. Jedynym mankamentem drugiego deseru

Kolizje Smaków
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 266

się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii.I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda jak z obrazka?:) P.s. Jakiś czas temu dostałam od firmy Indexfood paczkę(...)Arrighi - można robić potrawy z surowych płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor.Sos pomidorowy jest prosty i szybki, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi, aby sos stał

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 154

Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty.Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego

kolorowotorcikowo
KREM ZE SZPINAKU. 202

wiem jak staje się wieczór. I na gotowanie jest mniej czasu. Jednak zawsze staram się wygospodarować chociaż chwilę. Na przykła po to, by przyrządzić sobie taki krem. KREM SZPINAKOWY /własny;/ 3-4 porcje 500g  świeżego szpinaku750 ml bulionu warzywnego 3 ziemniaki2 ząbki czosnku1/2 pora (białej części)pieprz biały mielonyew. sól / sos sojowy do smakuZiemniaki obieram, kroję

W kuchni Karmel-itki
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 226

łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać  na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć  do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą

Fabryka pomysłów
Mini tarty z zielonym farszem 232

Kolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku.składniki:kruche ciasto125 g mąki pszennej125 g mąki pszennej pełnoziarnistej150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku250 g ricotty2 jajkasól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa

Monia miesza i gotuje