oleju, dodaję dynię i chwile smażę, wlewam 200 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Mus dyniowy przekładam do garnka. Sos serowy rozrabiam w 200 ml wody i wlewam do musu dyniowego. Chwilę gotuję i na końcu wlewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem według uznania. Rolada: Z polędwicy odcinam błonę. Mięso nacinam(...)stopni wkładam naczynie, zmniejszam temperaturę na 180 stopni i zapiekam 40-45 minut. W między czasie obracam mięso. Po upieczeniu usuwam sznurek, kroję roladę na plastry i podaje z sosem i natką
wesoła kuchniaminutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut
Smakowity Blog KulinarnyDziś przedstawiam pomysł na obiad na dni, kiedy musi być a nie mamy czasu, lub zwyczajnie mamy lenia;) Bardzo smaczny makaron z kiełbasą i brokułami w sosie serowym, zrobiony tylko w jednej patelni z pewnością się sprawdzi. Pyszny i sycący, a co najważniejsze- łatwy w przygotowaniu i szybki, bo gotowy w 20 minut! A i zmywania znacznie mniej, zapraszam(...)podsmaż do zeszklenia. Dodaj bulion mleko, makaron i brokuły i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje a makaron i brokuły zmiękną. Wmieszaj starty ser i dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Posyp parmezanem i ewentualnie posiekaną pietruszką i podawaj. Smacznego! English version
karmelowymojej głowie z potrzeby ugotowania czegoś więcej niż wody na herbatę, a jednocześnie szybkiego, co będzie można odgrzać następnego dnia na obiad. I voila, jest cukinia z pysznym, lekko serowym farszem. Składniki: - 2 niewielkie cukinie - 50 g kaszy kuskus - pojedyncza pierś z kurczaka - 100 g gorgonzoli - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - Olej z suszonych pomidorów - sól(...)się rozpuści często mieszając. Kuskus wsypuję do miseczki, dodaję łyżeczkę soli i zalewam wodą. po 2 minutach (gdy lekko napęcznieje, ale w środku będzie jeszcze twardy) dodaję go do sosu serowego, aby wchłonął jego nadmiar. Doprawiam pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, jeżeli jest potrzeba, na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz wkładam do wydrążonych cukinii. Piekę
Cook&Loveochotę, a na nic nie mogę się zdecydować. Na szczęście takich dni jest zdecydowanie mniej, ale mimo wszystko są. Tak natrafiłam na przepis, który nosi nazwę szwajcarska zapiekanka serowa. W natłoku codziennych obowiązków, każda chwila jest ważna, gdy Maleństwo kręci się po kuchni, gdy telefon dzwoni cały czas, gdy jest taki okres, że każdy czegoś potrzebuje. Pomimo wszystko(...)nabierze konsystencji dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plUdka z kurczaka faszerowane grzybami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Składniki : 5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki) ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 łyżka startego sera żółtego(...)posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C. W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony - podgrzewamy do rozpuszczenia sera i zagęszczamy startym parmezanem. Sos doprawiamy białym pieprzem. Gnocchi przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i polej sosem. Ps. Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne, a więc przepis ten polecam wszystkim będącym obecnie
Alutka-GotujeCheese to jedno z najpopularniejszych dań krajów anglosaskich, które oznacza makaron z serem. Podaje się je na różne sposoby – jako sos serowy wymieszany z ugotowanym makaronem o niesamowitej kremowej konsystencji lub w formie zapiekanej, a czasami oprócz sera stosuje się też różne dodatki. Brzmi świetnie? Może i tak, ale jest to istna bomba węglowodanowo-tłuszczowa. Dlatego ja wybrałam(...)minut do namoczenia. Marchewkę pokrojoną w kostkę, bulion, namoczone i odcedzone nerkowce, płatki drożdżowe, margarynę lub olej oraz przyprawy umieszczamy w misie blendera i dokładnie blendujemy na gładki sos. Makaron łączymy z sosem i podajemy. Smacznego! Artykuł Wegański Mac&Cheese – makaron z serem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSkładniki ok 4 średnich ziemniaków 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała) ok 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka dymki 50 g surowego, wędzonego boczku sól, pieprz sos serowy: 100 ml śmietanki kremówki 50 g gorgonzoli kilka kropel soku z cytryny (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się(...)rondelka wlejcie śmietanę kremówkę, dodajcie pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewajcie, aż gorgonzola rozpuści się i połączy ze śmietaną. Doprawcie do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciepłym jeszcze sosem polejcie ziemniaki z cukinią, lekko wymieszajcie, aby sos pokrył warzywa. Dodajcie połowę boczku, dymki i pomidorków. Wymieszajcie. Pozostałymi składnikami (boczkiem, dymką i pomidorkami) posypcie sałatkę z góry. Idealna na ciepło
OliveandThymedań. A co może być lepszego w takiej sytuacji niż domowa zapiekanka - kwintesencja comfort food? Moja dzisiejsza propozycja do ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego. Brzmi dobrze? Gwarantuję, że tak samo smakuje. Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: 1 kg ziemniaków dobrych do pieczenia 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy albo oleju 2 cebule(...)minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować 1 łyżką masła. wyłożyć na dno 1/3 ziemniaków a na to 1/2 mięsa i polać
Smaczny zeszytDziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad, który doskonale sprawdzi się w zapracowanym tygodniu. Makaron z kurczakiem z jednej patelni z papryką, w sosie serowym na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Całe danie przygotowuje się w jednej patelni, co eliminuje późniejszą potrzebę zmywania góry garnków. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem z jednej patelni(...)mleka i włóż penne i gotuj mieszając, dodając więcej mleka w razie konieczności przez około 10-12 minut, aż makaron będzie al dente a mleko zredukuje się do konsystencji sosu. Następnie wmieszaj ser i gotuj do jego rozpuszczenia. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku i podawaj. English version One pot chicken pasta (5-6 servings) Ingredients: 3 tbsp vegetable
karmelowyTaka o zapiekanka z makaronu, kurzej piersi, brokułów i szpinaku zapieczona pod sosem serowym. Łatwa w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;) Składniki na 4-5 porcji: ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 brokuł(...)gałkę muszkatołową, podgrzewać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą ze sobą. Na dnie naczynia żaroodpornego położyć makaron, na nim zawartość patelni, a następnie podgotowane brokuły. Całość zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 15-20 minut
Simply Foodwiele osób pomyśli, że danie z samych warzyw i sosiku jest lekkie i raczej pasuje na przekąskę niż na obiad... jednak niech nikogo nie zmyli niepozorność warzyw! Z sosem serowym są naprawdę syte. Taki dodatek warzywny ze szparagów i cukinii jest świetnym uzupełnieniem obiadu ale świetnie smakuje również jako samodzielny posiłek. ... dla mnie bomba! Polecam spróbować ! :) Składniki (jako dodatek(...)już są dla nas dobre czy nie. Dodajemy na koniec zioła, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Gotowe warzywa wyjmujemy na talerze/miseczki i jemy :) Pyszne, chrupiące... a z sosem "3 sery" jeszcze lepsze :) SOS "3 SERY": 4 łyżki śmietany (użyłam 12% zatem obojętnie jakiej użyjecie ;) nie musi być 30% chociaż na pewno byłoby lepiej
Jedzeniomaniakruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej(...)którym smażyła się kiełbasa. Do każdej upieczonej tartaletki nałożyć trochę usmażonej cebuli, na niej ułożyć kilka plasterków białej kiełbasy (powinny na siebie zachodzić) i polać 2-3 łyżkami śmietanowo-serowego sosu. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco, każdą porcję ozdobić gałązką świeżego tymianku. Smacznego
MyCookBook.plmorza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Zobacz przepis Penne z pesto jarmużowym (4 składniki) Niewiarygodnie proste i niesamowicie pyszne danie stworzone na lunch do pracy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender(...)Świetna na lunch do pracy, ozdoba stołu podczas przyjęcia. Zobacz przepis Makaron cacio e pepe Trzy składniki: ser, pieprz i makaron. Niesamowicie proste, ale dekadenckie danie w muślinowym, charakternym serowym sosie. Do przygotowania w 15 minut. Zobacz przepis Zapiekanka makaronowa z camembertem Makaronowy torcik ze spaghetti. Łatwe do zrobienia, prawdziwie dekadenckie danie. Zapiekanka makaronowa z camembertem cieszy najpierw
Niedzielny kucharz