owocami. Drugie śniadanie: Sałatka z nasionami [534 kcal/ W: 82 g/ B: 28 g/ T: 11,5 g] Potrawa powinna być już gotowa. Przepis znajdziesz powyżej. Obiad: Makaron z sosem serowym i brokułami [704 kcal/ W: 82 g/ B: 37 g/ T: 23 g] 70 g makaronu 200 g brokułów Ząbek czosnku 10 g ziaren słonecznika 70 g napoju sojowego(...)dente. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera zmiksuj ugotowaną soczewicę, namoczone orzechy i słonecznik, napój sojowy, płatki drożdżowe oraz przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Konsystencja sosu powinna być lekko płynna, dlatego w razie potrzeby dodaj więcej wody lub napoju. W garnku wymieszaj makaron, brokuły oraz sos. Podgrzewaj chwilę. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Kolacja: Ryż z ciecierzycą
365 dni dookoła kuchniSOS SEROWY : 1 szklanka mleka 100 g kremowego serka topionego Mońki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka(...)piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki. W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko oraz dodajemy pokrojony serek, doprawiamy przyprawami, czosnek i mieszając zagotowujemy sos. W razie konieczności zagęszczamy odrobiną mąki. Na talerz układamy porcję ziemniaków, plastry nadziewanego kurczaka i polewamy sosem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam makarony z sosami serowymi, dzisiaj postanowiłam trochę urozmaicić to danie, dodając zieloną herbatę i świeżą bazylię... w końcu obiecywałam Wam, że już niebawem pojawi się nowy przepis z wykorzystaniem herbaty :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 100 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego, 100 g mozzarelli 50 g parmezanu, 400 ml śmietany 12%, 1 torebka(...)Następnie podsmażamy je na oleju. Dodajemy do nich starte sery (lub pokrojone w drobną kosteczkę) i zalewamy śmietaną. Mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia wszystkich serów. Na końcu wsypujemy do sosu zawartość torebki zielonej herbaty oraz drobno posiekane listki świeżej bazylii. Podajemy z ugotowanym makaronem tagliatelle
Aga w kuchniuwielbiam) z różnymi „resztkami” z lodówki – otwarta paczka wędliny (wystarczy podsmażyć i jeszcze z cebulką, mniam), trochę warzyw też można wrzucić, resztki sera mogą stworzyć nam sos serowy i dodać ciekawego aromatu. W takich daniach nic się nie zmarnuje. Tym razem wykorzystamy kabanosy, szpinak i odrobinę śmietany. Do przygotowania dania potrzebujemy: – makaron (ok 200 g suchego(...)umyty i osuszony szpinak. Gotujemy aż całość zmniejszy swoją objętość, dodajemy drobno pokrojone kabanosy, przyprawiamy i wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut na małym ogniu. Do gotowego sosu dodajemy makaron, mieszamy na patelni. Przekładamy na talerze i zjadamy gorące. Jeżeli macie ochotę wierzch można posypać serem. Smacznego! Dajcie znać jakie makarony najbardziej lubicie
Szybko Tanio SmaczniePożywne, bardzo smaczne i proste danie z makaronem, boczkiem w kremowym sosie serowym, to pomysł na szybki obiad w 30 minut. Takie dania są najlepsze i proste do wykonania. Składniki na 4-5 porcji: 40 dag makaronu penne 45 dag chudego boczku parzonego lub wędzonego 1 średnia cukinia 2 średnie cebule 10 dag śmietankowego serka topionego 1 szklanka słodkiej śmietany(...)minuty, po tym czasie dodać pokrojoną na kawałki cukinię, dusić chwilę aż cukinia zmięknie, dodać serek topiony, wlać śmietankę, wymieszać aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić, nie przelewać wodą ! Od razu wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze posypać
Wanilia i Kardamonproblem. Raz wychodził cudownie, raz wychodził za gęsty, a raz za rzadki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na beszamel idealny, który może być bazą do np. sosu serowego! Ważne jest, aby do przygotowania beszamelu wykorzystać biały pieprz. To właśnie on powoduje, że beszamel wychodzi idealny. Poniżej znajdziecie sposób przygotowania na dwa sposoby - dla posiadaczy Tefal Companion oraz tradycyjny. Składniki(...)koniec doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową. Sposób przygotowania tradycyjnego: Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy mąkę i robimy jasnożółtą zasmażkę. Dodajemy mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Sos mieszamy aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - uwaga! beszamel zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia
CookYourselfMagda Bardzo lubię na szybki obiad przygotować sos serowy na beszamelu – prosty i kremowy, a do niego zazwyczaj makaron i świetnie pasująca cukinia. Okazuje się, że makaron wcale nie jest w tym zestawie potrzebny, bo cukinia świetnie potrafi go zastąpić. Długie paski cukiniowego, chrupiącego papardelle odchudzą trochę to danie, więc te dwa rodzaje serów mogą być wybaczone. Składniki(...)obieraczki do warzyw, tniemy długie, szerokie paski. Dochodzimy do gniazda nasiennego, które nie jest na tyle jędrne i smaczne, aby zrobić z niego makaron. Paski cukinii odkładamy. Przygotowujemy sos – do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, wsypujemy mąkę i prażymy na małym ogniu, aż stanie się złocista. Następnie, nie przestając mieszać, najlepiej mieszać wszystko rózgą
Smaczna StronaSzparagowy Raj Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 filet z kurczaka · 6 podłużnych plastrów boczku parzonego · 1 pęczek szparag(...)boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku 4. W tym czasie, co piecze nam się mięso robi sos, do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili
Kulinarna Chwilauważał bigosik przywieziony od mamy. Natomiast kiedy było więcej czasu - sami gotowaliśmy pyszne dania.. I tak podążając za wspomnieniami pojawił się na moim stole makaron z brokułem w sosie serowym. Przygotowanie obiadu zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu, a zaspokoi naprawdę wielki głód :) Proporcja na dwie osoby: - opakowanie mrożonego brokuła* - 4 plasterki szynki** - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki(...)opakowaniu. W tym czasie szynkę siekamy na paseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wędlinę. Podsmażamy. Oprószamy wszystko mąką delikatnie zasmażając. Rozprowadzamy mlekiem i mieszając zagotowujemy do zgęstnienia sosu. Zmniejszamy ogień, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, ser, sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Do sosu dodajmy brokuły i makaron. Delikatnie wszystko mieszamy i podajemy. * w sezonie zastępujemy świeżym
kawawszklanceKolejny przepis na szybko, na już, na "mam 15 minut i prawie pustą lodówkę"! Makaron z sosem serowym. Nie wierzę, że w Waszych lodówkach nie ma sera. U nas jet on zawsze, ale bez tego PanMąż chyba w ogóle przestał by jadać śniadania ;) Składniki: ulubiony makaron - tyle ile na 2 porcje 2 łyżki masła 1 średnia cebula 150 ml bulionu(...)podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie zrumieniona - zalewamy ją bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę. Chwilę podgrzewamy na niedużym ogniu po czym dodajemy sery cały czas mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!trzeba wszystkiego spróbować. Tak też było w przypadku sera gorgonzola. Muszę przyznać, że jego smak pozytywnie mnie zaskoczył i postanowiłam wykorzystać zakupiony kawałek sera do zrobienia pysznego kurczaka w sosie serowym z dodatkiem pieczarek i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Delusional world of trine . Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g) 200 g pieczarek 1 cebula(...)około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać kurczaka. Poddusić około 2 minut. Dodać pokruszony ser gorgonzola i śmietankę. Całość dusić do momentu roztopienia się sera i aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić pieprzem i ostrą papryką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciMojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad! 500 ml bulionu drobiowego Pulpeciki: 250 g mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Dodatkowo: 1 łyżka mąki pszennej 100 g kremowego serka topionego z papryką 2 łyżki jogurtu(...)wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki
VioletoweKucharzeniePrzepis na pizzerinki pochodzi z bloga Mniam mniam. Jak je zobaczyłam zakochałam się w nich. Są tak pyszne, a sos serowy ze szparagami to mistrzostwo. Lepszych nie znajdziecie w żadnej pizzerii. Polecam zrobić je na mące specjalnie przystosowanej do pizzy typ 00 różnica jest ogromna jeżeli użyjecie mąkę typ 500. ciasto na pizze: 40 dkg mąki do pizzy(...)mąki, dodaję sól, resztę wody letniej, olej i ciasto zarabiam mikserem aż będzie dobrze wyrobione. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na osiem części i formuję podłużne pizzerinki. Sos: Ser kroję, przekładam do garnka, wlewam śmietanę i na wolnym ogniu rozpuszczam go.Odstawiam do ostygnięcia, sos zrobi się gęsty. Pizzerinki smaruję sosem, układam po cztery szparagi, dodaję połówki pomidorków koktajlowych
wesoła kuchniamoja kolejna propozycja makaronowa. Przepis wygrzebałam ze starej książki kucharskiej o makaronach. Pyszny sos serowy plus moja mała modyfikacja, wyszło pysznie i szybko! Składniki na 4 osoby: 25 g masła 200 ml śmietany kremówki 460 g makaronu kokardki (ja użyłam Makarony Czanieckie Kokardka Tłoczona ) 90 g sera parmezan świeżo startego oraz trochę do posypania bezpośrednio przed podaniem, 1 pojedynczy(...)drobną kosteczkę, posypałam solą i pieprzem i usmażyłam na maśle. W tym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam. Makaron przełożyłam na podgrzane talerze
Blondynka Gotuje