namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej, i potem kolejną łyżkę. Wlewam do kremu i łączę mikserem.Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem. Babeczki: Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem. Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję
wesoła kuchniaPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru, łyżka soli, 2 szkl. wody, Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki...na 5-10 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozgniecione ziemniaki, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Farsz
chleba naszegoklarowanym z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki wkładamy do piekarnika (temp. 120 st.C), tak aby w chwili podania były ciepłe. Gotowane placki podajemy z sosem roszponkowym (lub szpinakowym) i wędzonym łososiem Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujepowróci jej słoneczne oblicze. Z mojego talerza bucha dziś zieleń, zapach ziół, pomidorów i słońca :) Na przekór szaroburej pogodzie za oknem, siąpiącemu deszczowi i wiatrowi, strącającemu kwiaty mirabelek, roluję szpinakowy makaron pici w kolorze nadziei. Cudowne zielone makaroniki przypominające wyglądem fasolkę szparagową to świetny sposób na odreagowanie stresu, czy wspólne gotowanie z dziećmi, a jedyne czego potrzebujecie to robot kuchenny
Kuchnia w Słońcu Skąpanaporze roku szczególnie polecam młode buraki kupowane razem z botwinką. ➤ Spróbuj także: pesto bazyliowe według metody włoskich babć sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią makaron z pesto pistacjowym i łososiem Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują wybornie! Pistacje i buraki to połączenie, którego dotąd nie próbowałam, robiąc
Chilli Czosnek i Oliwaswojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat grecki, zrobiłam przepyszną zapiekankę – prasopitę. Ten placek zazwyczaj przygotowuje się z nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu
W mojej kuchniwymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli, plaster sera żółtego, poszarpaną sałatę forma z papierem do pieczenia, układać zawinięte tortille, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec
W Mojej Kuchni Lubięblogu było już ciasto marchewkowe, bananowe, buraczane, dyniowe, szpinakowe... A dziś coś naprawdę oryginalnego: ciasto pomidorowe! 😀 Przepis na nie znalazłam na Jadłonomii i niesamowicie mnie zaintrygował, także nie było rady, musiałam je upiec! Jak powiedziałam, tak też zrobiłam (wprowadziłam tylko kilka "kosmetycznych" zmian 😜). Ciasto bardzo przypomina klasyczne ciasto marchewkowe, pomidory nie są tu wyczuwalne, także nie bójcie się
Słodko-Słony Świat Ilonysezonu szpinakowego jeszcze daleko... ale skoro można korzystać z dobrodziejstw mrożonek, to korzystajmy! Chcąc odczarować przez wielu nielubiany szpinak proponuję połączyć go z kurczakiem i makaronem. Efekt gwarantowany! Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem Składniki: pół opakowania makaronu ryżowego opakowanie mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym 3 ząbki czosnku filet z kurczaka przyprawy do kurczaka (takie jakie lubisz;) olej
Lawendowe NieboKażdy z nas zna i zapewne lubi sałatkę jarzynową. Każdy ma swój własny niepowtarzalny przepis, proporcje i dodatki. Ale czy robiliście już sałatkę na biszkopcie, w dodatku zielonym szpinakowym? Myślę, że nie. Dlatego warto poeksperymentować i przy następnej okazji pikniku, grillu, majówce, domowym przyjęciu zaserwować gościom taką wersję. Zapewniam, że ich w pełni zaskoczycie. Ja użyłam mrożonego szpinaku Poltino
Bernika - moj kulinarny pamietnikzagęszczonych) – coraz więcej takich znajdziecie na rynku Ten przepis polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za awokado, a chcą przemycić je do swojej diety. Zobacz też: Koktajl bananowo-szpinakowy Przepis na koktajl z bananem i awokado Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 5 minut Składniki 2 banany pół awokado szklanka soku jabłkowego sok z połowy cytryny Przepis 1 Banany
Kuchnia Bazyliiświęta Wielkanocne. Leśny mech, jest bardzo smacznym ciastem, rodzina zgodnie stwierdziła, że nie czuć w nim szpinaku. Ciasto ślicznie prezentowało się na Wigilijnym stole, piękne zielone blaty ciasta szpinakowego, świetnie kontrastowały z białą śmietaną, ciasto jest również proste w wykonaniu. Jako ciekawostkę powiem, że ciasto upieczone zostało w piątek, krem zrobiony został w sobotę, a środę ciasto nadal było dobre
moj przepis naSolę, pieprzę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak. Smażę chwilę by szpinak zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Dodaję fetę i śmietanę. Mieszam. Powstanie gęsty sos. Na fileta nakładam masę szpinakową, Roladki zwijam, nakłuwam wykałaczkami by się nie rozwijały, moczę w roztrzepanym jajku, później w mące. Smażę na oleju. Po usmażeniu wyjmuję wykałaczki, kroję w plastry. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami
MojaQchnia.plprzygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ). Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą to gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich. Będzie prosto, smacznie i szybko! Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkowkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta szpinakowego i wkładamy do wrzątku, i tak kolejno, aż zużyjemy całe ciasto. Kluski co jakiś czas mieszamy, aby się nie skleiły. Gotujemy 10 minut od wypłynięcia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi